Εδώλιο «δείχνει» η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατσάνη σε 18 πρόσωπα για την υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον στρατό ξηράς η οποία φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου), Γιώργος Κολίρης (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου – Παπαντωνίου) αλλά και ο Ευάγγελος Βασιλάκος.

Με την ίδια πρόταση ζητείται και η παραπομπή του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για ηθική αυτουργία σε απιστία την οποία φέρονται να διέπραξαν σύμφωνα με την εισαγγελέα οι εμπλεκόμενοι κρατικοί αξιωματικοί.

Η υπόθεση αφορά στην προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος, δηλαδή 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης την οποία εισηγήθηκαν η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και το υπουργείο Άμυνας και φέρεται να  κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει η εισαγγελέας  το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η επίμαχη εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή πριν προχωρήσουν στην  υπογραφής της σύμβασης. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση στην εταιρεία καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ.

Η  διαμάχη της εταιρείας Sonak με το ελληνικό δημόσιο έχει φτάσει στη διαιτησία όπου κέρδισε η SONAK και έχασε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.

Πάντως, τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.