Απεργίες ετοιμάζει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (Ο.Π.Κ.Ε.), ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει στα Εθνικά Δικαστήρια συλλογικές αγωγές κατά των εταιριών καπνού για σύσταση καρτέλ.

Όπως επισημάνθηκε στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις της φορολογίας καπνού και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, πολλά περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο και πολλά άλλα αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο αφανισμός των καπνοπωλείων βρίσκεται επί θύραις, καθώς τα καπνικά αντιπροσωπεύουν ποσοστό 70 με 80% του συνολικού τζίρου». Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του κλάδου με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά. Επίσης, οι καπνοπώλες δίνουν στην κυβέρνηση προθεσμία δεκαπέντε ημερών για την νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστου ποσοστού προμήθειας για την πώληση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων (8%). Σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.