Ο «Πατερούλης» Ιωσήφ Στάλιν

Ο ατσάλινος ηγέτης της ΕΣΣΔ που μετατράπηκε σε «κόκκινο τύραννο»


ΚΟΣΜΟΣ
8:14
26/06/2015
Ο «Πατερούλης» Ιωσήφ Στάλιν
50
loading

Η Ιστορία αμφιταλαντεύεται ακόμα αν πρέπει να αναγορεύσει τον Στάλιν σε σπουδαίο άντρα ή αν αντιθέτως πρέπει να τον αποκαθηλώσει στιγματίζοντάς τον ως στυγνό δικτάτορα.

Ο μπολσεβίκος που πέρασε στα κατάστιχα με το επαναστατικό του ψευδώνυμο «Στάλιν» κυβέρνησε με πυγμή την «κόκκινη» Σοβιετική Ένωση από το 1929-1953, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τόσο το σοβιετικό κράτος και το κομμουνιστικό κίνημα όσο και σύσσωμο τον μεταπολεμικό κόσμο.

Σωτήρας για τους οπαδούς του και φωτισμένος ηγέτης, σατανάς για τα εκατομμύρια των θυμάτων του και τους αντιφρονούντες του καθεστώτος, ο «Πατερούλης» ταυτίστηκε με αδίστακτες μεθόδους στο εσωτερικό της χώρας του και ενσάρκωσε έναν στυγνό ρεαλισμό στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Αφού εξόντωσε συστηματικά πολιτικούς αντιπάλους και εκτόπισε μαζικά εθνοτικές και μειονοτικές ομάδες που θεωρούσε εμπόδιο στο κοινωνικο-οικονομικό του όραμα, μετασχημάτισε βίαια την αγροτική Ρωσία σε βιομηχανική υπερδύναμη αποκόπτοντάς τη από τη Δύση. Κάτω από τη χαλύβδινη εξουσία του, δημιουργήθηκε ένα τρομοκρατικό σύστημα σωμάτων ασφαλείας που συνέτριψε κάθε άλλη φωνή και άποψη, με τις σκοτεινές ενέργειές του να μην μπορούν πια να κρυφτούν.

Την ίδια βέβαια στιγμή, η ραγδαία εκβιομηχάνιση κατέστησε την ΕΣΣΔ υπολογίσιμη δύναμη στον Β’ Παγκόσμιο και υπερδύναμη κατόπιν στα ψυχροπολεμικά χρόνια, ανακόπτοντας τη ναζιστική λαίλαπα. Διπλωμάτης καθώς ήταν, συνεργάστηκε διαδοχικά τόσο με τον Χίτλερ (1939) όσο και τους δυτικούς συμμάχους, όταν προδόθηκε από τη Γερμανία (1941).

Πολέμησε με νύχια και με δόντια τη χιτλερική απειλή και ξεπήδησε ως νικητής στον Β’ Παγκόσμιο, βλέποντας τη σφαίρα επιρροής του να υπερβαίνει τώρα την έκταση της πάλαι ποτέ τσαρικής Ρωσίας! Ο σοβιετικός έλεγχος στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που απελευθέρωσε ο Κόκκινος Στρατός, πολιτική που πέτυχε σε πείσμα του Ρούσβελτ και του Τσόρτσιλ, επέκτεινε το σταλινικό μοντέλο στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία καταμεσής της Δύσης.

Οι φιλοδοξίες του ωστόσο για παγκόσμια επιρροή τέλος δεν είχαν και ο Στάλιν ήταν σαφώς ο ένας από τους δύο παίκτες που χώρισαν την οικουμένη σε στρατόπεδα: ανέπτυξε δική του πυρηνική βόμβα (1949), έφερε την Κίνα στον κομμουνιστικό συνασπισμό (1949) και απέρριψε το Σχέδιο Μάρσαλ (1947), στήριξε ωστόσο τον ΟΗΕ συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς γνώριζε ότι ένας τρίτος παγκόσμιος θα ήταν ολέθριος.

Όταν έφυγε από τον κόσμο, ήταν η σύγχρονη ενσάρκωση του τσάρου, έχοντας στα χέρια του τον πλήρη έλεγχο της Ένωσης αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης, μέσω του ανυπέρβλητου στρατού του, του αμείλικτου συστήματος εσωτερικής ασφάλειας αλλά και του πλέγματος των αφοσιωμένων σταλινικών ηγετών στις χώρες-«δορυφόρους». Τα εγκλήματα του πολιτικού Στάλιν έχουν γίνει γνωστά εδώ και μισό αιώνα χάρη στην περιβόητη έκθεση Χρουστσόφ, αν και ο «κόκκινος τύραννος» ήταν σαφώς πολλά περισσότερα από τον πιο πολωτικό σοβιετικό ηγέτη της Ιστορίας…

Πρώτα χρόνια

stallnibnsed1a

Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1878 στην πόλη Γκόρι της τσαρικής επαρχίας της Τιφλίδας (σημερινή Γεωργία), ως το τέταρτο παιδί μιας φτωχής οικογένειας πρώην δουλοπάροικων, το μόνο ωστόσο που έζησε μετά τη βρεφική ηλικία. Ο πατέρας του δούλευε τώρα ως τσαγκάρης και η μητέρα του ως πλύστρα στην πολίχνη του Καυκάσου.

Ο μικρός Ιωσήφ, που όλοι φώναζαν χαϊδευτικά «Σόσο», ήταν ένα φιλάσθενο αγόρι που χτυπήθηκε αλύπητα από τις ασθένειες αλλά και τον ίδιο του τον πατέρα, ο οποίος είχε καταφύγει στον αλκοολισμό και ξεσπούσε τη λύσσα του πάνω στον γιο του. Σε ηλικία 7 ετών, χτυπήθηκε από ευλογιά που άφησε μόνιμα σημάδια στο πρόσωπό του ενώ από ατύχημα με άλογο πέντε χρόνια αργότερα, το ένα του χέρι δεν θα μεγάλωνε όσο έπρεπε.

Τα άλλα παιδιά τον κορόιδευαν για τα στίγματα του προσώπου και τη δυσμορφία του χεριού του, ενσταλάζοντάς του αισθήματα κατωτερότητας αλλά και μια εκδικητική διάθεση απέναντί τους. Η υπερπροστατευτική ορθόδοξη χριστιανή μητέρα του τον προόριζε για παπά και το 1888 κατάφερε να τον γράψει στο Ιεροδιδασκαλείο του Γκόρι, την ίδια ώρα που ο πατέρας έγινε καπνός. Οι σχολικές επιδόσεις του «Σόσο» ήταν πολύ ενθαρρυντικές και το 1894 απέσπασε υποτροφία για τη Θεολογική Σχολή της Τιφλίδας.

stallnibnsed2a

Έναν χρόνο αργότερα ωστόσο θα προσχωρήσει σε εξτρεμιστική αυτονομιστική οργάνωση της Γεωργίας, όπου πλάι στα πατριωτικά αισθήματα συνυπήρχαν και τα σοσιαλιστικά κηρύγματα του Καρλ Μαρξ και του Βλαντιμίρ Λένιν, με τα οποία ήρθε σε επαφή και επηρεάστηκε αμέσως. Ο «Σόσο» έγινε επισήμως μέλος του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος το 1898 και παρά το γεγονός ότι τα πήγαινε ιδιαιτέρως καλά στις σπουδές του, παράτησε τη Θεολογική Σχολή το 1899, αν και οι αναφορές είναι εδώ αντικρουόμενες: σύμφωνα με τα μητρώα του ιδρύματος, ο «Σόσο» δεν μπορούσε πια να πληρώνει τα δίδακτρα, αν και άλλοι έκαναν λόγο για αποπομπή του από τη σχολή εξαιτίας των ανατρεπτικών ιδεών που είχε υιοθετήσει κατά του τσαρικού καθεστώτος.

