Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο, μετά τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, μιλώντας στον Alpha, προειδοποίησε τα στελέχη του που νομίζουν όπως είπε ότι έβγαλαν την υποχρέωση στις εκλογές της απλής αναλογικής. «Πιο πολύ θα μετρήσει τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές παρά σε τι θέση βγήκαν στις προηγούμενες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να ευχαριστήσουν τους πολίτες για την ψήφο τους και να τους ζητήσουν να το ξανακάνουν

Για το δίλημμα της επόμενης ημέρας είπε ότι «είναι η αυτοδυναμία και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το ζητούμενο για το τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη 4ετια είναι ξεκάθαρο για μένα. Η έμφαση θα δοθεί στην οικονομία να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων με μείωση της ανεργίας και περισσότερες επενδύσεις, είπε χαρακτηριστικά. Μετά θα δοθεί έμφαση σε όλα τα υπόλοιπα πεδία πολιτικής. Έχω μεταρρυθμιστική ατζέντα».

«Λάθος οι δηλώσεις στελεχών μας για 180 βουλευτές»

Οι δηλώσεις που έγιναν για 180 βουλευτές από στελέχη μας το βράδυ των εκλογών ήταν λάθος, είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει μόνος του το Σύνταγμα. Μακριά από εμένα μια τέτοια λογική. Ούτε είναι στις προθέσεις μου, ούτε είναι εφικτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί και πάλι fake news ότι θέλω να ιδιωτικοποιήσω το νερό και να απολύσω δημοσίους υπάλληλους. Δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και δεν τους πιστεύει κανείς, είπε. Εγώ θέλω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά άλλο αυτό και άλλο 180 βουλευτές.

«Δεν θα επιτρέψω ούτε στον εαυτό μου ψήγματα αλαζονείας»

Για την παντοδυναμία που μπορεί να προκύψει από το αποτέλεσμα είπε: «Είμαστε μια ώριμη φιλελεύθερη δημοκρατία και η εκτελεστική εξουσία ελέγχεται. Η χώρα είχε κατ’ εξοχήν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εμείς πάντα αναζητούσαμε ευρύτερες συναινέσεις και η ΝΔ ανοίγεται σε άλλους χώρους. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια συνεχούς διεύρυνσης». Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό τόσο μεγαλύτερο το βάρος και η ευθύνη, σημείωσε και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου ψήγμα αλαζονείας και αυταρέσκειας».

«Περισσότερες γυναίκες και σημαντικό rotation στη νέα κυβέρνηση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από την αξιολόγηση της δραστηριότητας των στελεχών του στην προεκλογική περίοδο είπε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους. Για τα κοστούμια που ράβονται είπε: «Έχω πληροφορίες και καλές επαφές με όλους τους ράφτες της Αθήνας».

«Θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες η κυβέρνηση και θα υπάρχει σημαντικό rotation», είπε ακόμα.

Για την 4ετια και ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ήταν πολλές και λήφθηκαν εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις όπως το κλείσιμο της χώρας στην πανδημία, ο Έβρος, τα Τέμπη που ήταν η πιο δύσκολη στιγμή και σε προσωπικό επίπεδο. Προσπάθησα ποτέ να μην κρύβομαι και να βλέπω τον εαυτό μου με ειλικρίνεια στον καθρέφτη. Κοιτάω να διορθώνω όσα διορθώνονται.

«Τα Τέμπη δεν τελείωσαν επειδή κερδίσαμε τις εκλογές»

Για τον Κώστα Καραμανλή και αν ερμηνεύεται ότι δεν έχει ευθύνες είπε ότι αυτές ανελήφθησαν με την παραίτηση. Εγώ δεν θα πω ότι τα Τέμπη τελείωσαν επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Δεν ξεχνιούνται τα Τέμπη επειδή κερδίσαμε.

Για τις υποκλοπές είπε ότι έγιναν διορθωτικές κινήσεις και δεν ξεχνώ τι πήγε λάθος, δεν είναι κολυμπήθρα οι εκλογές στην οποία ξεπλενόμαστε. Τα λάθη είναι αυτά που μας κάνουν καλύτερους.

«Θα επιδιώξω συνάντηση με Ερντογάν – Δεν συζητώ αποστρατιωτικοποίηση και κυριαρχία των νησιών»

Είπε ακόμα ότι δεν ανησυχεί για το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Η κυβέρνηση της Άγκυρας θα περιμένει να δει ποιος θα εκλεγεί στην Ελλάδα για να συζητήσουμε. Και για εμάς είπε όμως ότι είναι σημαντικό να δούμε τι θα γίνει γιατί όπως σημείωσε δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική μιας χώρας. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε το μοναδικό μας πρόβλημα ότι είμαστε διαρκώς στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου, τόνισε.

Για το αν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να καταλήξουμε κάπου σημείωσε ότι το θέμα είναι το εύρος των θεμάτων. Εγώ δεν πρόκειται να συζητήσω για αποστρατιωτικοποίηση και την κυριαρχία των νησιών».

Θα επιδιώξω στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν αν επανεκλεγεί, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος είναι ένα restart αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».