Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα σε περιοχές των νομών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Κέρκυρας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (08 Δεκεμβρίου 2017) σε Ιωάννινα, Αγρίνιο, Βόνιτσα και Aιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας συνελήφθησαν ένας 36χρονος , εγκέφαλος της σπείρας καθώς και έντεκα ακόμη άτομα, (ηλικίας 33, 33, 45, 38, 32, 39, 36, 22, 19, 28 και 38 ετών) μέλη της οργάνωσης, ενώ επιπρόσθετα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη επτά ατόμων (ηλικίας 32, 32, 33, 49, 39, 39 και 63 ετών) που εμπλέκονται στην οργάνωση.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δικογραφία, για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και παράνομης οπλοκατοχής. Επιπρόσθετα, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 27χρονος  σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αντίσταση και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί 132 κλοπές από οικίες (τετελεσμένες και απόπειρες), ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2017 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό , επιχειρούσαν οργανωμένα με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών, τη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, η εγκληματική ομάδα ήταν δομημένη με τη μορφή οργάνωσης «οικογενειακού σχήματος» με αρχηγικό μέλος τον 36χρονο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους κατά περίπτωση (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, εξασφάλιση οχήματος προσέγγισης – διαφυγής των υποψήφιων «στόχων», οργάνωση προπαρασκευαστικών ενεργειών).

Η οργάνωση ήταν διαρθρωμένη σε τρεις επιχειρησιακές υποομάδες, οι οποίες επανδρώνονταν με βάση κυρίως τον τόπο κατοικίας των μελών της και δρούσαν άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη των άλλων υποομάδων, ενώ οι δράστες διατηρούσαν μεταξύ τους οικογενειακούς δεσμούς, οι οποίοι μεταφράζονταν σε απόλυτη πίστη και προσήλωση στις αρχές και οδηγίες της οργάνωσης και στην προστασία των μελών της.