Όπως κι αν έχει, ο Ιωσήφ δεν επέστρεψε στο σπίτι του αλλά παρέμεινε στην Τιφλίδα αφιερώνοντας πια το σύνολο των δυνάμεών του στην επανάσταση. Την ίδια εποχή απορρίπτει τον χριστιανισμό και στρέφεται στην αθεΐα. Άνεργος για ένα διάστημα, θα βρει τελικά δουλειά παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε μικρά παιδιά και σύντομα θα ενταχθεί στο προσωπικό του Αστεροσκοπείου της Τιφλίδας, αν και πλέον ο μαρξισμός ήταν το αποκλειστικό πεδίο της δράσης του…

Πολιτική δράση και φυλακίσεις

stallnibnsed3a

Το 1901 ο «Σόσο» προσχώρησε στο Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα παραμένοντας στη Ρωσία την ώρα που οι ηγέτες του είχαν καταφύγει στο εξωτερικό. Απτόητος και τολμηρός, συντονίζει γενικές απεργίες σε βιομηχανικές μονάδες και κηρύττει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τις αρχές του μαρξισμού, όντας πια επαναστάτης πλήρους απασχόλησης.

Η δράση θα του φέρει την επόμενη χρονιά (Απρίλιος του 1902) σύλληψη και 18μηνη εξορία στη Σιβηρία, την πρώτη μάλιστα από μια μακρά σειρά νομικών περιπετειών και εκτοπίσεων κατά τις πρώτες αυτές στιγμές της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο «Σόσο» δραπετεύει κάποια στιγμή από την απομονωμένη Σιβηρία και επιστρέφει στην Τιφλίδα, οργανώνοντας νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων. Την περίοδο αυτή είναι που θα υιοθετήσει το επαναστατικό παρατσούκλι «Στάλιν», «χαλύβδινος» στα ρωσικά, με την αδιάλειπτη δράση του να τον φέρνει κάποια στιγμή στο στόχαστρο του κομμουνιστή ηγέτη Λένιν, ο οποίος τον καλεί το 1905 σε συνάντηση στη Φινλανδία.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δεινός ρήτορας τύπου Λένιν ή διανοούμενος τύπου Τρότσκι, ο Στάλιν ήταν ιδιαιτέρως ικανός στις καθημερινές ζυμώσεις της επανάστασης, από τύπωμα μπροσούρων και οργάνωση συσκέψεων μέχρι και πρόκληση απεργιών και διαδηλώσεων. Η τσαρική μυστική αστυνομία, η διαβόητη Οχράνα, τον είχε πια φακελωμένο ως εχθρό του καθεστώτος, αν και ο ίδιος συνέχιζε την εξτρεμιστική του δράση απτόητος.

stallnibnsed4

Πλέον λειτουργούσε ως ληστοσυμμορίτης, οργανώνοντας ληστείες, απαγωγές και εκβιασμούς για να βγαίνουν τα έξοδα της επανάστασης. Απέκτησε μάλιστα πρωτόγνωρη δημοσιότητα στο μπολσεβικικό κόμμα το 1907, όταν οργάνωσε ληστεία τράπεζας στην Τιφλίδα που θα κατέληγε σε λουτρό αίματος αλλά και λεία 250.000 ρουβλίων!

Στα επόμενα 8 χρόνια το μοτίβο της ζωής του θα είναι απαράλλακτο: ο Στάλιν οργανώνει την επανάσταση, συλλαμβάνεται, στέλνεται εξορία στη Σιβηρία και δραπετεύει κάθε φορά από τις τέσσερις συνολικά συλλήψεις της περιόδου. Το 1911 θα βρεθεί στην Πετρούπολη να γράφει στην «Πράβντα» και τόσο οι επαφές του όσο και οι οργανωτικές του ικανότητες θα τον φέρουν το 1912 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Μπολσεβίκων του Λένιν!

stallnibnsed5a

Ο Στάλιν δεν ήταν διανοούμενος μαρξιστής, δεν άφησε λοιπόν συμβολή στην «κόκκινη» ιδεολογία, αν και κατά την αυτοεξορία του στη Βιέννη έγραψε μια μικρή πραγματεία, «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα», χωρίς σημαντική συνεισφορά πάντως στα θεωρητικά μανιφέστα του σοσιαλισμού. Το 1913 συνελήφθη για άλλη μια φορά και τώρα η εξορία του στη Σιβηρία ήταν ισόβια, αν και μετά την πτώση του Νικολάου Β’ το νέο καθεστώς χορήγησε γενική αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις εστίες τους…

Οκτωβριανή Επανάσταση και ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης

stallnibnsed6a

Τον Φεβρουάριο του 1917 ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση και μέχρι τον Μάρτιο οι μπολσεβίκοι είχαν τον έλεγχο της κατάστασης. Τον Απρίλιο, ο Λένιν αποκήρυξε την προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση διατυπώνοντας τις περιβόητες «Θέσεις του Απριλίου», στις οποίες παρέμεινε πιστός ο Στάλιν ωθώντας τους εργάτες και τους αγρότες να πάρουν τον έλεγχο εργοστασίων και γης στα χέρια τους.

Μέχρι τον Οκτώβριο, η επανάσταση είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς και ο Στάλιν ανταμείφθηκε για την υποστήριξή του στον Λένιν με τον τίτλο του λαϊκού κομισάριου μειονοτικών θεμάτων. Γεωργιανός εξάλλου και ο ίδιος, θεωρήθηκε κατάλληλος από τον μποσλεβίκο ηγέτη για τη θέση. Κι έτσι απέκτησε ο Στάλιν εξουσία επί των 65 εκατομμυρίων Ουκρανών, Γεωργιανών, Λευκορώσων, Αζέρων κ.λπ.

stallnibnsed7a

Το σοβιετικό κίνημα πέρασε μετά μια βίαιη περίοδο αναθεωρήσεων και υπαναχωρήσεων, αλλάζοντας τη γραμμή του σχετικά με την αυτοδιάθεση των μη ρωσικών πληθυσμών της πάλαι ποτέ τσαρικής Ρωσίας. Στον εμφύλιο που ξέσπασε, ο Στάλιν διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο σε διοικητικά και στρατιωτικά θέματα και του πιστώθηκε η εμφατική νίκη έναντι του Λευκού Στρατού στο Τσαρίτσιν. Την ίδια εποχή θα επιδείξει τις πρώτες ριπές της σκοτεινής προσωπικότητάς του, όταν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Λένιν το 1918, στέλνει τηλεγράφημα υποστηρίζοντας την «ανοιχτή και συστηματική μαζική τρομοκρατία» ενάντια στους υπευθύνους. Σύντομα 800 σοσιαλιστές θα εκτελούνταν χωρίς δίκη.

Την περίοδο 1919-1922 ο Στάλιν υπηρέτησε το κόμμα ως λαϊκός κομισάριος εργατικής και αγροτικής επιθεώρησης, ενώ από το 1920 έως το 1923 χρημάτισε μέλος του Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου αλλά και μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Σοβιέτ (από το 1917). Τον Απρίλιο του 1922, ο Στάλιν έγινε γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, μια θέση που θα αναδείκνυε αργότερα στην ισχυρότερη στη χώρα.

stallnibnsed14

Από κει έχτισε μια ισχυρή κομματική βάση, διορίζοντας δικούς του συντρόφους σε θέσεις-κλειδιά κι έτσι μετά τον θάνατο του Λένιν το 1924 και μέχρι να καταλάβουν τα άλλα προβεβλημένα στελέχη των Μπολσεβίκων τι είχε συμβεί, ο Στάλιν ξεπήδησε ως ο ισχυρός άντρας του κόμματος. Ακόμα και ο Λένιν το γνώριζε αυτό πριν πεθάνει (αναφέροντας χαρακτηριστικά σε επιστολή του ότι ο Στάλιν δεν θα έπρεπε να λάβει ποτέ περαιτέρω εξουσία και μάλιστα αν ήταν δυνατόν να του αφαιρεθεί και η ήδη υπάρχουσα), αν και ούτε αυτός κατάφερε να ανακόψει τη δυναμική του άλλοτε πρωτοπαλίκαρού του.

