Θέμα χρόνου ήταν να καταγραφεί η πρώτη πολιτική κόντρα στη Βουλή για τους υπαίτιους της τραγωδίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και αυτό έγινε σήμερα, με το που επανήλθε η κοινοβουλευτική δραστηριότητα μετά την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους και το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αρχικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τόνισε πως «στο υπουργείο Παιδείας είμαστε διπλά συντετριμμένοι, γιατί κόπηκε το νήμα της ζωής και σε φοιτήτριες και φοιτητές. Αυτό που έχει σημασία είναι να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, έτσι ώστε η συγγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξεις, προκειμένου να μην ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις».

Ακολούθως λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προκάτοχός της Νίκος Φίλης, ανέφερε ότι στη χώρα επικρατεί πένθος και οργή. «Μια οργή που δεν μπορούμε να την αφήσουμε έτσι. Οργή απέναντι σε μια πολιτική που βλέπει την ύπαρξη των παιδιών, σαν αριθμό. Τους βλέπει σαν υπεράριθμους. Η βία είναι ο θάνατος 57 και πλέον ανθρώπων. Είναι πολιτικά τα αίτια της τραγωδίας». Έκανε μάλιστα λόγο για «δολοφονία παιδιών», καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών ήταν νεαρής ηλικίας

«Ντροπή σας» του φώναξε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο ο κ. Φίλης συνέχισε να αναπτύσσει το σκεπτικό του: «Η συγγνώμη πρέπει να εννοείται. Όχι μετά από πέντε ημέρες. Ποια συγγνώμη όταν χτυπάτε τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος; Αυτή η Βουλή των Ελλήνων, είναι υπόλογη γι’ αυτό που συνέβη. Όχι όλη η Βουλή. Η πλειοψηφία. Το σύστημα επί τόσο καιρό συκοφαντεί. Ζητώ να σεβαστούμε τη δολοφονία των παιδιών και τον τραυματισμό αθώων συμπολιτών μας χθες στο Σύνταγμα. Γύρω μας εκτυλίσσεται μια ανείπωτη βία». Και συνέχισε: «Ρωτώ την κυρία υπουργό θα δείξει ένα ανάλγητο πρόσωπο στα παιδιά που κατέβηκαν να διαδηλώσουν; Θα καταμετρηθούν οι απουσίες;». Η κ. Κεραμέως συνέχισε να του απαντά εκτός μικροφώνου, «ντροπή σας». «Δεν έχετε δικαίωμα μόνο εσείς να πενθείτε κυρία μου. Τα παιδιά δεν μπορούν να πενθήσουν» επέμεινε στους υψηλούς τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα περί καθυστερημένης συγγνώμης από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα λέγοντας ότι «η ελληνική κοινωνία περιμένει ακόμα μια συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του κ. Φίλη να κάνει λόγο για ντροπή. «Ντροπή σου ντροπή σου. Άντε από εδώ. Τέτοιος συμψηφισμός νεκρών στη Βουλή; Ντροπή σου, ντροπή σου» όπως είπε.