Στην απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής για το διήμερο 16-17 Απριλίου, λόγω της διεξαγωγής της 9ης διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Oceans» (OOC-9).

Να σημειώσουμε ότι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις είχαν εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες πλέον απαγορεύτηκαν, με την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει ότι κρίθηκαν παράνομες καθώς οι οργανωτές δεν τήρησαν την προβλεπόμενη διαδικασία και ότι εγκυμονεί κίνδυνος για την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών,  απαγορεύεται η πραγματοποίηση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης την 16-4-2024 και ώρα 17:00’ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από μέλη περιβαλλοντικών – φιλοζωικών οργανώσεων και από ώρα 06:00’ της 16-4-2024 έως 23:59’ της 17-4-2024 κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης σχετικής με την ανωτέρω συνάθροιση στο αστικό δίκτυο που περικλείεται από τις οδούς-λεωφόρους:

Λεωφ. Συγγρού – Λεωφ. Ποσειδώνος – Επαμεινώνδα – Λυσικράτους.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, αφενός, καθώς οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 & 2 του Ν.4703/2020 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 73/2020, κι ως εκ τούτου δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και αφετέρου από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων του σημείου πραγματοποίησής της.