Από τις αρχαιρεσίες ξεπήδησε νικητής, αμαυρώνοντας το όνομα των πολιτικών του αντιπάλων και κυρίως του Τρότσκι, που τόσο ήθελε ο Λένιν στο τιμόνι της χώρας. Η σταλινική φράξια επικράτησε μέσω γραφειοκρατικών παιχνιδιών και αποκηρύξεων, με πολλά από τα προβεβλημένα στελέχη να καταφεύγουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να γλιτώσουν από τη δολοφονική του τρέλα.

 

stallnibnsed8a

Τώρα η παρανοϊκή του μανία είχε αγγίξει κόκκινο και η λεγόμενη «Μεγάλη Τρομοκρατία» ήταν ζοφερό γεγονός για το εσωτερικό της χώρας: εκτοπίσεις αντιφρονούντων, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και δίκες-παρωδία για τους εχθρούς του καθεστώτος. Σύντομα οι διώξεις θα επεκταθούν και πέρα από την κομματική ελίτ, με πολλούς χαμηλόβαθμους αξιωματούχους να μη γλιτώνουν από τη λύσσα του Στάλιν, ο οποίος μέχρι τον Δεκέμβριο του 1929 ήταν πια ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, ο Στάλιν αναθεώρησε την αγροτική πολιτική των Μπολσεβίκων μέσω της αναγκαστικής κολεκτιβοποίησης της γης: τα χωραφάκια των μικροκαλλιεργητών συνενώθηκαν σε μεγάλης κλίμακας μηχανοποιημένα αγροκτήματα ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή. Είναι η εποχή του «σταχανοφισμού» (1929-1938), η περίοδος δηλαδή που ο ουκρανός ανθρακωρύχος Αλεξέι Σταχάνοφ, πρότυπο εργάτη κατά τον Στάλιν, πέτυχε 15πλάσια παραγωγή μέσα σε μία μόνο εξάωρη νυχτερινή βάρδια! Στα χρόνια αυτά η ΕΣΣΔ αύξησε την παραγωγή του άνθρακα κατά 230%, την ηλεκτρική ενέργεια κατά 540% και την αυτοκινητοβιομηχανία κατά 15.000%. Ο Στάλιν ενθάρρυνε τους εργάτες και τους αγρότες στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους στο μέγιστο δυνατόν, αν και όπως ξέρουμε το μοντέλο θα αποτύγχανε, φέρνοντας λιμό, καταναγκαστική εργασία και συγκρούσεις που στέρησαν τη ζωή σε εκατομμύρια εξαθλιωμένους Ρώσους.

Την ίδια στιγμή, η βίαιη, ραγδαία και χωρίς σχέδιο εκβιομηχάνιση της αγροτικής Ρωσίας, παρά την αρχική επιτυχία και τα εμφατικά νούμερα, στοίχισε τη ζωή σε μερικά εκατομμύρια πολιτών και έσπειρε όλεθρο στο περιβάλλον. Κάθε απόπειρα αντίστασης στις πολιτικές του «Πατερούλη» καταπνιγόταν αλύπητα στο αίμα και σύντομα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες αντιφρονούντες.

stallnibnsed9

Όσο τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονταν πάνω από την Ευρώπη το 1939, ο Στάλιν έκανε μια φαινομενικά αριστουργηματική κίνηση συνάπτοντας τον Αύγουστο ρωσογερμανικό σύμφωνο μη επίθεσης με τον Φύρερ. Πεπεισμένος για την ακεραιότητα του παράφρονα ναζιστή, αγνόησε τις υποδείξεις των επιτελών του αλλά και το γεγονός ότι η Γερμανία κινητοποιούσε δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο.

Δεν αποκλείεται βέβαια να οσμίστηκε ο Στάλιν την ευκαιρία που του παρουσιαζόταν για προσάρτηση νέων εδαφών στην Ένωση, καθώς όταν οι ναζιστικές δυνάμεις σάρωσαν την Πολωνία, τα σοβιετικά στρατεύματα έλαβαν στην κατοχή τους το ανατολικό μέρος της χώρας. Έναν μήνα αργότερα, η ΕΣΣΔ ανάγκασε τα κράτη της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) να επιτρέψουν στον Κόκκινο Στρατό να εγκατασταθεί στα σύνορά τους, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για ολοκληρωτική προσάρτησή τους στην Ένωση το επόμενο έτος. Αυτό συνέβη και στη Φινλανδία, η οποία παρά τη λυσσαλέα της αντίσταση ηττήθηκε τελικά την επόμενη χρονιά.

Τον Ιούνιο του 1941 ο Χίτλερ στράφηκε ωστόσο κατά της Ένωσης και ανέτοιμος καθώς ήταν για ολομέτωπο πόλεμο με τη Γερμανία, ο Στάλιν υπέφερε σημαντικές απώλειες. Πριν καλά καλά το καταλάβει, η Ουκρανία και η Λευκορωσία ήταν ήδη στα χέρια του εχθρού, που τώρα πολιορκούσε το Λένινγκραντ.

Τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου είναι λίγο-πολύ γνωστά: οι ηρωικές προσπάθειες του Κόκκινου Στρατού και του απλού ρωσικού λαού ανέτρεψαν τελικά το σε βάρος τους κλίμα και μετά τη Μάχη του Στάλινγκραντ τα πράγματα άλλαξαν δραστικά. Μέχρι το 1944, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωνε τη μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης πίσω από την άλλη, πριν ακόμα οι υπόλοιποι Σύμμαχοι αποβιβαστούν στη Νορμανδία.

stallnibnsed12

Την ώρα όμως που εκατομμύρια Ρώσων πέθαιναν στα χαρακώματα του Ανατολικού Μετώπου και Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ δεν φαίνονταν πρόθυμοι να εγκαινιάσουν το Δυτικό Μέτωπο, τόσο μεγάλωνε η καχυποψία του Στάλιν για τη Δύση. Στην πρώτη μάλιστα συνάντηση της ισχυρής τριανδρίας στην Τεχεράνη στα τέλη του 1943, η πρόσφατη νίκη στο Στάλινγκραντ έθετε αναγκαστικά επικεφαλής των διαπραγματεύσεων τον Στάλιν.

