Ότι δεν υπήρξε προσπάθεια αφοπλισμού του αστυνομικού από τον 17χρονο που έπεσε νεκρός από τα πυρά του στη Βοιωτία, φαίνεται πως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας για την υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή με μοναδικό περιοριστικό όρο αυτόν της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ο αστυνομικός έκανε μια σειρά από λάθη σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής σε αντίστοιχα περιστατικά.

Δεν στάθηκε σε απόσταση ασφαλείας με προτεταμένο το όπλο και αντί να ζητήσει από τον οδηγό να βγει από το αυτοκίνητο, προσπάθησε να τον βγάλει ο ίδιος. Οι κανόνες εμπλοκής αναφέρουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον το όχημα είναι ακινητοποιημένο «καλείς ενισχύσεις για να περικυκλωθεί το όχημα».

Σύμφωνα με τον αστυνομικό ρεπόρτερ του Βήματος και των Νέων: «Από την πυρίτιδα προκύπτει ότι το χέρι του νεαρού ήταν από 0-20 εκατοστά από την κάνη του όπλου. Αποκλείεται πλήρως η περίπτωση να έχει προσπαθήσει να αφοπλίσει τον αστυνομικό καθώς δεν έχει βρεθεί DNA του θύματος στο όπλο».

Λέων: Δεν αποκλείεται τίποτα

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, σχολιάζοντας το εύρημα της πυρίτιδας στο χέρι του 17χρονου θύματος και μιλώντας στο MEGA, τονίζει: «Είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη βαλλιστική και τα αποτελέσματα των εξετάσεων πυρίτιδας και αιθάλης. Το ότι βρέθηκε πυρίτιδα -αν ισχύει- θα πρέπει να μην αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο η απόσταση να είναι πάρα πολύ κοντινή. Αυτό θα το έχει κρίνει και ο ιατροδικαστής.

Ένας πυροβολισμός εξ επαφής πάνω στο δέρμα ενός ανθρώπου αφήνει χαρακτηριστικό σημάδι πύλης εισόδου που ένας έμπειρος ιατροδικαστής όπως αυτός που έχει υπογράψει την έρευνα, είναι σε θέση να διακρίνει την απόλυτη επαφή από την κοντινή απόσταση. Έχει μια αξία ειδικά αν έχει πλήρως διασαφηνιστεί ότι μιλάμε για την εξωτερική επιφάνεια.

Θα είμαι πολύ προσεκτικός. Μια τέτοια πύλη εισόδου στο συγκεκριμένο σημείο δεν αποκλείει ούτε το ένα ούτε το άλλο ενδεχόμενο. Μπορεί να συνάδει και με αμυντική στάση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και κατά διάρκεια «πάλης» μεταξύ δράστη και θύματος να έχει συμβεί και κάτι άλλο. Πολύ σημαντική η πληροφορία της ιατροδικαστικής να δούμε αν ταιριάζει η θέση που αναφέρει ο δικηγόρος του θύματος. Αν έχει πιαστεί το όπλο από το θύμα, θα έχει και DNA από το θύμα πάνω στο όπλο. Θα πρέπει να τα αναμένουμε».

Δικηγόρος οικογένειας θύματος: Είμαι απογοητευμένος

Σχολιάζοντας την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, ανέφερε: «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος. Δεν ξέρω πως δεν έκριναν την επικινδυνότητα του δράστη. Αποδεικνύεται ότι ήταν μια καθαρή περίπτωση ανθρωποκτονίας με δόλο. Χτυπήθηκε στην εξωτερική πλευρα. Δεν γινεται να προσπαθήσεις να αρπάξεις το όπλο με την εξωτερική πλευρά του χεριού.

Οι μέρες είναι δύσκολες. Αύριο είναι δύσκολη ημέρα. Θα πω σε όλους ότι ο δρόμος της Δικαιοσύνης είναι πολύ μακρύς. Να υπάρξει ηρεμία, να μη γίνει το παραμικρό και να κριθούν όλα από τη Δικαιοσύνη. Είμαι ενάντια στο ότι ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος».