«Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις» αναφέρει σε δήλωσή του σχετικά με τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του ναυαγίου ανοικτά της Πύλου, ο πρώθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Τονίζει παράλληλα πως «επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτος δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση»

Στη δήλωσή του, αναφέρει συγκεκριμένα: «Η διαπίστωση των συνθηκών και των αιτίων της μοιραίας ανατροπής και βύθισης του αλιευτικού σκάφους, με συνέπεια την τραγική απώλεια πολυάριθμων συνανθρώπων μας, προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα των πραγματικών γεγονότων και πολύπλοκες τεχνικές κρίσεις ώστε να αναδειχθούν, με την επιβαλλόμενη ακρίβεια και πληρότητα, τα περιστατικά του ναυαγίου και τα δεδομένα έρευνας και διάσωσης που αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς.

Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση. Εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχίσει να ενημερώνει, παρέχοντας πληροφορίες και διασαφηνίσεις για το ναυάγιο».

«Απόλυτη μυστικότητα» απαιτεί ο Ντογιάκος στην έρευνα

Την υποχρέωση τήρηση της μυστικότητας της έρευνας που είναι σε εξέλιξη για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου υπενθυμίζει με εγκύκλιο του, απευθυνόμενος στις αρμόδιες αρχές, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Η εγκύκλιος η οποία έχει ως αποδέκτες όσους εμπλέκονται στην έρευνα της τραγωδίας ανάμεσα τους εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και λιμενικοί που λαμβάνουν καταθέσεις και συλλέγουν στοιχεία. Η τήρηση της απόλυτης μυστικότητας την οποία παραγγέλλει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σχετίζεται και με την σοβαρότητα της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο κ. Ντογιάκος επικαλείται παλαιότερη εγκύκλιο του για τη μυστικότητα της ανάκρισης την οποία είχε αποστείλει από το 2015, ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, τονίζοντας πως «ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κ.λ.π., δεδομένου ότι η εποπτεία της ανακρίσεως έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την Υπηρεσία Σας Εισαγγελικό Λειτουργό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την έρευνα και τις ανακριτικές πράξεις που διενεργούνται εποπτεύει, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.