Τον Φεβρουάριο του 1945, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν ξανά στη Γιάλτα της Κριμαίας για τη μοιρασιά της Ευρώπης, αν και η αλλαγή σκυτάλης τόσο στις ΗΠΑ όσο και τη Βρετανία σύντομα θα ανέτρεπε τη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δυσπιστία του Στάλιν για τους Δυτικούς. Πεπεισμένος πια για την εχθρότητα των Συμμάχων έναντι της Ένωσης και με έμμονες τώρα ιδέες για την απειλούμενη εισβολή της Δύσης στα εδάφη του, εγκαινιάστηκε μια ακήρυχτη μεν, εξίσου ζοφερή δε μάχη στο παρασκήνιο που θα έμενε γνωστή ως Ψυχρός Πόλεμος.

stallnibnsed11

Μεταξύ 1945-1948, ο Στάλιν εγκαθίδρυσε τη σφαίρα επιρροής του στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ Δύσης και Μητέρας Ρωσίας. Οι Δυτικοί μετέφρασαν τις κινήσεις του Στάλιν ως διακαή πόθο του να «κοκκινίσει» την Ευρώπη και στην απόπειρα να αναχαιτιστούν οι ορέξεις του σχηματίζεται η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στις διπλωματικές του ήττες με τη Δύση προσμετρούνται το εμπάργκο του στο Βερολίνο το 1948 αλλά και η ενθάρρυνσή του στον βορειοκορεάτη ηγέτη να εισβάλει στη Νότια Κορέα, πιστεύοντας ότι οι ΗΠΑ θα έμεναν αμέτοχες…

Τελευταία χρόνια και θάνατος

stallnibnsed19a

Η κατασταλτική πολιτική του Στάλιν συνεχίστηκε στο εσωτερικό όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να φτάσει βέβαια ξανά στις τραγικές ακρότητες της δεκαετίας του 1930. Η υγεία του ήταν όμως κλονισμένη και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 επιδεινώθηκε κι άλλο.

stallnibnsed20

Όταν αποκαλύφθηκε συνωμοσία για τη δολοφονία του, ο Στάλιν παρήγγειλε στον επικεφαλής των μυστικών δυνάμεών του να ξεκινήσει νέο πογκρόμ κατά των στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος, πέθανε ωστόσο προτού εκτελεστεί το πλάνο. Ο Στάλιν άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Μαρτίου 1953, όταν το κρατικό ραδιόφωνο ανακοίνωνε στον λαό: «Η καρδιά του συντρόφου και συνεχιστή της μεγαλοφυΐας του σκοπού του Λένιν, του σοφού ηγέτη και δασκάλου του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Σοβιετικής Ένωσης, έπαψε να χτυπά»…

Την ώρα που μετέτρεψε τη Ρωσία σε παγκόσμια υπερδύναμη, το έκανε με τρόμο, θάνατο, λιμό και διώξεις. Ο διάδοχός του, Νικίτα Χρουστσόφ, αποκήρυξε την κληρονομιά του το 1956, αν και σήμερα η παρακαταθήκη του γνωρίζει μια δεύτερη ζωή στα νιάτα της Ρωσίας παρά την εδώ και δεκαετίες γιγαντιαία εκστρατεία για την αποσταλινοποίηση του ρωσικού έθνους…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

50
σχόλια
 1. avatar John Ε Papas

  Έκτισε αυτοκρατορία ή μία από τις δύο υπερδυνάμεις.
  Σήμερα δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να κάνουν ότι θέλουν.

 2. avatar Κόκκινοι και μαύροι .

  Είναι απίστευτο το πόσοι φασίστες υπάρχουν . Αν βάλεις και τους μαύρους χρυσαυγίτες μαζί με τους κόκκινους , το νούμερο είναι τεράστιο . Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν το μαύρο άσπρο για να υπερασπιστούν τους δολοφόνους . [...]στο μυαλό και στην ψυχή έχουν .

 3. avatar Στέφανος 77

  Γ ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ – ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ
  1. Αντίθετα οι Αντισταλινικοί (αντικομουνιστές ή ψευτοαριστερούληδες) όταν κριτικάρουν τα δυτικά κράτη έχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά
  2. . Έτσι δεν βλέπουν ή σκόπιμα αποκρύβουν τα περισσότερα αρνητικά της δύσης π.χ διαρκείς πολέμους από το 1914-2016 πολέμους , οικονομικές κρίσεις 1929-1931, σημερινή οικονομική καπιταλιστική κρίση 2008-2016 με αποτέλεσμα την κυριαρχία των τραπεζιτικών Φανς και την υπερχρέωση πολλών χωρών και επιπλέον την κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων, φτώχεια , ανεργία πείνα, εξαθλίωση και συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μιας χούφτας ανθρώπων κ.λ.π
  3. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για τα αρνητικά στα δυτικά κράτη οποιαδήποτε περίοδο δεν φταίει ποτέ ο ηγέτης ή το σύστημα αλλά οι δύσκολες συνθήκες της εποχής και οι κακοί μηχανισμοί εξουσίας.
  4. Έτσι εξαγνίζουν τους ηγέτες τους, αφήνοντας τον στο απυρόβλητο και εν μέρει τους έχουν αγιοποιήσει π.χ Τσάμπερλαν ( προτεργάτη της συμφωνίας του Μονάχου 1938 για διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας ) , Τρούμαν ( έριξαν κατ΄εντολήν του τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ) , Γ. Παπανδρέου( Πρωθυπουργός που επέβαλε τον Εμφύλιο πόλεμο τον Δεκέμβριο του 1944) , Κένεντυ (Ξεκίνησε τον πόλεμος Βιετνάμ) κ.λ.π Πλαστήρας και ιδιαίτερα ο Γ Παπανδρέου επέδειξε υπερβάλλον ζήλο για την θανάτωση του Μπελογιάννη αυτοί οι δύο ήταν οι πολιτικοί που έδωσαν την έγκριση για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη .Όλοι αυτοί σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη θεωρούνται ηγέτες!!!!.

 4. avatar Στεφανος 77

  Β ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ –ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ
  1. Είναι μονομερής διότι δεν βλέπει τα μεγάλα επιτεύγματα και νίκες της Σοβιετικής Ένωσης -πάρα τα την εισβολή που έγινε 1918-1922 από 14 δυτικές χώρες , και παρά τον οικονομικό αποκλεισμό -, η Σοβιετική Ένωση από μια φτωχή χώρα που ήταν το 1917, μέσα σε λίγα χρόνια έγινε η δεύτερη δύναμη στον κόσμο και νίκησε τον φασισμό και πολλαπλασίασε την επιρροή του σοσιαλισμού, αλλά η κριτική ασχολείται μόνο με τα αρνητικά και επιπλέον και με κατασκευασμένα στοιχεία .
  2. Είναι προσανατολιστική διότι εάν αποκαθηλώνεις τους Ήρωες, και τους πατριώτες ηγέτες σε κάθε ιστορική περίοδο π.χ Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Καραϊσκάκη , Γαριβάλδη, Στάλιν, Βελουχιώτη, Κάστρο, Χο Τσι Μιχ Καντάφι κ.λ.π σκοτώνεις την ελπίδα του λαού και τρως μετά τα σκουπίδια του συστήματος , Γκομπαρτσώφ, Γέλσιν, Μπους, Ομπάμα, τραπεζίτες, γιάπιδες ισλαμοφασίστες κ.λ.π
  3. Η κριτική επιπλέον είναι και ετεροβαρής διότι η αντίληψη που λέει ότι για όλα τα αρνητικά στην Σοβιετική Ένωση στην περίοδο (1923-1953) φταίει ο Στάλιν είναι γελοία
  4. Αντίθετα σωστή η κριτική πρέπει να είναι αντικειμενική και δίκαιη, να μην λειτουργεί σαν κατευθυνόμενη λαθολογία και λασπολογία, να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά πάντα στο γίγνεσθαι εκείνης της εποχής και όχι να έχει βάση την σημερινή εποχή που σίγουρα είναι πιο διαφορετική, ουσιαστικά θέλουμε κριτική δημιουργική που ανοίγει νέους ορίζοντες

  1. avatar χρυσοστομος !! πεστα !! ανεξαρτητα απο κομματα και πολιτικες πεποιθησεις, ο Σταλιν υπηρξε μεγιστος !! εβαλε τη χωρα του στο διεθνη χαρτη, της ε

