Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σήμερα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη φιλοσοφία του ψηφοδελτίου επικρατείας και μίλησε για το ψηφοδέλτιο νίκης της 21ης Μαΐου.

Είπε ακόμα ότι εξ αρχής όταν σκεφτόταν τη σύνθεση ήθελε να γίνει κάτι διαφορετικό, να επιβραβεύσει μέσα από τη συμμετοχή γυναίκες και άνδρες που έχουν διακριθεί για τη δουλειά τους και όχι πρόσωπα που να κομίζουν υψηλά επίπεδα αναγνωρισιμότητας. «Έψαχνα πολύ περισσότερο το είναι από το θεαθήναι». Ο καθένας είπε ακόμα έχει την δική τους διαδρομή και μέσα από την κυβερνητική πολιτική. Πιστεύω, είπε, ακόμα ότι έχουν να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό στον δημόσιο διάλογο μέσα από τις δικές τους ιστορίες. Γνωρίζω τα μεγάλα οφέλη της αναγνωρισιμότητας τόνισε αλλά τώρα δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους να εκτεθούν στην δύσκολη αυτή διαδικασία του πολιτικού διαλόγου και να εκπροσωπήσουν και επάξια την παράταξη στην βουλή κομίζοντας κάτι καινούριο.

Η λίστα

Οι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είναι:

 1. Ειρήνη Αγαπηδάκη
 2. Θεόδωρος Σκυλακάκης
 3. Χρήστος Στυλιανίδης
 4. Ιωάννα Λυτρίβη
 5. Γιώργος Σταμάτης
 6. Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
 7. Μαρία Πολύζου
 8. Γεωργία Βαχαρίδη
 9. Νίκος Παπαϊωάννου
 10. Νίκος Κορογιαννάκης
 11. Μαρία Διοΐλη – Διαμαντοπούλου
 12. Άννα Καστάνη
 13. Σπύρος Καρανικόλας
 14. Πορφυλένια Κανελλοπούλου
 15. Αντώνης Σγαρδέλης

Επικεφαλής η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών ήθελαν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Μητσοτάκης, θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

«Είναι ένα πρόσωπο που δεν γνώριζα, μου προτάθηκε προκειμένου να αναλάβει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αλλά και στη συνέχεια στη δημόσια υγεία ασχολήθηκε πολύ με την προληπτική ιατρική», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σας ευχαριστώ για την εξαιρετική τιμή, η σύνθεση αυτή αντανακλά στο ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Οι παραδοσιακοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί έχουν αλλάξει. Θα δώσουμε μαζί με τα στελέχη της παράταξης τον αγώνα για κάθε πολίτη για να μην μένει κανείς πίσω, ευχαριστώ για την τιμή», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης θα βρίσκεται στη δεύτερη εκλόγιμη θέση. «Είχα την τιμή να υπηρετήσω την πιο παραγωγικής κυβέρνηση της ΝΔ. Οι προσπάθειες που κάνουμε γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία και αυτό είναι το όφελος της 4ετίας», είπε μεταξύ άλλων.

«Η υποψηφιότητα αυτή είναι το επιστέγασμα μιας μακράς και ευθύγραμμης πολιτικής διαδρομής. Προσπάθησα να υπηρετήσω φιλελεύθερες πολιτικές και είμαι υπερήφανος γιατί υπηρέτησα στην πιο παραγωγική κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων. Υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις σε αντίξοες συνθήκες. Στις 21 Μαΐου θα αποφασίσουμε για το μέλλον της Ελλάδας και η πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η εγγύηση», συμπλήρωσε.

