Με το απαγορευτικό που έθεσε το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου έκλεισε ένα ακόμη ανοιχτό κεφάλαιο στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς υψώθηκε τείχος σε όσους εχθρεύονται τη Δημοκρατία να παραμείνουν εκτός του εθνικού κοινοβουλίου. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν συνταχθεί σε αυτή την κατεύθυνση, με την κυβέρνηση να περνά λίγες ημέρες πριν κλείσει τις εργασίες της η βουλή τροπολογία – «μπλόκο» στην πιθανή συμμετοχή του ναζιστικού μορφώματος στην εκλογική διαδικασία.

Λίγες ώρες πριν την οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με ένταση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη επισημαίνοντας ότι δεν αποτέλεσαν μέρος του μεγάλου δημοκρατικού μετώπου και κατηγορώντας τους πως «ψαρεύουν» ψήφους στα θολά νερά της Χρυσής Αυγής. Τόνισε δε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το παίζει δίπορτο, αφού «δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να υπερασπιστεί τη δημοκρατική θέση, ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη που δολοφόνησε έναν αθώο άνθρωπο, δεν πρέπει να ανακηρυχθεί υποψήφιο στις εκλογές». 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται ότι στη ΝΔ ανήκουν όλες οι πρωτοβουλίες για να εκλείψει το φασιστικό μόρφωμα από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, καθώς με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη,  η δίκη ολοκληρώθηκε επί πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι άνθρωποι αυτοί καταδικάστηκαν με πολύ βαριές ποινές από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, ενώ  στη συνέχεια η γαλάζια παράταξη ανέλαβε τη νομοθετική πρωτοβουλία για να μπει τέλος σε μία οργάνωση και σε ένα μόρφωμα που έχει τα χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης».

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί για το «πράσινο φως» που έλαβε για συμμετοχή στις εκλογές το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου και αυτό γιατί υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την εξάρτηση του κ. Κανελλόπουλου από τον Ηλία Κασιδιάρη, δεδομένου μάλιστα ότι διατέλεσε για ένα δεκαήμερο πρόεδρος και των «Ελλήνων» και του «ΕΑΝ».

Που στρέφονται οι ψηφοφόροι του Ηλ. Κασιδιάρη

Δεδομένου ότι κάθε ψήφος μετράει ειδικά στις εκλογές με απλή αναλογική στα κομματικά επιτελεία έχουν ξεκινήσει οι αναλύσεις για το που θα στραφούν οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη.

Στη δημοσκόπηση της prorata για το Attica tv που διενεργήθηκε πριν από το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα Έλληνες, ρωτήθηκαν όσοι δήλωσαν προτίθεται να το ψηφίσουν προς ποιο κόμμα θα στραφούν εάν απαγορευθεί η κάθοδος στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το 24% δήλωσε ΕΑΝ, το 11% Ελληνική Λύση, το 10% Πλεύση Ελευθερίας, άλλο 10% Εθνική Δημιουργία. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα αποτελέσματα είναι σχετικώς ενδεικτικά, γιατί οι αριθμητικές βάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη είναι πολύ μικρές. Συνεπώς πρέπει να συσχετιστούν με μια σχετική επισφάλεια.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι με την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη υπάρχει αναδιάταξη δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό και ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα διοχετευτούν οι δυνητικοί ψηφοφόροι του.

Και η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός και τα κόμματα δεξιά της δεξιάς, δηλαδή το κόμμα Πατρίδα της Αφροδίτης Λατινόπουλου, η Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου στην οποία συμμετείχε και το κόμμα ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. του Κωνσταντίνου Μπογδάνου καθώς και το κόμμα Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος του Νίκου Νικολόπουλου προβληματίζουν για το που θα διοχετευτεί η δεξαμενή αυτή των ψηφοφόρων αυτών, δεδομένου ότι η ΝΔ έχει κάνει στροφή προς το κέντρο, διατηρώντας ωστόσο πατριωτικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων και την ενίσχυση της άμυνας της χώρας που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.