   χρυσοστομος !! πεστα !! αν

 5. avatar Στέφανος 1977

  Ο Τσώρτσιλ, μεγάλος πολέμιος του κομμουνισμού, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν, είπε:
  «Μεγάλη ευτυχία για τη Ρωσία (σ.σ. ΕΣΣΔ) ήταν, ότι στα χρόνια των σκληρών δοκιμασιών, την καθοδήγησε, ο μεγαλοφυής και ακλόνητος στρατηλάτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν. Ο Στάλιν ήταν άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, πολυμορφωμένος , στα έργα του αντηχούσε πάντα η εκτελεστική δύναμη. Η δύναμη αυτή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναδείχτηκε σε ανεπανάληπτο ηγέτη μεταξύ των καθοδηγητών εκείνων των καιρών. Κατείχε βαθιά συνετή σοφία, ήταν ανυπέρβλητα μάστορας και κατάφερνε να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο, από την πιο αδιέξοδη κατάσταση. Στις πιο τραγικές στιγμές και σε στιγμές θριάμβου ήταν όμοια συγκρατημένος και ποτέ δεν παρασυρόταν από τις συγκινήσεις. Ήταν άνθρωπος που συνέτριβε τον εχθρό του, με τα χέρια των εχθρών του. Μάλιστα, ανάγκασε και εμάς που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια των ιμπεριαλιστών. Παρέλαβε μια Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε εξοπλισμένη με ατομικά όπλα. Ο,τι και να λέμε γι αυτόν τέτοιους άνδρες η ιστορία και οι λαοί δεν πρέπει να τους λησμονούν»

  1. avatar Στεφανος 77

   ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ –ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ
   - Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ -
   1. Ο Αντισταλινισμός είναι μια έξυπνη μορφή αντικομμουνισμού που χρησιμοποιείται σαν κουτοτροφή για τον αποπροσανατολισμού του λαού από τα υπαρκτά προβλήματα της φτώχειας που δημιουργεί ο καπιταλισμός.
   2. . Η αντισταλινική κριτική πρώτα από όλα κατευθύνεται από τις μυστικές υπηρεσίες της δύσης με στοιχεία πλαστά και κατασκευασμένα αρκετές φορές πολλές δεκαετίες μετά από τα πραγματικά γεγονότα( Π.Χ Ο λιμός της Ουκρανία κατασκευάστηκε το 2006 με φωτογραφίες από την πολιτεία των Οκλαχόμα των ΗΠΑ υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες). ΚΑΤΙΝ υιοθετήθηκε η Γκαιμπελίστικη άποψη 50 χρόνια μετά χωρίς καμιά αιδώ και χωρίς στοιχεία που να την τεκμηριώνουν. Είναι γνωστό σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε το 1943 υπό την εποπτεία των Γερμανών ότι οι Πολωνοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν με Γερμανικές σφαίρες και ήταν δεμένοι με Γερμανικά σχοινιά, κάτι που κρατήθηκε βεβαία μυστικό από το Γκαίμπελς, ακόμα και τα στοιχεία που έδωσε η Ρωσία του Γελσιν ήταν κατασκευασμένα και απεκαλύφθησαν διότι τα “στοιχεία” αποκαλούσαν το ΚΚΣΕ με το σημερινό του όνομα και όχι όπως ονομάζονταν το 1941-42 που είχε διαφορετικό όνομα.

 6. avatar Στέφανος Φωτεινός

  2 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΟΒ.ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ... ΣΤΑΛΙΝ

  Ένα παρόμοιο αμερικανικό βιβλίο, της ίδιας περιόδου, είναι "Η Μεγάλη Συνωμοσία. Ο Μυστικός Πόλεμος κατά της Σοβιετικής Ρωσσίας", των Σάγερς και Καν, το οποίο μάλιστα προλογίζει ο τότε Γερουσιαστής της Φλόριδας Κλωντ Πέππερ. Στην προεπισκόπηση online υπάρχει ο πρόλογος του Γερουσιαστού, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

  "Η συνέχιση των καταστροφικών πολιτικών των αντισοβιετικών δολοπλοκιών που τόσο ζωντανά παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Για αυτό το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί και να μελετηθεί από όλους όσους εδημονούν να δουν να εδραιωθεί διαρκής ειρήνη στον κόσμο. Απαιτείται αυτό το έργο να αναγνωστεί από κάθε Αμερικάνο και Βρεταννό πολιτικό και για αυτό το λόγο απαιτείται η ανάγνωσή του από κάθε πολίτη των δύο χωρών".
  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν όλο το αγγλόφωνο βιβλίο "The Great Conspiracy. The Secret War Against Soviet Russia", δωρεάν online.
  Πηγη: Αristera stin Mitilini

 7. avatar Στέφανος Φωτεινός

  1 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΟΒ.ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ... ΣΤΑΛΙΝ
  Στην εποχή που τα ελληνόπουλα στα σχολεία διδάσκονται τη ναζιστικής προέλευσης προπαγάνδα κατά της πολιτικής του Ιωσήφ Β. Στάλιν (και κατ' επέκτασιν, κατά της ΕΣΣΔ και του Κομμουνισμού), ας θυμηθούμε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΣΣΔ κατά την εποχή του Στάλιν, Τζόζεφ Ε. Ντέιβις, στο βιβλίο του "Αποστολή στη Μόσχα" (που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), δέχονταν τηνορθότητα των επιλογών του Στάλιν, π.χ. στο θέμα των Δικών. Για όποιον ενδιαφέρεται να ρίξει μια ματιά στο αγγλόφωνο αυτό βιβλίο (Mission to Moscow), υπάρχει μια δωρεάν προεπισκόπιση online. Αν κάποιος θέλει να το διαβάσει ολόκληρο, μπορεί να το παραγγείλει online από το Book Depository όπου πωλείται φτηνά και μάλιστα σε ευρώ, και διανέμεται χωρίς ταχυδρομικά τέλη και στην Ελλάδα.

 8. avatar Στέφανος Φωτεινός

  "ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣHΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΕ".
  Ρίχνετε πολύ δηλητήριο και φαρμάκι, από σκοτεινά κέντρα της παγκόσμιας καπιταλιστικής εξουσίας και διάφορους «ανανεωτές», αφελείς και αβανταδόρους , κατά του μεγαλύτερου ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου του Ιωσήφ Τζουκασβίλι Στάλιν.
  Η κατευθυνόμενη λαθολογία γίνεται για να αμαυρώσουν τα μεγαλειώδη επιτεύγματα του σοσιαλισμού την περίοδο διακυβέρνησης της ΕΣΣΔ από τον ΣΤΑΛΙΝ (1923-1953).
  Ο λόγος είναι απλός μας θέλουν σκλάβους χωρίς ελπίδα στο παγκόσμιο κεφάλαιο.
  Η Κριτική πρέπει να είναι δημιουργική και να οδηγεί προς το καλύτερο διαφορετικά υπηρετεί σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα.
  Ας είναι καλά οι αποτυχημένοι επικριτές του ( Κρουτσώφ, Γκομπαρτσώφ κ.λ.π ), που την ανικανότητα τους την φορτώνουν στην πετυχημένη διακυβέρνηση του Στάλιν, καθώς και οι ντόπιοι ανανεωτές που αλληθωρίζουν προς την διαχείριση του καπιταλισμού.
  Τα γαλόνια όπως έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης “τα παίρνεις στη μάχη”. και η ιστορία δικαίωσε και δικαιώνει τον Στάλιν όση λάσπη και αν του ρίξουν.

