Newsroom

Για τα όσα είδε με τα ίδια του τα μάτια στη Γαλλία όπου και βρίσκεται συμμετέχοντας στη διαρματυρίες κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, βλέπεις την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης» επεσήμανε.

«Βρισκόμαστε στο Παρίσι μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, των εργαζομένων της χώρας μας στην εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία της Γαλλίας που δίνουν εδώ και εβδομάδες έναν εμβληματικό αγώνα ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν. Ανάμεσά τους και οι Έλληνες μετανάστες που ζουν στη Γαλλία, εργαζόμενοι και φοιτητές, που βλέπουν από πρώτο χέρι ότι τα προβλήματα είναι κοινά και η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου δεν αφήνει κανένα λαό απέξω. Στο βωμό αυτής της πολιτικής θυσιάζονται κοινωνικά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, ακόμη κι ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη στη χώρα μας με την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

«Σε μια εποχή που η τεράστια άνοδος της παραγωγικότητας επιτρέπει να δουλεύουμε όλο και λιγότερο, η μεταρρύθμιση Μακρόν προβλέπει δουλειά μέχρι τα 64 με 43 χρόνια εργασίας, που στην πράξη σημαίνει δουλειά μέχρι τα γεράματα, πολύ πάνω κι από αυτά τα 64. Στην Ελλάδα είχαμε τον αντίστοιχο νόμο, που ψήφισε το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των προηγούμενων και ενίσχυσε η κυβέρνηση της ΝΔ, για δουλειά μέχρι τα 67 με 40 χρόνια εργασίας, εναντίον του οποίου υπήρχαν και στη χώρα μας τότε πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις. Πρόκειται για τους αντιασφαλιστικούς νόμους που προωθούνται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ σ’ όλα τα κράτη-μέλη» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Στη Γαλλία καταρρέει με πάταγο η επιζήμια λογική του “μικρότερου κακού” που έγινε σημαία αλλεπάλληλων αντιλαϊκών κυβερνήσεων σε αυτή τη χώρα, για να εγκλωβίσει και εργατικές-λαϊκές δυνάμεις. Δεν ξεχνάμε ότι πριν μόλις 11 μήνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πανηγύριζαν στη χώρα μας για τη νίκη του “κεντρώου”, του “μεταρρυθμιστή”, του “προοδευτικού” Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τη “νίκη της δημοκρατίας έναντι της ακροδεξιάς”. Η κυβέρνηση Μακρόν απέδειξε ότι κανέναν ενδοιασμό δεν έχει να απαγορεύσει συγκεντρώσεις, να καταστέλλει άγρια διαδηλωτές, να αξιοποιεί όλο το αντιδραστικό θεσμικό οπλοστάσιο για να νομοθετήσει κόντρα στη λαϊκή θέληση. Αυτή η πολιτική είναι που ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς, όπως πολλές φορές έχει τονίσει το ΚΚΕ» συμπλήρωσε.

«Είναι διδακτικές αυτές οι μέρες στη Γαλλία. Όπου και αν κοιτάξει κανείς, βλέπει την αστείρευτη δύναμη που έχει η εργατική τάξη. Όταν σταματά να δουλεύει, δεν κινείται τίποτα. Όταν οι εργάτες και οι εργάτριες στα διυλιστήρια και σε άλλους χώρους δουλειάς πιάνονται χέρι με χέρι και προχωρούν, οι πάνοπλοι αστυνομικοί κάνουν πίσω. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Όταν ξεχύνονται στους δρόμους και βαδίζουν προς τη Βαστίλη τραγουδώντας τη “Διεθνή”, το Παρίσι ζωντανεύει και θυμάται. Όταν το αποφασίσουν, με ένα πανίσχυρο κι αναγεννημένο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, θα φέρουν τα πάνω-κάτω. Είμαστε στο πλευρό τους!» επεσήμανε κλείνοντας ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ, η εργατική τάξη της Ελλάδας, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση των γαλλικών συνδικάτων της CGT που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (24/3) στην πλατεία Βαστίλης. Αρχικά απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό στα ελληνικά ενώ στην συνέχεια μίλησε στους εργαζόμενους από το μικρόφωνο στα γαλλικά.

«Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του γαλλικού λαού είναι δεδομένη. Είναι κοινός ο αγώνας σε Ελλάδα και Γαλλία, σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, τη Γαλλία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, για να νικήσει τελικά ο εργαζόμενος λαός και να ανοίξει το δρόμο για το συμφέρον το δικό του και όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο».

Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα από τη Γαλλία:

Βίντεο από τη συμμετοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα και τις δηλώσεις του στις συγκεντρώσεις στη Γαλλία:

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.