«Η συμμετοχή του συμβολίζει την επιτυχία μιας οικονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και υψηλούς στόχους, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη συνέχιση της οικονομικής αυτής πολιτικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τρίτη εκλόγιμη θέση ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης. «Ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας όταν του ζήτησα να συστήσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έλαβε και ελληνική ιθαγένεια ήμουν σίγουρος ότι θα το κάνει. Είναι μεγάλη τιμή που τον έχουμε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας εκπροσωπώντας και τον απόδημο Ελληνισμό», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη. Αποδέχθηκα πρόσκληση – πρόκληση γιατί πιστεύω ότι ο ελληνισμός και η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Έλαχε ο κλήρος σε όλους μας και η τύχη να έχουμε στο πηδάλιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ομολογώ ότι σε όλες μου τις επαφές, προχθές ήμουν στη Γαλλία, παίρνεις θάρρος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει τέτοια εκτίμηση και καταξίωση. Αυτό είναι σπάνιο για την Ελλάδα. Ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης πρέπει να δούμε το συμφέρον του ελληνισμού αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος που είναι προστιθέμενη αξία για τον Ελληνισμό είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να προσπαθήσουμε για να νιώσουν οι Έλληνες του εξωτερικού δεν τους θεωρεί η Ελλάδα δεύτερης κατηγορίες Έλληνες».

Στην τέταρτη εκλόγιμη θέση βρίσκεται η διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Ιωάννα Λυτρίβη. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια καταξιωμένη επιστήμονα που έκανε σπουδαία δουλειά στον ΕΟΠΠΕΠ.

«Η πολιτική για εμένα καθημερινή και απαιτητική άσκηση για τη βελτίωση της ζωής των άλλων. Έχω σπουδάσει σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες και είχα την σπουδαία εμπειρία να το δω στο πεδίο. Διαπίστωσα ποσό έτοιμοι πρέπει να είμαστε γιατί η πραγματικότητα έχει ανατροπές. Ύστερα από αλλεπάλληλες κρίσεις οι νέοι δυσκολεύονται πολύ και διαπιστώνουν έλλειμα εκπροσώπησης», τόνισε η ίδια.

Ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Καταπολέμησης της φτώχειας, βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε για τον Γιώργο Σταμάτη: «Μου άνοιξε τα μάτια και με έφερε σε επαφή με αυτούς που βρίσκονται έξω από τα φώτα και τους προβολείς της κοινωνίας. Έχει ταυτίσει τη διαδρομή του με τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Ο κ. Σταμάτης από την πλευρά του έκανε λόγο για «τιμή για εμένα, την οικογένεια μου και τους γονείς μου». «Να δούμε αυτούς που δεν τους έβλεπε κανείς, να ανακαλύψουμε αυτούς που είναι αθέατοι και να είμαστε δίπλα τους. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Να υπάρχει ένα κράτος, ένας πρωθυπουργός που θα μέριμνα για αυτούς. Ένας άστεγος στον Πειραιά μου είπε όταν ο άνθρωπος που μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έρχεται στο λιμάνι για να μας μιλήσει και να μας βοηθήσει τότε και εμείς έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε.

Η οικονομολόγος Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι στην έκτη και τελευταία εκλόγιμη θέση της ΝΔ. Αναφερόμενος στην Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ο πρωθυπουργός είπε ότι την επέλεξε γιατί έτσι επιβραβεύονται οι άνθρωποιπου έρχονται μέσα από τη διαδρομή της ενεργούς πολιτικής στην κοινωνία των πολιτών. Η ίδια σημείωσε: «Έχω αρκετά ενεργή δράση στο θέμα της κοινωνίας των πολιτών αλλά δεν έχω στην πολιτική».

Στην 7η θέση βρίσκεται η Γεωργία Βαχαρίδη, μια «νέα μάχιμη δικηγόρος ενεργή στην αυτοδιοίκηση».

Στις επόμενες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας βρίσκονται η Μαρία Πολύζου, ο Νίκος Παπαϊωάννου και ο Νίκος Κορογιαννάκης.