 9. avatar Στέφανος Φωτεινός

  Ο Τσώρτσιλ, μεγάλος πολέμιος του κομμουνισμού, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν, είπε:
  «Μεγάλη ευτυχία για τη Ρωσία (σ.σ. ΕΣΣΔ) ήταν, ότι στα χρόνια των σκληρών δοκιμασιών, την καθοδήγησε, ο μεγαλοφυής και ακλόνητος στρατηλάτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν. Ο Στάλιν ήταν άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, παραμορφωμένος, στα έργα του αντηχούσε πάντα η εκτελεστική δύναμη. Η δύναμη αυτή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναδείχτηκε σε ανεπανάληπτο ηγέτη μεταξύ των καθοδηγητών εκείνων των καιρών. Κατείχε βαθιά συνετή σοφία, ήταν ανυπέρβλητα μάστορας και κατάφερνε να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο, από την πιο αδιέξοδη κατάσταση. Στις πιο τραγικές στιγμές και σε στιγμές θριάμβου ήταν όμοια συγκρατημένος και ποτέ δεν παρασυρόταν από τις συγκινήσεις. Ήταν άνθρωπος που συνέτριβε τον εχθρό του, με τα χέρια των εχθρών του. Μάλιστα, ανάγκασε και εμάς που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια των ιμπεριαλιστών. Παρέλαβε μια Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε εξοπλισμένη με ατομικά όπλα. Ο,τι και να λέμε γι αυτόν τέτοιους άνδρες η ιστορία και οι λαοί δεν πρέπει να τους λησμονούν»

 10. avatar George Tsitsiringos

  to simeio pou leei gia fulakish antifronountwn (Gulag) kai katanagkastikh ergasia me th voi8ia vias ftanei kai perisseuei gia na ton kanei amesa enan megalo xasapi!! kai fysika, einai arketo gia na 8ewrisoume ton kommounismo tyrraniko kai aytarxiko ka8estws, kanontas tous ideologikous tou filous na fainontai apo apelpistika vlakes ews tromoktika epikindynoi gia thn koinwnia

 11. avatar Chuck Norris ©

  Μπα, ξεκινησατε τα αφιερωματα για τους φασιστες ρε ?

 12. avatar Γιάννης

  1)Η ίδια του η κόρη τον αποκαλούσε ''πνευματικό και ηθικό τέρας''
  2)Για να χαμογελάσετε:Όταν ο Λένιν ήταν στα τελευταία του, τον επισκέφτηκε ο σύντροφος Στάλιν.
  - Είμαι πολύ άσχημα, φίλε μου, του είπε ο Λένιν. Σε λίγο καιρό θα πεθάνω.
  - Ε τότε παραδώστε σε μένα από τώρα την αρχηγία, του λέει ο Στάλιν.
  - Φοβάμαι όμως, σύντροφε, πως ο λαός δε θα σε ακολουθήσει.
  - Ένα τμήμα του φυσικά και θα με ακολουθήσει, σύντροφε Λένιν! Οι υπόλοιποι απλά θα ακολουθήσουν εσάς.

 13. avatar Thanatos

  γεγονοτα:
  1) ως ανθρωπος: απανθρωπος ,στυγνος φιλαυτος, αδισταχτος, αρχομανης, συνωμοτης ,κλπ κλπ κλπ
  2)ως ηγετης παρεδωσε μια υπερδυναμη παραλαμβανοντας ενα καλυβι με 100διαφορετικους ενοικους που σκυλοτρωγονταν.
  Μπορω να σου πω πως αν αντι καραμανληδες, παπανδρεους, σημιτοσαμαραδες κλπ κλπ θαμασταν αν ειχαμε μια λιγο αξιοπρεπη ,τεχνοκρατικη διοικηση με οχι απολυτη υποτελεια σε εσωκομματικες και εξωκρατικες πιεσεις την μεταπολεμικη ιστορια μας
  Εγω που ειμαι ο λακης το ψαρι δε μπορω να σου πω αν θα υπηρχε εσσδ η ακομη και ΡΩΣΙΑ σημερα χωρις αυτον τον τρελαρα.Ειναι τεραστιο το ιστορικο του αποτυπωμα. Ειναι τεραστια τα μεγεθη, η διεθνης συγκυρια , ο τυχαιος παραγοντας.
  θα μπορουσα να σου πω- προβλεψω οτι μετα τον αφανισμο του ΧΟΥΣΕΙΝ και του Κανταφι που κατω απο αναλογη μποτα κρατουσαν ενα πολιτισμικο μωσαικο ενωμενο τα κρατη τους θα αφανιζονταν οπως και εγινε.
  ΣΚΟΤΩΣΕ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ισως με συνεχεις εμφυλιους να γινονταν χειροτερα, ισως αντι ρωσια να υπηρχε εκει μια δευτερη παλαιστινη
  Βλεπεις αναγνωστη μου εγω δεν εχω τις δικες σου ικανοτητες να παιζω τη ζωη ριπλει αλλαζοντας καθε φορα ηγετες, διεθνεις συγκυριες και τον παραγοντα τυχη....
  σαν ανθρωπο στον εκρινα, σαν αποτελεσμα στογραψα , σαν ηγετη δε μπορω.
  Βλεπεις κιοταν παιζω ταβλι με τον Τακη απαξ κιεριξα στραβη ζαρια δε μαφηνει να ξαναριξω το..... οπαιδο...... σκεψου ναπαιζα στα ζαρια τη παγκοσμια ιστορια.....

 14. avatar mygdonas

  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ,ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ,ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ.ΟΙ ΕΔΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΑΖΙ ΗΤΑΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ.ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΥΠΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΟΠΩΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑ,ΛΕΤΤΟΝΙΑ,ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ,ΕΣΘΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΙ.

  1. avatar Στέφανος ΦΩτεινός

   Ο Στάλιν ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης του 20ου αιώνα ,όση λάσπη ,βρωμιά, και ψέματα να του ρίξουν ,. Εάν δεν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και η μεγάλη αυτή προσωπικότητα που λέγεται ΣΤΑΛΙΝ σήμερα οι δοσίλογοι οι προσκυνημένοι στον Φασισμό, θα κυβερνούσαν τον κόσμο με όλες τις συνέπειες ......Όσο αν και κάποιοι προσπαθούν να τους νεκραναστήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα μείνουν στην ιστορία σαν οι συνεργάτες του κάθε κατακτητή, και οι προσκυνημένοι στο κεφάλαιο.

  2. avatar punentes

   ΜΥΓΔΩΝΑ....
   Ο χιτλερ που αγαπατε στην ΧΑ,με αυον συνεργαστηκε!
   Η Φινλανδια ηταν υπο ναζιστικη επιρροη,οπως και οι αλλες 3 βαλτικες χωρες,και προηγουμενως ηταν υπο ρωσικη/σοβιετικη!
   ΚΑΛΑ ΟΙ ΚΚΙΕΔΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ!
   ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ,ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΤΕΤΣΙΑ ΗΤΑΝ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ!
   Η ΜΗΠΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ,ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ?

   1. avatar Στεφανος 77

    Μπροστα στην Γερμανική μποτα 1941-1944 ο πσατριωτισμός των περισσοτέρων δεξιών και άλλων κεντρώων πήγε περίπατο και πάρα πολλοί έγινα δοσίλογοι, κουκουλοφόροι και ταγματασφαλίτες.
    Αυτα για να καταλαβαινόμαστε και να μην το παίζουν οι δοσίλογοι πατριώτες

  3. avatar darky

   Μπλα Μπλα Μπλα

   1. avatar Στεφανος 2019

    Απλως η αλήθεια πονάει

  4. avatar Ακης Καουρισμακης

   Αγαπητε συναναγνωστη ολοι οσοι εχουν την εξουσια την γλυφουν. Και λιγοι ΞΕΣΚΙΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ, οσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
   Τι περιμενεις απο εναν ανθρωπο σαν τον Τζουκασβιλι, να μην το εκανε με νυχια και με δοντια;
   Εδω, διπλα μας ανθρωποι σαν τον Φρανκο ή τον Σαλαζαρ εμειναν στην εξουσια κανοντας ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ κι οι συνταγματαρχες (που σιγουρα θα εχεις κανα καδρο τους στο υπνοδωματιο σου !) στην φαια πορτοκαλαια μας, τυρανικα κυβερνησαν. Ο, τι σας (ή μας) συμφερει λοιπον! Στο κατω-κατω, εσεις ως δεξιοι τί εχετε να χασετε πλεον; Θα σας παρει τα "τιμια" σπιτακια σας ο...Τσιπρας; Χαλαρωστε λοιπον, βαλτε δεκαπεντε ελληνικες σημαιες ο καθενας σας για αλλωθι (και καμια βυζαντινη μην ξεχασετε!) σε καθε γιοτρη για να δειξετε ποσο "ΕΛΛΗΝΕΣ" (με πιο πολλα εισαγωγικα θα το εγραφα, αλλα αντε...) και συνεχιστε. Πλουραλισμος!

