Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηλείας, Γ. Κοντογιάννης στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό. Ο κ. Κοντογιάννης τόνισε πως «αποτελεί επιτακτική ανάγκη και τα έξοδά μας να περιορίσουμε, αλλά και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πράξει ελάχιστα για να επιτύχει την ανάπτυξη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η γραφειοκρατία και η διαφθορά εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους τολμηρούς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Ο κ. Κοντογιάννης ανέφερε πως θα πρέπει να ενισχυθούν κρίσιμοι τομείς όπως η ναυτιλία, η παιδεία, ο τουρισμός και η κτηνοτροφία, κάνοντας παράλληλα δέκα προτάσεις για την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα πρότεινε: 1. Πάταξη της γραφειοκρατίας, 2.Να εισαχθεί ένας χαμηλός ενιαίος φορολογικός συντελεστής, στο επίπεδο του 20% για όλες τις επιχειρήσεις.3. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αφορολόγητων ζωνών –και για συγκεκριμένο χρόνο- για επενδύσεις. 4. Να αναθεωρήσει πλήρως την νομολογία του το ΣτΕ με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. 5. Να επιδιώξουμε ένα πιο ευέλικτο μοντέλο χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. 6. Να δοθούν κίνητρα για την αγορά δεύτερης κατοικίας στη χώρα μας από μη μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα από προερχόμενους από χώρες της ΕΕ. 7. Να αξιοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του δημοσίου και των Ταμείων, με πωλήσεις, συμπράξεις ή συνεργασίες με ιδιώτες. 8. Να χαρακτηρισθεί κακούργημα η φοροκλοπή και η δωροδοκία. 9. Να μεταβιβασθεί η διαχείριση επιχειρήσεων του δημοσίου σε ιδιώτες και να υπάρξει συμμετοχή σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες δημόσιας ιδιοκτησίας. 10. Να εμπιστευθούμε επιτέλους τον Έλληνα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.