Ο Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη που έδωσε, αναφέρθηκε στον φράκτη του Έβρου και τόνισε ότι ποτέ δεν θα αποτρέψει τελείως τις μεταναστευτικές ροές ή τραγωδίες όπως το ναυάγιο στην Πύλο, αντιθέτως θα παρατείνει την κατάσταση.

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε στο Status fm και δήλωσε πως ο φράκτης είναι «εργαλείο» και «όχι πρόβλημα από μόνος του». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμοι οδοί για τους μετανάστες, γιατί «δεν μπορεί να σταματήσεις κάποιον που αναζητά καλύτερη ζωή».

«Ο φράκτης είναι εργαλείο. Αν τον χρησιμοποιείς σωστά ή όχι είναι το πρόβλημα. Από μόνος του δεν είναι πρόβλημα. Εγώ δεν θα ήθελα να υπάρχουν φράκτες. Θα ήθελα να έχουμε την ίδια χαρά όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, που την είχαν εσείς και εγώ. Η Ευρώπη όμως χτίζει τείχη συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα, τόνισε ότι «εάν δεν υπάρχουν νόμιμοι οδοί, τότε οι φράκτες θα καθυστερούν λίγο. Πώς πνίγονται, επειδή έκαναν πόλεις στα ρέματα και τα ποτάμια και ξαφνικά έρχεται η βροχή και πνίγονται όλοι και φωνάζουμε. Αυτό θα κάνουν στο τέλος οι φράκτες, αν δεν υπάρχουν νόμιμοι οδοί».