Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 1981, ο 62χρονος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στο πολυτελές σπίτι της οικογένειας, στο Καστρί. Μόλις έκλεισαν οι κάλπες, άρχισαν να προσέρχονται συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές του ώστε να ενημερωθούν όλοι μαζί για τα εκλογικά αποτελέσματα από την ασπρόμαυρη τηλεόραση που υπήρχε στο σαλόνι. Όλοι οι παριστάμενοι ήταν πεπεισμένοι ότι το Κίνημα όχι απλώς θα ήταν πρώτο αλλά θα κατήγαγε και μια εντυπωσιακή νίκη.

Όταν ξεκίνησε η μετάδοση των αποτελεσμάτων στο Καστρί βρίσκονταν μεταξύ άλλων η Μελίνα Μερκούρη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Ζυλ Ντασέν, ο εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Λιβάνης, ο μετέπειτα υπουργός Γιώργος Γεννηματάς, η γραμματέας του προέδρου Αγγέλα Κοκκόλα, ο Ιωάννης Αλευράς που σε λίγες ημέρες θα γινόταν Πρόεδρος της Βουλής, ο 30χρονος Κώστας Λαλιώτης που μετείχε από τότε στον σχεδιασμό των εκλογικών αναμετρήσεων, ο γνωστός για τα πειράγματά του Γεώργιος Κατσιφάρας και πολλοί άλλοι.

Ανδρέας Παπανδρέου

Το ΠΑΣΟΚ θριαμβεύει καθώς λαμβάνει 48,07%. Έχει σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά του από τις προηγούμενες εκλογές του 1977 που είχε λάβει 25,34%). Η Νέα Δημοκρατία θα πάρει 35,87% και το Κ.Κ.Ε. 10,93%. Οι καλεσμένοι αρχίζουν τα τσουγκρίσματα και σκέφτονται ήδη την επόμενη μέρα. Με ποιο τρόπο θα αναδιοργανώσουν το κράτος. Τις συζητήσεις διακόπτει ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο μετριοπαθής πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης που έχει αναλάβει τον θώκο από τις 9 Μαΐου 1980. Συγχαίρει τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη νίκη του και του εύχεται «καλή επιτυχία για το καλό του τόπου και του λαού». Τον ενημερώνει επίσης ότι μέχρι την Τρίτη που θα υπέβαλε την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα θα αντιμετώπιζε δραστικά «κάθε απόπειρα διασαλεύσεως της τάξης εκ μέρους οπαδών του ΠΑΣΟΚ που θα θριαμβολογούσαν για τη νίκη του κόμματός τους». Ο Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε πως θα έδινε τις δέουσες οδηγίες, ώστε να μην υπάρξουν παρεκτροπές.

Ανδρέας Παπανδρέου