Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Δικαιοσύνης τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων από το ανώτατο δικαστήριο.

Ο κ. Φλωρίδης εξήγησε πως σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται σε συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό ο οποίος και θα φέρει την ευθύνη για τη διαχείριση τους ώστε όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες και να μην οδηγούνται σε αναβολή. «Αν τυχόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Είναι ενδεικτικό πως στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι σε εκκρεμότητα περίπου 11.000 υποθέσεις ενώ σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών σημειώνοντας πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ποινική δίκη υπογραμμίζοντας ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης μέσα σε 550 ημέρες.