«Μεγάλο ασθενή» χαρακτηρίζουν τη δικαιοσύνη τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για την εύρυθμη και ταχεία λειτουργία των δικαστηρίων.

«Οι πολίτες έχουν μειωμένο αίσθημα εμπιστοσύνης έναντι της δικαιοσύνης , όχι γιατί δεν πιστεύουν ότι θα βρουν το δίκιο τους , αλλά γιατί γνωρίζουν – και είνια αλήθεια – ότι θα το βρουν μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε το όποιο δίκιο τους θα έχει ατονήσει τόσο σημαντικά που σχεδόν θα έχει εξαλειφθεί», επισημαίνει η Ενωση Εισαγγελέων αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος που προκύπτει από τους βραδείς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα προτείνουν μεταξύ άλλων:

-Τη συγκρότηση ολιγομελούς επιτροπής , η οποία σε σύντομο διάστημα θα αποποινικοποιήσει σειρά διατάξεων αντικαθιστώντας τες με διοικητικές ή άλλες κυρώσεις.

-Τη συγκρότηση ειδικών τμημάτων δικαστών που θα εκδικάζουν μόνο ποινικές υποθέσεις, τουλάχιστον για τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

-Σύσταση οργανωμένων προανακριτικών τμημάτων με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού για τη διερεύνηση δύσκολων μορφών εγκληματικότητας.

-Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

– Ανασύσταση και ουσιαστική λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για τη δικαιοσύνη η λειτουργία της οποίας θα συμβάλλει στη διαχρονική αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν.