Tο γρίφο της ένστασης αοριστίας του κατηγορητηρίου με βάση το οποίο δικάζονται οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας θα λύσουν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή τους στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, που θα γίνει την Τρίτη 1η Νοεμβρίου.

O φερόμενος ως βασικός κατηγορούμενος Νίκος Μαζιώτης υποστήριξε ,όπως νωρίτερα και η Πόλα Ρούπας ότι ο Επαναστατικός Αγώνας, είνια οργάνωση χωρίς ιεραρχική δομή.«Εμείς δεν είμαστε σαν εσάς. Δεν έχουμε ούτε διευθυντές ούτε τίποτα. Δεν έχουμε ιεραρχική δομή».

Αμέσως μετά την ανάγνωση του πολυσέλιδου παραπεμπτικού βουλεύματος οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους την αοριστία του κατηγορητηρίου, το οποίο δεν συνδέει τον καθένα από τους οκτώ εμπλεκόμενους με κάθε μία από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην οργάνωση.

«Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από έναν κατηγορούμενο δεν αποτελεί τυποποίηση αδικήματος ,γιατί ο κατηγορούμενος δεν ασκεί πολιτική εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Ν.Μαζιώτη κ. Σπύρος Φυτράκης.

«Λείπει ο ζωντανός δεσμός ανάμεσα σε κάθε μία πράξη και τον δράστη» πρόσθεσε η κ. Δάφνη Βαγιανού ,η οποία υπερασπίζεται και την Πόλα Ρούπα αναδεικνύοντας το «δόγμα της συλλογικής ευθύνης».

Από την πλευρά τους την ένσταση υποστήριξαν και οι δικηγόροι του Χριστόφορου Κορτέση, ο οποίος έχει ήδη προσφύγει -λοπως είπαν – στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και η προσφυγή του έχει ήδη περάσει το πρώτο στάδιο του παραδεκτού , ενώ η ελληνική πολιτεία καλείται να δώσει τις δικές της εξηγήσεις.

Ο εισαγγελέας της έδρας Αντώνης Λιόγας εισηγήθηκε να απορριφθεί η ένσταση, ενώ οι δικαστές επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους την 1η Νοεμβρίου 2011.