Άμεσα ξεκινάνε, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ώστε να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και μελών Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τη βάση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα το Εκτελεστικό γραφείο, στη συνέχεια η πολιτική γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.

Αλέξης Τσίπρας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των κομματικών μελών

Εσωκομματικές διεργασίες, με χρονικό ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του 2024, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε δήλωσή του, τόνισε πως πρώτος εκείνος θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες».

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα τάχθηκε υπέρ της «ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού» του κόμματος «από την κορυφή μέχρι τη βάση». Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Ήταν η πιο δύσκολη αλλά και η πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ. Να ευχαριστήσω τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Υπό τις συνθήκες που διεξήχθη η μάχη η ψήφος τους δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε υποστεί μια εκλογική ήττα.

Πιστεύω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία. Η ανάδειξη τριών ακροδεξιών κομμάτων σε συνδυασμό με την πλειοψηφία Μητσοτάκη αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στη μεταπολίτευση δεν υπήρξαν συσχετισμοί τέτοιοι. Σήμα κινδύνου για κάθε προοδευτικό πολίτη. Γι αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη η Νέα Δημοκρατία που έβαλε εθνικά θέματα με ακραία διχαστικό λόγο. Η παρέμβασή της για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά διόγκωσε την ακροδεξιά.

Οι δυνάμεις της προόδου και της Δημοκρατίας οφείλουν να οργανώνουν τις αντιστάσεις τους. Η νέα κατάσταση απαιτεί σωστή νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές. Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Να προβληματιστούμε με ωριμότητα και ευθύνη και να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που μας ανέθεσαν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Της βασικής δύναμης που πρέπει να σταθεί απέναντι σε δεξιά και ακροδεξιά. Ο χρόνος που πρέπει να δουλέψουμε την ανασυγκρότησή μας, ο χρονικός ορίζοντας είναι οι ευρωεκλογές. Και πρέπει αυτό να γίνει με επιτυχία γιατί το επιβάλλουν οι ανάγκες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία. Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος. Για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες διεργασίες θα βάλουμε μπροστά για τις οριστικές αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες. Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση».