Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Στην ένταση της βροχής, την απουσία θεσμικού πλαισίου και την ανεξέλεγκτη δόμηση εστίασε ο Ευθύμιος Λέκκας


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
13:29
23/06/2020
Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα
1
loading

Την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, τον Νοέμβριο του 2017, άνοιξε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο μάρτυρας επιχείρησε να ρίξει φως στις αιτίες που συνετέλεσαν στην τραγωδία εστιάζοντας στην τεράστια ένταση της βροχής, που στην περιοχή δεν είχαν δει για τουλάχιστον 150 χρόνια, την άναρθρη δόμηση αλλά και την έλλειψη θεσμικού πλαισίου που αφορά στις πλημμύρες και τις φωτιές.

«Ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική και υπήρξε έντονη ραγδαιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας προσθέτοντας πως  ήταν η πιο ραγδαία  βροχόπτωση των τελευταίων  20 χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα.  «Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον  150 χρόνια» εξήγησε στην κατάθεση του ο κ. Λέκκας ο οποίος  εργάζεται επί  40 χρόνια  στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας  ως καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο γεγονός της άναρχης δόμησης που υπάρχει στην περιοχή. « Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε μετά το 60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», είπε και τόνισε πως « ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του  80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό,  δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο  για τις  πλημμύρες και τις  φωτιές».  Μάλιστα , όπως υπογράμμισε « μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους Δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας   πώς να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Πάντως,  ο καθηγητής σημείωσε ότι «το φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Nv

    ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Η ΔΟΥΡΟΥ; ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 60; ΑΥΤΗ ΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΙ ΠΛΑΝΟ ΕΙΧΕ; ΤΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΡΧΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ; ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΤΗΣ ΤΥΧΑΝΕ ΔΥΟ ΣΤΡΑΒΕΣ ΣΤΗ ΒΑΡΔΙΑ ΤΗΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ. ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΑΦΙΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΛΕΕΙ, ΜΕΙΝΕ ΗΣΥΧΗ ΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΟΥΜΕ Η ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΘΑ ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει