Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μάκη Βορίδη, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αρνητικό απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτική τύφλωση».

Οι τόνοι ανέβηκαν στην τελευταία αντιπαράθεση πριν από το κλείσιμο της Βουλής, ενόψει των εκλογών, με τον κ.Τσίπρα να αναφέρει πως «οδηγήσατε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού» και είπε ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά, αφού τα έδωσε μόνον για τις κύριες και όχι για τις επικουρικές συντάξεις.

«Θα περίμενε κανείς να είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης να υπερασπιστεί το έργο του.Έχει αφήσει στο πόδι του τον κ. Βορίδη που είναι καλός ρήτορας. Θα του πρότεινα αφού αποφεύγει να με συναντήσει όπως ο διάολος το λιβάνι να στείλει τον κ. Βορίδη. Οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν του λένε ότι δεν μπορεί να με αντιμετωπίσει», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Έπειτα, πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό των 4 τελευταίων ετών. Να θυμηθούμε τι είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις και τι τελικά έγινε. Ποια τα βασικά στοιχεία προγραμματικών δηλώσεων: λιγότεροι φόροι, καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις, αποτελεσματικότερο κράτος, Υγεία, Παιδεία, διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία. Τι έχει γίνει 4 χρόνια μετά; Με τους φόρους. Βρήκατε γεμάτα τα ταμεία μετά από 8 χρόνια χάρη στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ. Είχατε δημοσιονομικό περιθώριο. Μειώσατε τους φόρους για τους έχοντες και τους κατέχοντες ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία τους διαλύσατε με την έμμεση φορολογία. Η έμμεση φορολογία τους μεσαίους και μικρούς εξαντλεί. Αυτό ήταν το σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους πλούσιους. Δεν μειώσατε το ΦΠΑ στα προϊόντα και στα καύσιμα. Δεν φορολογήσατε τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν οι εταιρείες ενέργειας. Να λοιπόν ποιο ήταν το αποτέλεσμα των δηλώσεών σας. Η μείωση φόρων ευνόησε τους λίγους ενώ η μεγάλη πλειοψηφία λεηλατήθηκε».

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Επίσης, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού πως το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί και είπε «τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης για το νερό το 2018; Μιλούσε για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Τι προσπαθείτε να κρύψετε; Τώρα που βλέπετε τις αντιδράσεις του κόσμου προσπαθείτε να αλλάξετε στάση και λέτε ότι αν εκλεγείτε ξανά θα φέρετε τις μετοχές στο δημόσιο. Γιατί μετά τις εκλογές; Κάντε το εδώ και τώρα. Σας καταθέτουμε τροπολογία. Δεν θα το δεχθείτε προφανώς. Αλλά ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι».

«Θέλετε να σας πιστέψουμε ότι δήθεν αν επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό; Και θέλετε να σας πιστέψουμε; Και τον αέρα που αναπνέουμε θα ιδιωτικοποιήσει» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, ανέφερε πως «μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ακόμα χειρότερα με αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θα γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο. Και την ίδια στιγμή κατανοεί ο κόσμος ότι η μόνη ελπίδα να μείνουν στο δημόσιο τα αγαθά όπως Υγεία, Παιδεία, νερό είναι προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα».

Τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την τροπολογία που αφορά το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, αναφέροντας «και κλείνω με την υπόθεση της τροπολογίας για το νεοναζιστικό μόρφωμα. Εδώ ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες και σας τα λέγαμε. Και δεν σας προειδοποιούσαμε απλά για τις θεσμικές παλινωδίες, αλλά είχαμε φέρει και μια σαφή πρόταση που έλυνε το πρόβλημα. Μάλιστα, δεν ήταν καν η αρχική δική μας θέση, αλλά η κοινή συνισταμένη όσων είχαν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι της χώρας».

«Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Σας καλούμε λοιπόν, έστω και στο και πέντε, να σοβαρευτείτε και να προσχωρήσετε σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη βουλή, η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της, θα είναι αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία για αξιοπρέπεια για δικαιοσύνη. Εμείς αυτή τη μάχη θα δώσουμε και θα την κερδίσουμε», είπε μεταξύ άλλων.

Η απάντηση του Μάκη Βορίδη

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα και έκανε λόγο για πλήρη ταύτιση των θέσεων που εκφράζει ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης με τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, μίλησε για «πολιτική τύφλωση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε «ποια είναι η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από την ρύθμιση και από την συγκεκριμένη θωράκιση που κάνουμε; Ξέρετε τι θα πουν; Θα πουν ότι είδαμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και φέραμε τη ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας και έπρεπε να φέρουμε την νέα ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί το αποτέλεσμα και αναγκαστήκαμε σε νεα τοποθέτηση. Ποιος θα τα έλεγε αυτά; Η υπεράσπιση όσων θίγονται από την ρύθμιση».

«Ποιος την ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία; Πολύ λυπάμαι. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία. Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα δεν το είπατε ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα Διότι ένα ζήτημα είναι η βέλτιστη διάταξη και ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε λοιπόν τι να πω. Οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;», είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, ο Μάκης Βορίδης είπε πως ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στην προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου προστασίας της Βουλής από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσθεσε «σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις. Η απεύθυνση στην θολούρα και το αντισύστημα. Εδώ οι στάσεις πρέπει να είναι καθαρές. Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του αρχηγού σας το έχει επιτείνει. Δυσκόλεψε τη θέση σας. Μετά από αυτή την αγόρευση για να αποσείσετε το βάρος δεν έχετε παρα ένα δρόμο. Να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε την διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι».