Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους τοκετούς στα δημόσια νοσοκομεία-μαιευτήρια της χώρας μας προέκυψαν από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε σε δημόσια ιδρύματα της Αττικής και της περιφέρειας.

Όπως προέκυψε, οκτώ στις δέκα γυναίκες δίνουν «φακελάκι» από 800 έως 1.000 ευρώ στον μαιευτήρα, προτιμούν να γεννούν με καισαρικές και επιλέγουν να φέρνουν στη ζωή τα παιδιά τους τις καθημερινές, δείχνοντας μία ιδιαίτερη προτίμηση στις Δευτέρες και τις Τρίτες.

Την έρευνα πραγματοποίησε η Χριστίνα Τσιρωνά από το τμήμα νοσηλευτικής, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικονομικών της υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 5% των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται το Σαββατοκύριακο, ενώ το 56,9% επιλέγει την καισαρική έναντι 43,1% των γυναικών που γεννούν με φυσιολογικό τρόπο.

Στην Αθήνα οι καισαρικές τομές διενεργούνται πολύ συχνότερα (61,1%) σε σχέση με την επαρχία (41,2%). Στους λόγους, που εξηγούν την καισαρική τομή, σε ποσοστό 21,2% αναφέρεται προηγηθείσα καισαρική τομή και σε 21,2% ανωμαλίες του εμβρύου (προβολή, μέγεθος, βραδυκαρδία).

Το 20% των γυναικών που δίνουν «φακελάκι» αναγκάζονται να το κάνουν μετά από απαίτηση του γιατρού. Πέντε στα δέκα «φακελάκια» δίνονται για καισαρικές ενώ τρία στα δέκα για φυσιολογικό τοκετό.

Άτυπες πληρωμές, ωστόσο, βρέθηκε να λαμβάνει και το παραϊατρικό προσωπικό. Ειδικότερα, 37,5% επίτοκες έδωσαν στους νοσοκόμους κάποιο φιλοδώρημα για την καισαρική τομή, 45,6% στις μαίες και 33,7% στους τραυματιοφορείς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στον φυσιολογικό τοκετό είναι 14,4%, 24,4% και 14,4%.

Εκτός από τα «φακελάκια», οι γυναίκες κάνουν και δώρα. Ποσοστό 13,1% των γυναικών πρόσφεραν κάποιο δώρο στον γυναικολόγο – μαιευτήρα, 5,6% στους νοσοκόμους και 5,6% στις μαίες, ενώ μόνο 0,6% πρόσφεραν κάποιο δώρο στους τραυματιοφορείς.