Μπορεί να εισερχόμαστε σε εβδομάδα πολιτικής ανάπαυλας, ωστόσο το μήνυμα που έχει στείλει ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι ολιγοήμερες και εκ περιτροπής διακοπές αλλά και εγρήγορση σε περίπτωση έκτακτης κρίσης.

Αυτό σημαίνει ότι τα επιτελεία σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργεία θα ρίξουν μεν ρυθμούς αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται, δεδομένου ότι πρέπει να κερδηθεί το γαλάζιο στοίχημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στα τέλη Αυγούστου ( 28/8) ανοίγει η βουλή και αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε σχετικά στο newsbeast.gr ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων ιεραρχούνται ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργικού επιτελείου και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη επεξεργάζεται νέο πακέτο παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope ανοίγει ο δρόμος για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Οικονομικοί αναλυτές τόνιζαν ότι η εξέλιξη αυτή θεωρείται προπομπός για τις επόμενες αξιολογήσεις που επίκεινται έως το τέλος του έτους και αυτό γιατί τη  σκυτάλη των αξιολογήσεων παίρνουν από Σεπτέμβριο τέσσερις μεγάλοι οίκοι (DBRS, Moody’s, S&P, Fitch), οι οποίοι επηρεάζουν το ευρωσύστημα και την κρίση της ΕΚΤ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται αισιοδοξία ότι το αργότερο έως τον Δεκέμβριο η Ελλάδα πλέον θα έχει μπει ξανά στο ραντάρ των ξένων θεσμικών επενδυτών. «Πάμε γερά το Φθινόπωρο για το στόχο μας» σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργός, Αλέξης Πατέλης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τις μεταρρυθμίσεις, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να πέφτει, οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, ενώ υπάρχει και στήριξη από το ταμείο Ανάκαμψης.

Πλούσια νομοθετική ατζέντα

Πολλά και κρίσιμα νομοσχέδια περιλαμβάνει η νομοθετικά ατζέντα της κυβέρνησης, τα οποία ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα δρομολογηθούν μετά το άνοιγμα της βουλής στις 28 Αυγούστου.  Σύμφωνα με πληροφορίες σε προτεραιότητα βρίσκονται η διάταξη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η αναδιάταξη του επιτελικού κράτους, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η αλλαγή σε διατάξεις του ποινικού κώδικα για τους εμπρησμούς, ο νέος κώδικας διοικητικής διαδικασίας και οι αλλαγές προσώπων στις ανεξάρτητες αρχές.

Ειδική βαρύτητα δίνεται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει μερίδα αντιδράσεων με αιχμή τη 16ωρη εργασία. Ωστόσο πηγές από το υπουργείο ξεκαθαρίζουν αφενός ότι θα υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών εργοδοτών, αφετέρου θα εξακολουθήσει να ισχύει  το Προεδρικό Διάταγμα 88/1999 «περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης» που ορίζει ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της κάρτας εργασίας για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν οικειοθελώς αλλά και πρόστιμο  ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που αποδεικνύεται ότι υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους.