Καταλυτικός παράγοντας υπήρξε η συνδρομή του Echo, του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, στην ανεύρεση της σορού του 31χρονου Μπάμπη στο Μεσολόγγι βάζοντας τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισής του.

Ο Ευάγγελος Αλεξανδρής, ο εκπαιδευτής του Echo, μίλησε στην εκπομπή «Live News» για τον κύκλο των ερευνών που διεξήχθησαν στο Μεσολόγγι.

Όπως εξήγησε, μετά από αίτημα των συγγενών προς την εισαγγελία Μεσολογγίου, διορίστηκε ο ίδιος ορκωτός πραγματογνώμονας ως επικεφαλής της ομάδας «Anubis Coldcase K9» για να συμμετέχει με εκπαιδευμένα σκυλιά στην έρευνα.

«Την πρώτη ένδειξη μου την έδωσε ο σκύλος 50 μέτρα πριν φθάσω στο οριστικό σημείο. Εκεί ο σκύλος άνοιξε απόσταση από εμένα και σε κάποια φάση άκουσα το ηχητικό, είδα όλες τις σωματικές και κινησιολογικές αντιδράσεις. Στην συνέχεια πήγα στο σημείο και επιβράβευσα το σκύλο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο» περιέγραψε για τη στιγμή που ο σκύλος εντόπισε τη σορό του Μπάμπη.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής ο κύκλος ερευνών της «Anubis Coldcase K9» ολοκληρώθηκε, εφόσον δεν απαιτούνται άλλες ενέργειες που έχουν οριστεί από την ανακρίτρια ή τον εισαγγελέα, και κατόπιν θα συνταχθεί μία έκθεση πραγματογνωμοσύνης που θα είναι μεθοδική και θα αναφέρει ποιος είναι ο λόγος και ποια πράγματα τους οδήγησαν να ψάξουν την συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικά για τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα κι αν ο δυνατός αέρας επηρέασε τον σκύλο ο εκπαιδευτής είπε: «Ο δυνατός αέρας καταστρέφει την σωστή πορεία της οσμής και να γίνει ανιχνεύσιμη για τον σκύλο, με αποτέλεσμα να την διασκορπά. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σκύλους ιχνηλάτες στο δικό μας κράτος, γιατί έχει αποδειχθεί πειραματικά και μετά από 18 χρόνια εμπειρίας που έχω πάνω στο αντικείμενο, ότι χάνονται τα ίχνη μετά από 18 ημέρες. Η δική μας εκπαίδευση βασίζεται στο να ανακαλέσει ο σκύλος στην μνήμη του την ουσία που του έχουμε προσφέρει από πολλή μικρή ηλικία αλλά και να την ξεχωρίσει και να την διαχωρίσει από ζωικά ή οτιδήποτε άλλο».

Άλλες δύο υποθέσεις έχει λύσει ο Echo

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας «Anubis», Ευάγγελο Αλεξανδρή, και τα όσα ανέφερε στην εκπομπή «Action Τώρα» με τους Νίκο Υποφάντη και Μιλένα Ηλιοπούλου, ο Echo είναι 3,5 ετών, εκπαιδεύτηκε από τον ίδιο και πιστοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Echo είναι έμπειρος, καθώς έχει βοηθήσει στην εξιχνίαση ακόμα δύο υποθέσεων.

Όσον αφορά τις άλλες δύο υποθέσεις που έχει λύσει ο Echo, η ομάδα  η ομάδα «Anubis Coldcase K9 Team» έγραψε στη σελίδα της:

«Στις 25.08.2023 και περί ώρας 14:20 ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από συγγενή για την, από 18.08.2023, εξαφάνιση του κου Θ.Χ. στην Αίγινα. Η συνδρομή μας με τα ειδικά σκυλιά ανίχνευσης νεκρών ανθρώπων και ανθρώπινων υπολειμμάτων ήταν άμεση. Ο κος Θ.Χ. βρέθηκε από τον σκύλο Echo στις 14:20 πλησίον της μονής όπου εξαφανίστηκε. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια».

Σε μια ακόμα εξαφάνιση, ο Echo έπαιξε καταλυτικό ρόλο:

«Στις 14.08.2023 και περί ώρας 11:07 κληθήκαμε μέσω email από συγγενή, που αφορούσε την εξαφάνιση της κας Μ.Μ. στην περιοχή Πλακάκια της Ερέτριας, στις 20.07.2023, ώρα 15:30. Η συνδρομή μας με τα ειδικά σκυλιά ανίχνευσης νεκρών ανθρώπων και ανθρώπινων υπολειμμάτων ήταν άμεση. Η κα Μ.Μ. βρέθηκε από τον σκύλο Echo στις 24.08.2023, στις 12:00. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια».

Η σχετική ανάρτηση του Newsbeast στο Instagram:

Διαβάστε σχετικά:

Echo: Ο σκύλος που βρήκε τη σορό του Μπάμπη στο Μεσολόγγι έχει λύσει άλλες 3 υποθέσεις

Ο σκύλος που ψάχνει ζωή στα συντρίμμια: Η Sugar βρήκε εγκλωβισμένο στην Τουρκία