Προκαταρκτική έρευνα για το θέμα της προσωρινής αργίας των αδελφών Ψωμιάδη

Προς αναβολή η δίκη για τα «45άρια»


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
15:30
23/09/2019
Προκαταρκτική έρευνα για το θέμα της προσωρινής αργίας των αδελφών Ψωμιάδη
3
loading

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες εις βάρος των υπευθύνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για τη μη έκδοση απόφασης να τεθούν σε αργία οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για τα λεγόμενα «45άρια», αναζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Προς τούτου παρήγγειλε από την εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία στα πρόσωπα των αδελφών Ψωμιάδη συντρέχουν οι προϋποθέσεις να τεθούν σε καθεστώς αργίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα όσα προβλέπονται στον «Καλλικράτη».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα που επικαλέστηκε ο εισαγγελέας για την παραγγελία του αναφέρουν ότι ο «Καλλικράτης» ορίζει πως «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση».

Εν προκειμένω στους αδελφούς Ψωμιάδη επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια διαφθοράς, στην οποία είχαν απολογηθεί για την υπόθεση με τα «45άρια». Οι περιοριστικοί όροι διατηρήθηκαν στη συνέχεια κι από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που τους παρέπεμψε, μαζί με έξι ακόμη πρόσωπα (άλλοτε στελέχη της διοίκησης Ψωμιάδη στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης) στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα, έχοντας τον αριθμό 15 στο έκθεμα (πινάκιο) του παραπάνω δικαστηρίου. Μέχρι αργά το μεσημέρι, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δίκαζαν υποθέσεις που προηγούνταν στο πινάκιο και το πιθανότερο είναι να αποφανθούν για την τύχη της στην επόμενη δικάσιμο. Σύμφωνα με δικηγόρους που βρίσκονται στην υπόθεση, το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναβληθεί λόγω παρέλευσης ωραρίου ή να ζητηθεί η αναβολή της λόγω κωλύματος στο πρόσωπο ενός εκ των οκτώ κατηγορουμένων.

Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα επί των ημερών της διοίκησης Ψωμιάδης στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης με τη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2005-2010. Ένα δεύτερο σκέλος του ίδιου κατηγορητηρίου αφορά συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν το διάστημα 2007-09 στην ίδια Νομαρχία με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ' αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν και τη ζημία να αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Αθωοι

    Αθώοι, άμεση επιστροφή στη νομαρχία (κιας εχει γίνει περιφέρεια). Αναδρομικά κ με τόκο οι αμοιβές . Εμπρός για νέες αναθέσεις.

  2. avatar SER 30

    Προς τούτου παρήγγειλε από την εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.ΑΠΟ ΤΟ 2 0 0 5 ΕΩΣ 2 0 1 0 ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΑΡΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ ΓΙΑ 4 6 0 ΕΡΓΑ 45 αρια ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΗΛΗΚΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΟΥΣ ? ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ? ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ? ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥΣ ( ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΥΝΕΝΟΧΩΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΜΠΙΝΑΔΑΡΑ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ) ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΙΚΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ . ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΚΟΜΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΔΙΚΕΣ . ΑΝΤΕ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΚΑΛΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΗ ΑΘΩΩΣΗ ΟΛΟΝΟΝΟΝΕ .

  3. avatar tboni2

    Κατω τα βρώμικα χερια σας απο τους εντιμους πολιτικους της ΝΔ και του Πασοκ .. Φυλακή χωρις δίκες και αηδίες σε ολους τους Συριζαιους που μας κατεστρεψαν. ..,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει