Δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου η πρώτη ενέχεται στη διακίνηση κοκαΐνης σε περιοχές της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας και η δεύτερη σε υποθέσεις σωματεμπορίας και γενετήσιας εκμετάλλευσης γυναικών, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, ύστερα από επιχείρηση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα, συλλαμβάνοντας συνολικά 19 άτομα.

Αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς, τόνισε μεταξύ άλλων: «Για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν συστηματικά στη διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση και πώληση ναρκωτικών ουσιών – κυρίως κοκαΐνης – σε περιοχές της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας, συνελήφθησαν συνολικά έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 32χρονος αλλοδαπός, αρχηγός της, ενώ διακριβώθηκε ότι διακινήθηκαν το τελευταίο έτος, συνολικά 3,5 κιλά κοκαΐνης».

«Για τη δεύτερη υπόθεση» συνέχισε ο Νικόλαος Κοτρωνιάς, «δηλαδή στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται συστηματικά στη σωματεμπορία και τη γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών, συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται επίσης και ο 37χρονος αλλοδαπός αρχηγός της, ενώ εμπλέκονται και δέκα επιχειρήσεις με έδρα την Αττική, οι οποίες λειτουργούσαν, είτε ως γραφεία ραντεβού, είτε ως κέντρα παροχής υπηρεσιών μασάζ».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον Νικόλαο Κοτρωνιά «εκμεταλλεύονταν τουλάχιστον 37 γυναίκες, τις οποίες εξέδιδαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ εξακριβώθηκαν 185 περιπτώσεις μεταφοράς των εκδιδόμενων γυναικών στους υποψήφιους πελάτες». «Η αποδόμηση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων», επεσήμανε ο Νικόλαος Κοτρωνιάς, «είναι αποτέλεσμα συστηματικών και ενδελεχών ερευνών των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, οι οποίοι εργάστηκαν επίμονα και μεθοδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα». «Με αυτή την επιτυχία» πρόσθεσε ο ίδιος, «επιφέραμε ακόμη ένα δυνατό χτύπημα στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων, πλήττοντας αυτές τις μάστιγες στην ρίζα τους».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Αχαΐας, ταξίαρχος Βασίλειος Τσούρας, σημείωσε ότι «η μεθοδικότητα και ο επαγγελματισμός των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, απέδωσαν για ακόμη μια φορά καρπούς, καταπολεμώντας ουσιαστικά το οργανωμένο έγκλημα».

Ο διοικητής της Ασφάλειας Πατρών, αστυνομικός διευθυντής Ανδρέας Τσαπικούνης, τόνισε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις συνδέονται μεταξύ τους στο σκέλος που αφορά αγοραπωλησία ναρκωτικών, προσθέτοντας ότι η εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, έγινε έπειτα από την αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος του γραφείου δημοσίων σχέσεων και ενημέρωσης δημοσιογράφων αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, σχετικά με την υπόθεση της εξάρθρωσης της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση κοκαΐνης, είπε μεταξύ άλλων: «Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών πρόεκυψε ότι οι συλληφθέντες με τουλάχιστον ακόμη 14 άγνωστους συνεργούς τους, από αρχές του έτους 2018 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον 32χρονο αλλοδαπό. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε στο πεδίο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κυρίως κοκαΐνης, σε χρήστες της Αττικής και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου διακίνησαν τουλάχιστον τρία κιλά και πεντακόσια γραμμάρια κοκαΐνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αφού επεξεργάζονταν τη ναρκωτική ουσία στο σπίτι του αρχηγού, την διαμοίραζαν σε μικρές ποσότητες, περίπου ενός γραμμαρίου, τις οποίες στη συνέχεια τις απέκρυπταν σε εξωτερικούς χώρους φύλαξης, απ’ όπου τις μετέφεραν με οχήματα, στα οποία είχαν διαμορφώσει ειδικές κρύπτες».

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στα σπίτια των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν μεταξύ άλλων, 224,4 γραμμάρια κοκαΐνης, 8,6 γραμμάρια κάνναβης, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, καθώς και πολλές συσκευές κινητής τηλεφωνίας και καρτών σύνδεσης. Σε ότι αφορά στη δράση της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, ο Ιγνάτιος Τριανταφύλλου είπε μεταξύ άλλων: «Από τις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί Ασφαλείας Πατρών, πρόεκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης αφού εντόπιζαν νεαρές γυναίκες, κυρίως υπηκόους Αλβανίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας άλλα και Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους, προκειμένου να εργαστούν ως εκδιδόμενες για λογαριασμό τους, παρακρατώντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που αποκόμιζαν. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκμεταλλεύονταν τουλάχιστον 37 γυναίκες, τις οποίες εξέδιδαν μέσω δέκα επιχειρήσεων με έδρες την Αττική, οι οποίες λειτουργούσαν, είτε ως γραφεία ραντεβού, είτε ως κέντρα παροχής υπηρεσιών μασάζ και ήταν εξοπλισμένες με τηλεφωνικά κέντρα. Τη μεταφορά των γυναικών στους υποψήφιους “πελάτες” είχαν αναλάβει 12 μέλη του κυκλώματος, στα οποία είχε ανατεθεί ο ρόλος του μεταφορέα και παράλληλα του “προστάτη” των γυναικών».

Επίσης, όπως ανέφερε ο Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, «τα κέρδη από την εκμετάλλευση των γυναικών είναι μεγάλα, καθώς κάθε ραντεβού το κοστολογούσαν από 70 ευρώ έως 150 ευρώ, ενώ σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνταν πολλά ραντεβού, με τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζουν το χρηματικό ποσό των 5.000 ανά ημέρα».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, διακριβώθηκαν ακόμη περιπτώσεις, στις οποίες οι εκδιδόμενες γυναίκες χρησιμοποιούνταν και ως μεταφορείς μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών που τις παρέδιδαν σε υποψήφιους πελάτες, ενώ σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικών λειτουργών, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν μεταξύ άλλων, μεγάλο αριθμό ψηφιακών συσκευών και φορητών ψηφιακών χώρων αποθήκευσης δεδομένων, καθώς και πολλές ατζέντες με σημειώσεις.