Στην προσπάθεια του να επιδείξει το προφίλ του αρχηγού ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος  και να αποτινάξει από πάνω του τον τίτλο του «απόλυτου ηγέτη» της εγκληματικής οργάνωσης  ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος άφησε… ακάλυπτους όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και τους άλλοτε στενούς του συνεργάτες, κατηγορούμενους βουλευτές του κόμματος.

Μιλώντας απαξιωτικά για τους βουλευτές του κόμματος του επιχείρησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό πως δεν υπήρχε συνοχή σε μια ομάδα που, σύμφωνα με την κατηγορία, διέπραξε  εγκληματικές πράξεις κάνοντας λόγο  για «ετερόκλητο πλήθος».

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε τον Δημ. Κουρούτση «παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο», τον Στ. Μπούκουρα «πρώην ΠΑΣΟΚο που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί» και τον Κ. Μπαρμπαρούση «βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία». «Πώς γίνεται να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι, ενώ ο άλλος είχε εμπορικό κατάστημα στην Πέλλα;» ανέφερε χαρακτηριστικά .

«Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία»

Ο Νίκος Μιχαλολίακος δήλωσε αθώος και επιχειρώντας να βγει από το κάδρο της υπόθεσης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα την καταδίκασε ενώ ανέφερε  χαρακτηριστικά :

«Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία». Μάλιστα, προχώρησε ένα ακόμη βήμα εμβολίζοντας  τον βασικό ισχυρισμό των συγκατηγορουμένων του ότι το μοιραίο βράδυ κινητοποιήθηκαν προκειμένου να μοιράσουν τρικάκια για την ομιλία του που επρόκειτο να κάνει στην Τοπική της Νίκαιας τα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Μου φάνηκε περίεργο» είπε και συνέχισε «Στο μυαλό μου ήμουν διστακτικός δεν είχα αποφασίσει ότι θα κάνω την ομιλία. Λόγω των γεγονότων με το ΠΑΜΕ ήθελα ησυχία».

Συνήγορος: Είχατε κοινοποιήσει τη σκέψη σας για ακύρωση της ομιλίας;

Μιχαλολιακος: Όχι.

Συνήγορος: Άρα γιατί σας φάνηκε παράξενο που θα μοίραζαν τρικάκια;

Μιχαλολιακος: Γιατί αυτά γίνονται συνήθως μεσημέρι…

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής επεσήμανε πως όταν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του άτυχου μουσικού αναφερόταν στο πολιτικό κόστος. «Εννοούσα ότι έχουμε χρεωθεί το πολιτικό κόστος» είπε ενώ δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων για την επικοινωνία του με τον Ιωάννη Λαγό το βράδυ μετά το έγκλημα  και απάντησε κατηγορηματικά πως ενημερώθηκε «την επόμενη αργά το πρωί».

Πρόεδρος: «Κλήσεις με Λαγό…»

Μιχαλολιάκος: «Μιλήσαμε για θέματα δημοσίας τάξεως».

Πρόεδρος: «Έχει ενημερωθεί για το ότι έχει συμβεί».

Μιχαλολιάκος: «Δεν το ξέρω. Εμένα δεν μου είπε τίποτα»

Πρόεδρος: «Δεν είναι αξιοπερίεργο;»

Μιχαλολιάκος: «Φαίνεται ότι πίστευε ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα. Άλλωστε το τηλέφωνο μου το παρακολουθούσαν κυρία Πρόεδρε και είναι διπλά ένοχοι αυτοί  που με έφεραν στο εδώλιο γιατί ξέρουν ότι είμαι αθώος».

(…)

Μιχαλολιάκος: «Εγώ ήξερα ότι δεν είχε σχέση κόμμα…»

Πρόεδρος: «Με τι είχε σχέση;».

Μιχαλολιάκος : Ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλον

Πρόεδρος: «Σχετικά με την παρουσία υπολοίπων στο σημείο της δολοφονίας…».

Μιχαλολιάκος: «Δεν μπορώ να ξέρω. Δεν το ερεύνησα διότι δεν πίστευα ότι το κόμμα έπρεπε να αναμιχθεί με αυτή ενέργεια. Σίγουρα εγώ δεν είχα σχέση και δεν την ενέκρινα».

Πρόεδρος: «Ως γενικός γραμματέας κάνατε κάποιες ενέργειες;».

Μιχαλολιάκος: «Απομακρύνθηκαν όσοι ήταν μέλη, τους άλλους τι να τους κάνω… Είχα να αντιμετωπίσω και να αμυνθώ για εαυτό μου και κόμμα… Έγινε συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άλλον. Άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε. Δεν ήταν μέλη. Η Νίκαια ήταν η νεότερη τοπική».

«Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν την κατηγορία»

Ο γενικός γραμματέας απολογούμενος κράτησε χαμηλούς τόνους και κινήθηκε στη γραμμή της πολιτικής δίωξης από την κυβέρνηση Σαμαρά με στόχο την «ποινικοποίηση ενός ολόκληρου κόμματος» ώστε να ανακοπεί η ανοδική του πορεία. «Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν την κατηγορία» είπε και υπεραμύνθηκε των πολιτικών του επιλογών δηλώνοντας  ότι είναι εθνικιστής . «Εγώ φασίστας δεν είμαι» τόνισε και έκανε λόγο για «βρώμικη προπαγάνδα με πολιτική στόχευση».

«Είμαι περήφανος για τις ιδέες μου αλλά είναι ποινικά αδιάφορες» είπε ενώ αναφερόμενος σε αποσπάσματα ομιλιών του τόνισε: «τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα. Εγώ δεν προέτρεψα σε πράξεις βίας».

Όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος ρωτήθηκε  αν υπάρχει στο κόμμα «θέμα απόλυτης πειθαρχίας, υπακοής» απάντησε: «Πειθαρχία και Ελλάδα είναι έννοιες αντιφατικές σε όλα τα επίπεδα».
Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως είναι εθνικιστής .«Λαϊκός εθνικισμός είναι η ιδεολογία μας μετά το 92. Εθνικιστής δήλωνα εθνικιστής δηλώνω …».

Πρόεδρος: Πριν το ’92;

Μιχαλολιάκος: Υπήρχαν διάφορες απόψεις, ο καθένας διατύπωνε τη γνώμη του.

Πρόεδρος: Σύμβολα ναζιστικά, χαιρετισμός που κατά άλλους είναι ναζιστικός, μετά το ’92;

Μιχαλολιάκος: Ο χαιρετισμός αυτός δεν ήταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής. Χαιρέτησα κάποιες φορές έτσι γιατί τον θεωρώ ελληνικό. Ήταν ο χαιρετισμός των εθνικιστών στο μεσοπόλεμο. Εγώ φασίστας δεν είμαι σε καμία περίπτωση.

«Είμαι περήφανος για τις ιδέες μου αλλά είναι ποινικά αδιάφορες» είπε, ενώ αναφερόμενος σε αποσπάσματα ομιλιών του τόνισε: «Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα. Εγώ δεν προέτρεψα σε πράξεις βίας».

Η τετράωρη απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου έγινε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με τους υποστηρικτές του να σηκώνονται όρθιοι σε στάση προσοχής την ώρα που έμπαινε από την πλαϊνή είσοδο. Αλλά και κατά την αποχώρηση του γενικού γραμματέα από το δικαστήριο οι τόνοι ανέβηκαν με τους αλληλέγγυους της οικογένειας Φύσσα να τον αποκαλούν δολοφόνο και τους οπαδούς του να απαντούν με το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».