 15. avatar Ακης Καουρισμακης

  Πολλοι τον θεωρουν ηρωα ακομη και στην σημερινη Ρωσια παντως, σε σχεση παντα με την περιοδο του Μεγαλου Πατριωτικου Πολεμου 1941-45!
  Καλως ή κακως, εδωσε στον υπαρκτο σοσιαλισμο κακο ονομα, με τις πραξεις του να ειναι το "ψωμοτυρι" στα νεα των "δυτικων" ΜΜΕ.
  Στην πραγματικοτητα αν η αποσταλινοποιηση δεν ειχε σταματησει απο το αναιμακτο πραξικοπημα Μπρεζνιεφ κατα του Χρουτσωφ, στα μεσα της δεκαετιας του 60, τα πραγματα να ηταν αλλιως στο μελλον που ακολουθησε! Το ξυραφι του Οκκαμ συναντα τον νομο του Μερφι βλεπετε, πολυ συχνα στην πολιτικη!

 16. avatar ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

  ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΕΣ ΡΥΠΑΡΟ ΣΑΙΤ ΤΟ ΝΙΟΥΜΠΗΣΤ!ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΤΥΡΡΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ ΜΑΣ!ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.ΚΑΤΩ ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ ΟΤΙ ΤΑΧΑΤΕΣ 20 ΕΚ,ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΛΙΜΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ 200 ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΕ 20ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ.Ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.ΖΗΤΩ Ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ΣΤΑΛΙΝ!ΖΗΤΩ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΟΒΙΕΤ!ΖΗΤΩ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ!ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΧΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ [...] ΤΟΩ ΜΑΡΞ-ΕΓΚΕΛΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΤΟΤΕ ΕΓΩ ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ.

  1. avatar punentes

   @ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
   ΑΥΤΑ ΠΕΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΚΑ!
   Ο ΣΤΑΛΙΝ ΕΦΑΓΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΝΕΠ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ!
   ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΝΚΙΣΤΑΔΟΡΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ,ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!
   ΜΑΖΙ ΤΟΥ (ΡΟΥΣΒΕΛΤ-ΤΣΩΡΤΣΙΛ) ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
   ΣΤΟΝ ΛΕΝΙΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ 1918 ΚΙΟΛΑΣ,ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ!
   ΑΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ,ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΙ,ΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ,ΚΑΙ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΡΞ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ,ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ!

   ΥΓ ΑΠΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ!
   "ΗΤΑΝ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ,ΣΕ ΟΛΗ ΤΝ ΙΣΤΟΡΙΑ"
   ΥΓ2 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΙΧΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ,ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ,ΣΤΙΣ 8 /10/1944/ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ,ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΘΕΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΙ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΦΟΡΑ,ΠΟΥ Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΕΚΤΟΣ ΑΓΓΛΙΑΣ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!
   ΑΠΛΟ?
   ΥΓ3 ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΜΝΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ,ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΖΑΚ ΜΟΝΟ ΓΑΛΛΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ,"ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΥΣΕΝΚΟ",ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ!

   1. avatar Στάθης 1977

    Νοιαζεσαι για τους πραγματικούς Κομμουνιστές αφήνεις τότε τα κάλπικα και αγωνίζεσαι και στηρίζεις ΚΚΕ που δεν σου είπε ποτέ ψέματα και που οι θέσεις του καθημερινα επιβεβαιωνονται στην πράξη.

   2. avatar Στέφανος Φωτεινός

    "ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣHΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΕ".
    Ρίχνετε πολύ δηλητήριο και φαρμάκι, από σκοτεινά κέντρα της παγκόσμιας καπιταλιστικής εξουσίας και διάφορους «ανανεωτές», αφελείς και αβανταδόρους , κατά του μεγαλύτερου ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου του Ιωσήφ Τζουκασβίλι Στάλιν.
    Η κατευθυνόμενη λαθολογία γίνεται για να αμαυρώσουν τα μεγαλειώδη επιτεύγματα του σοσιαλισμού την περίοδο διακυβέρνησης της ΕΣΣΔ από τον ΣΤΑΛΙΝ (1923-1953).
    Ο λόγος είναι απλός μας θέλουν σκλάβους χωρίς ελπίδα στο παγκόσμιο κεφάλαιο.
    Η Κριτική πρέπει να είναι δημιουργική και να οδηγεί προς το καλύτερο διαφορετικά υπηρετεί σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα.
    Ας είναι καλά οι αποτυχημένοι επικριτές του ( Κρουτσώφ, Γκομπαρτσώφ κ.λ.π ), που την ανικανότητα τους την φορτώνουν στην πετυχημένη διακυβέρνηση του Στάλιν, καθώς και οι ντόπιοι ανανεωτές που αλληθωρίζουν προς την διαχείριση του καπιταλισμού.
    Τα γαλόνια όπως έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης “τα παίρνεις στη μάχη”. και η ιστορία δικαίωσε και δικαιώνει τον Στάλιν όση λάσπη και αν του ρίξουν.

   3. avatar ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΦΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΜΕΔΥΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΠΟΨΕΙΣ: Α) ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΟΙ, Β) ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. Ο ΑΝΤΙΦΩΝ ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΤΟΝ
    ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ. ΔΙΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΦΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ
    ΚΑΙ Ο ΖΗΝΩΝ Ο ΚΙΤΙΕΥΣ ( 325-263 Π.Χ),ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΤΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΩΙΚΙΣΜΟΥ. ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
    ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ « Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΦΤΩΧΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ» ΚΑΙ ΠΩΣ « ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, Η ΓΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ». ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΙΔΕΩΔΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ, ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΩΘΕΙ.
    ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ Ο ΖΗΝΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΟΡΓΑΝΑ ΤΑΞΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ, ΝΑΟΙ, ΧΡΗΜΑΤΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΣΑΝ ΑΓΕΛΗ.
    ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ «ΑΚΡΑΤΙΚΗ» ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΥΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Ο ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ,
    ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ, ΑΠΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΖΗΝΩΝΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΝ ΣΤΟΥΣ ΣΤΩΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΙΚΟΥΣ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΘΕ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Ο ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ ( 444 Π.Χ), ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΚΥΝΙΚΩΝ, ΚΗΡΥΤΤΕ ΕΠΙΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΓΑΜΟΣ.
    Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΥΝΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΤΙ « Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΞΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΣΕ ΧΩΡΑ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΖΕ: « ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ».
    Ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ», ( 467 Π.Χ), ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ, ΚΡΕΟΝΤΑ, ΝΑ ΜΗ ΘΑΨΕΙ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΗΣ, ΩΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ:
    « ΠΑΝΩ ΜΟΥ ΕΓΩ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ, ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΘΑΒΟΝΤΑΣ ΚΙ ΟΥΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ ΤΟΧΩ, ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ». ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΙΠΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΗΝΑΙΟ ( 435-355), ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ (341-270 Π.Χ). ΜΕ ΟΛΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΟΜΗΣΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΑΝΑΡΧΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    1. avatar Στεφανος 2017

     Κατάπιε τώρα τα σημερινά σκουπίδια του καπιταλισμού, και κανε κριτική για την κριτική ΄στον πιο πετυχημένο ηγέτη του 20ου αιώνα Ιωσήφ Στάλιν.