Για τη Μαρία Πολύζου ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια αθλήτρια που δεν δίστασε να μιλήσει για τα προβλήματα υγείας της ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Η Μαρία Πολύζου είναι νικήτρια της ζωής, τόνισε. Η ίδια παίρνοντας τον λόγο είπε: «Δεν τα παράτησα ποτέ, δεν τα παρατάμε ποτέ ! Είμαι έτοιμη να δώσω τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής μου για να δούμε την Ελλάδα ψηλά, σταθερά με πρόοδο και δυνατά».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωάννου είναι στην 9η θέση.

Στη 10η θέση ο άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλους τους αρχηγούς της ΝΔ ο Νίκος Κορογιαννάκης. «Η μεταρρύθμιση της ψήφου των αποδήμων ίσως δεν είναι το σημαντικό αλλά η δυνατότητα που θα μας δοθεί να εκπροσωπήσουμε την ελληνική ομογένεια. Η ψηφιοποίηση είναι πολύ σημαντική, θα με ακούσετε να μιλάω για αυτά που δεν έχουν γίνει ακόμα. Θα μιλήσω για τα παιδιά της ομογένειας. Η μεταρρύθμιση του σχολείου είναι πρόκληση για την επόμενη δεκαετία. Δεν μπορώ να μην πω ότι δεν ντράπηκε ο Τσίπρας να πει από το Βερολίνο για τους περιορισμούς… μα αυτός τους ψήφισε», δήλωσε ο κ. Κορογιαννάκης.

Στην 11η θέση είναι η εκπαιδευτικός Μαρία Διαμαντοπούλου από το Παρίσι. «Πιστέψατε στη δύναμη μιας ισχυρής Ελλάδας, δώσατε ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού παρά τις δυσκολίες των αριστερών. Μας κάνατε περήφανους σε όλη την υφήλιο. Αλλάξατε την εικόνα της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα. Δίνετε ένα έναυσμα επαναπατρισμού Πχ Γαλλία : η αδυναμία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας οδήγησε σε φαινόμενα κοινωνικών αναταραχών – η ακυβερνησία είναι επικίνδυνη και ο τόπος μας έχει ανάγκη από μια ισχυρή πλειοψηφία», τόνισε.

Στην 12η θέση η Άννα Καστάνη από τη Μαγνησία, «νέα αγρότισσα, η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί γιατί δεν είχε» όπως είπε ο πρωθυπουργός πού να αφήσει τα παιδιά της. «Συμβολίζει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα αλλά και για την γυναίκες. Αυτό συμβολίζει και το γεγονός ότι επιλέξαμε να έχουμε 8 γυναίκες και 7 άνδρες».

Στη 13η θέση ο Σπυρος Καρανικόλας, νέος επιστήμονας «με άλλη πολιτική διαδρομή συμπορεύεται μαζί μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Καρανικόλας τόνισε: «Μεγάλη και ιστορική παράταξη: αποδεικνύει ότι απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες. Δεσμεύομαι να δώσω τη μάχη για ισχυρή νίκη της ΝΔ για αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο».

Η πιο νεαρή σε ηλικία του ψηφοδελτίου είναι στην 14η θέση. Πρόκειται για την Πορφυλένια Κανελλοπούλου από την ΟΝΝΕΔ. «Εκτός από εκπρόσωπος Δ.Α.Π ΟΝΝΕΔ είναι και αξία δικηγόρος που αποδεικνύει ότι όχι κομματικός σωλήνα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σγαρδέλης είναι στην 15η την τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου της ΝΔ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τελευταία θέση έχει πάντα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ήθελα με την επιλογή μου να τιμήσω έναν άνθρωπο ο οποίος δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις υπηρέτησε όλους τους αρχηγούς της ΝΔ με τον οποίο με συνδέει βαθιά προσωπική φιλιά, στενότατος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Θυμάμαι μια φωτογραφία μας εκλογές 89-90 μαζί στη σκάλα στην εξέδρα και δείχνεις τον κόσμο. Δεν μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή για να σηματοδοτήσω το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της ΝΔ».