Ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Με την ενσωμάτωση στο 99,61%, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 40,55%, ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 17,84%, το ΠΑΣΟΚ 11,85%, το ΚΚΕ 7,69%, οι Σπαρτιάτες 4,64%, η Ελληνική Λύση 4,44%, η Νίκη 3,69%, ενώ οριακά μπαίνει και η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 3,17%.

Με τον νέο εκλογικό νόμο τα τρία κόμματα της Αριστεράς κατέγραψαν ένα άσχημο κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα καθώς έχασαν συνολικά 38 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πιο αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ

Με μειωμένη δύναμη κατά 23 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια, με ποσοστό 17,84% και 48 έδρες έναντι του 20,07% και 71 έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με συνέπεια σημαντικά στελέχη του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής.

Συγκεκριμένα, εκτός Βουλής μένει η Πόπη Τσαπανίδου που ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης το κόμμα χάνει από μια έδρα, εκτός από την Α’ Πειραιά όπου διατηρεί τη δύναμη της 1 έδρας.

Στην Α’ Αθηνών από τις τρεις έδρες χάνεται η μία έδρα και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης. Στον Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών από τις 3 έδρες χάνει τη μία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών πάλι από τις 3 έδρες χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Ρένα Δούρου εάν επιλέξει αυτήν ως περιφέρεια εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας. Στον Β3 Νότιο Τομέα από τις 4 έδρες χάνεται η μία αυτή του Γιάννη Μουζάλα.

Στην Α’ Πειραιώς διατηρείται η μια έδρα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και δεύτερο τον Θ. Δρίτσα. Στην Β’ Πειραιώς από τις δύο χάνει τη μία, αυτή του Γιάννη Ραγκούση.

Στην Ανατολική Αττική από τις δύο χάνει τη μία και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης. Στη Δυτική Αττική την 1 έδρα χάνει τελικά ο Γιώργος Τσίπρας.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης από τις 4 έδρες την έδρα χάνει ο Γιάννης Αμανατίδης και στην Β’ Θεσσαλονίκης μένει με μία έδρα και μένει εκτός η Δώρα Αυγέρη.

Στην Αιτωλοακαρνανία από τις δύο έδρες χάνει την μία ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. Στην Αχαΐα από τις 3 έδρες χάνεται μια αυτή του Γιώργου Κυριακόπουλου. Στα Δωδεκάνησα τη μια έδρα χάνει η Χρύσα Καραγιάννη.

Στον Έβρο επίσης την μία έδρα χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος. Στο Ηράκλειο από τις 2 την μία χάνει ο Σωκράτης Βαρδάκης. Στα Ιωάννινα από τις 2 έδρες την μια χάνει ο Γιάννης Στέφος.

Στην Καβάλα την μια έδρα χάνει η Τάνια Ελευθεριάδου. Στην Καρδίτσα επίσης την μια χάνει ο Νίκος Μηχαλάκης.

Στη Λάρισα από τις 2 την μία χάνει ο Γιάννης Καριπίδης. Στη Λέσβο την μια έδρα χάνει τελικά Γιάννης Μπουρνούς. Στην Πιερία την μια χάνει ο Σάκης Γκούνας.

Στις Σέρρες την μια έδρα χάνει ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής.

ΠΑΣΟΚ

Δεν επανεκλέχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Διαμαντίδης από τη Β’ Πειραιώς, ο Αθανάσιος Γλαβίνας από τη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου από την Καρδίτσα, η Αικατερίνη Ταγαρά από την Κορινθία, ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος από τη Μεσσηνία, η Ραχήλ Αλεξανδρίδου από την Πέλλα, ο Μιχάλης Τζελέπης από τις Σέρρες, ο Γιώργος Οικονόμου από τα Τρίκαλα και ο Νικόλαος Τσώνης από την Φθιώτιδα.

ΚΚΕ

Το παράδοξο με το ΚΚΕ είναι πως παρά το γεγονός πως αύξησε το ποσοστό του σε 7,69% από 7,23% τον Μάιο, έχασε 6 βουλευτές και εκλέγει 20 και όχι 26. Συγκεκριμένα την έδρα τους χάνουν ο Γιώργος Πέρρος από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Πάκος Έξαρχος από τα Ιωάννινα, η Τίνα Κουζιάκη από την Κοζάνη, ο Νικόλαος Κουτουμάνος από την Μεσσηνία, ο Αχιλλέας Κανταρτζής από τα Τρίκαλα, ο Κώστας Μπασδέκης από τη Φθιώτιδα και ο Αλέξανδρος Μαρινάκης από τα Χανιά. Ωστόσο κερδίζει μία έδρα στη Λέσβο με την Μαρία Κομνηνάκα.