 17. avatar darky

  Αυτος και ο Μπερια διεπραξαν τα μεγαλυτερα εγκληματα εις βαρος των ρωσων και ελληνων ..

  1. avatar Chuck Norris ©

   ουγκα ουγκα

 18. avatar Βασίλειος ο Β’

  Μην τολμήσετε να πείτε ότι ο Στάλιν ήταν στυγνός δικτώτωρας γιατί σας βλέπω όλους στα γκούλαγκ.Γυναίκα πού είναι το κονσερβοκούτι μου? Το είχα βάλει κάτω από τον Ριζοσπάστη.

  1. avatar KostasS

   Η λέξη Γκούλαγκ δεν ακούγεται όμορφα. Εμείς εδώ προτείνω να τα λέμε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
   (Σ)τρατόπεδα, (Υ)ποχρεωτικής, (ΡΙΖ)ικής, (Α)ναμόρφωσης, (ΑΝ)τιφρονούντων, (ΕΛ)λήνων)

 19. avatar GiaNaDoulepsoumeLigaki

  Ο μόνος που υποστήριξε την Ελλάδα όταν οι "σύμμαχοι" την ξέχασαν στη Γιάλτα.

  1. avatar giannis

   Ο τρίτος γύρος ξεκίνησε από τον σοβιετικό Ζαχαριάδη ύστερα από εντολή του πατερούλη. Ηθελαν αντιπερισπασμό ώστε ο πατερουλης να συνεχίσει απερίσπαστος την καταστολή στην Πολωνία και στην Ουγγαρία.

   1. avatar Στέφανος Φωτεινός

    το ψέμα εχει πάντα κοντα πόδια
    Ο Στάλιν ήταν εναντια στον εμφύλιο
    είναι καλο να γραφουμε ιστορικά γεγονότα και όχι ψεματα Πιο συγκεκριμένα:
    Στάλιν: «Οι Ελληνες έκαναν μια ανοησία»
    Τι αποκαλύπτει το ημερολόγιο του Γκεόργκι Δημητρόφ για τα Δεκεμβριανά του 1944, για την αποχή
    1) Στις 10 Ιανουαρίου 1945 ο Στάλιν τηλεφωνεί στον Δημητρόφ και τον ενημερώνει για τη συζήτηση που είχε με μια γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία γύρω από τα Βαλκάνια και τα εθνικά, συνοριακά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην Ελλάδα οι ένοπλες δυνάμεις του EAM-ΕΛΑΣ έχουν υποχωρήσει από την Αθήνα. Ο Στάλιν λέει, «...(τους) συμβούλευσα να μην αρχίσουν αυτόν τον πόλεμο στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να παραιτηθούν από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Εκαναν κάτι πέραν των δυνάμεών τους. Είναι προφανές ότι υπολόγιζαν ότι ο Ερυθρός Στρατός θα κατέβαινε στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ούτε μπορούμε να στείλουμε τον στρατό μας στην Ελλάδα. Οι Ελληνες έκαναν μια ανοησία».
    2 Οχι» είχαν διαμηνύσει οι Σοβιετικοί στην ηγεσία του KKE και στις αρχές του δεύτερου αντάρτικου. Γράφει ο Δημητρόφ στις 9 Φεβρουαρίου 1946: «Ελαβα απάντηση από τον Αλεξέιεφ (Μολότοφ) στο ερώτημα που έθεσαν οι έλληνες σύντροφοι - να ετοιμάζονται για ένοπλη εξέγερση εναντίον του αντιδραστικού μοναρχικού καθεστώτος ή να οργανωθούν για αυτοάμυνα με παράλληλη πολιτική κινητοποίηση των λαϊκών μαζών. Υποδείξαμε το δεύτερο».
    http://ellinikosemfilios.blogspot.gr/2011/12/blog-post_02.html

 20. avatar Αγαπαω στηριζω πατερουλη

  [...]
  Και μια ελληνική πτυχή:
  Οπως προκύπτει από τα σοβιετικά αρχεία που άνοιξαν μετά την πτώση του καθεστώτος, οργανώθηκαν δεκατέσσερις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, για ισάριθμες εθνότητες, σχεδιασμένες από τον αρχηγό της NKΒD (τη μετέπειτα KGB) και στενό συνεργάτη του Στάλιν, Νικολάι Γιεζόφ. Η «ελληνική επιχείρηση εκκαθάρισης» με την υπ’ αριθμ. 50215 ντιρεκτίβα της NKBD ξεκίνησε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου του 1937 και εξελίχθηκε σε Γεωργία, Κριμαία, Σταυρούπολη και όπου αλλού ζούσαν Ελληνες από τους 300.000 που είχαν εγκατασταθεί στη ρωσική και αργότερα σοβιετική αυτοκρατορία.

  Σε στρατόπεδα εργασίας
  Οπως λέει ο κ. Ιβάν Τζούχα, ομογενής από τη Ρωσία, που επί χρόνια ερευνά την ιστορία της δίωξης των Ελλήνων της Σοβιετικής Ενωσης, από τα στοιχεία που διαθέτει προκύπτει ότι 38.000 ελληνικής καταγωγής σοβιετικοί πολίτες εξαφανίστηκαν στη «μαύρη τρύπα» των γκούλαγκ του Στάλιν. Η ελληνική επιχείρηση ήταν η υπ’ αριθμόν 13 και το 50% των ομογενών συνελήφθησαν τις πρώτες τρεις μέρες με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ελλάδας! Πολλοί από τους συλληφθέντες εκτελέστηκαν αμέσως. Μόνο στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην Κριμαία, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου του 1938 τουφεκίστηκαν χωρίς δίκη 3.140 Ελληνες.

  Οι άλλοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, γνωστά ως γκούλαγκ της Σιβηρίας και κυρίως στην περιοχή Κολιμά, κοντά στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, όπου κατά τη σταλινική παντοδυναμία εξορίστηκαν 2.500.000 σοβιετικοί πολίτες, από τους οποίους λίγοι επέζησαν. «Τους υποχρέωναν να εργάζονται επί 15-16 ώρες την ημέρα στα διαβόητα ορυχεία χρυσού. Ουδείς άντεξε εκεί περισσότερους από τρεις-τέσσερις μήνες. Η θερμοκρασία τον χειμώνα επέφτε στους -60 βαθμούς. Τους νεκρούς τους στοίβαζαν σαν ψόφια ζώα και όταν μαζεύονταν πολλοί τους έκαιγαν. Οσοι επέζησαν, γλίτωσαν από θαύμα», αναφέρει ο κ. Τζούχα.

  1. avatar Στέφανος Φωτεινός

   Ο Στάλιν ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης του 20ου αιώνα ,όση λάσπη ,βρωμιά, και ψέματα να του ρίξουν ,. Εάν δεν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και η μεγάλη αυτή προσωπικότητα που λέγεται ΣΤΑΛΙΝ σήμερα οι δοσίλογοι οι προσκυνημένοι στον Φασισμό, θα κυβερνούσαν τον κόσμο με όλες τις συνέπειες ......Όσο αν και κάποιοι προσπαθούν να τους νεκραναστήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα μείνουν στην ιστορία σαν οι συνεργάτες του κάθε κατακτητή, και οι προσκυνημένοι στο κεφάλαιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει