Το Qatargate έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη. Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζιόρτζιο, βρίσκονται σε καθεστώς σύλληψης και θα παρουσιαστούν την Τετάρτη (14/12) στο Προανακριτικό Τμήμα για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ειδικότερα, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα.

Η oμοσπονδιακή εισαγγελία στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μιλώντας στο Στρασβούργο. «Και ο δρόμος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση», προσέθεσε.

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Δύο σπίτια θαμμένα σε μετρητά»

Εύα Καϊλή

Η εφημερίδα Le Soir που έφερε στο φως την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, παρέθεσε την περιγραφή των Βέλγων αστυνομικών όταν έκαναν έφοδο στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διατηρεί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την lesoir.be οι αστυνομικοί ανέφεραν πως βρήκαν «δύο σπίτια στις Βρυξέλλες θαμμένα σε μετρητά, σε μια ευαίσθητη υπόθεση την οποία αρχικά χειρίστηκαν μια χούφτα δικαστές και ερευνητές και η οποία τέθηκε “υπό εμπάργκο”. Με άλλα λόγια, τα πρώτα λεπτά της διαδικασίας δεν καταχωρίστηκαν στην εθνική αστυνομική βάση δεδομένων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, οι άνδρες των ειδικών μονάδων της αστυνομίας Βελγίου περίμεναν τον σύζυγο της να βγει από το σπίτι του στην οδό Wiertz, στο κέντρο των Βρυξελλών, το πρωί της Παρασκευής, καθώς δεν μπορούσαν να μπουν στο διαμέρισμα τους, λόγω της βουλευτικής ασυλίας της Ελληνίδας ευρωβουλευτού. Ταυτόχρονα, κατάσχεσαν το τηλέφωνο του και έτσι ακολούθησαν οι έρευνες σε 16 σπίτια και γραφεία.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ένας άνδρας βγήκε από το ξενοδοχείο Sofitel στην ευρωπαϊκή συνοικία. Δεν είναι άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Αυτός και η σύζυγος του βρίσκονται στις Βρυξέλλες για λίγες ημέρες. Ο πεθερός τού Φραντσέσκο Τζιόρτζι μεταφέρει μια βαλίτσα. Ω, τίποτα το ιδιαίτερο: Στο μέγεθος cabin case. Μόνο που το εσωτερικό του είναι γεμάτο με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Τον σταματά μια ομάδα αστυνομικών. Το κέντρο της ομοσπονδιακής αστυνομίας κινητοποίησε αμέσως περίπου δώδεκα αστυνομικούς που επέστρεφαν από τις πρωινές έρευνες. Τους συνόδευε ο ίδιος ο ανακριτής Claise. Όλοι πήγαν να επισκεφθούν μια από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. Η αναζήτηση δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και ακόμη αναμένονται και άλλες εκπλήξεις».

«Τα μετρητά είναι διάσπαρτα σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσει το ακριβές ποσό των χρημάτων που βρέθηκαν, καθώς μέρος αυτών αποστέλλεται για επιστημονική ανάλυση. Όμως, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή. Μια συντηρητική εκτίμηση. Ακόμη καλύτερα (ή χειρότερα, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς), το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επίσης γεμάτο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: Μετάλλια και άλλα τιμαλφή που προσέφερε το Κατάρ», σημειώνει η βεγλική εφημερίδα Le Soir.

Οι ποινές που προβλέπονται για όσους εμπλέκονται

Για τις ποινές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι εμπλέκονται στο Qatar Gate μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κορογιαννάκης. O δικηγόρος που γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου έκανε λόγο για σοβαρά παραπτώματα, για τα οποία, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης.

«Αυτή τη στιγμή, από τις πληροφορίες που έχουμε κι εμείς από δημόσια Μέσα, της απαγγέλθηκαν σήμερα το απόγευμα οι τρεις κατηγορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία, πρέπει μέσα σε 48 ώρες αυτή η προφυλάκιση που διατάχθηκε από τον ανακριτή να επιβεβαιωθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες λοιπόν θα έχει η υπεράσπισή της πρόσβαση στον φάκελο που μέχρι τώρα δεν είχε» τόνισε ο κ. Κορογιαννάκης.

Όπως σημείωσε, «οι δικηγόροι τους έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν, όπως έγινε σήμερα. Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι της αγορεύουν».

Σχετικά με το θέμα της ασυλίας, ο κ. Κορογιαννάκης εξήγησε ότι προκειμένου οι βελγικές αρχές να το αποφύγουν, πρέπει να συλλάβουν τον ευρωβουλευτή επ αυτοφώρω. «Επ αυτοφώρω σημαίνει την ώρα που διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα, είτε την ώρα που λαμβάνει τη δωροδοκία, γιατί περί αυτού συζητάμε εδώ, είτε τη στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος. Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, αλλά πάντως μόνον αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει απόφαση προφυλάκισης. Πρόκειται για τη διάταξη που περιέχει το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της ασυλίας όταν υπάρχει σύλληψη επ αυτοφόρω. Υπάρχει πράγματι σύλληψη το επ αυτόφωρο; Υποθέτω ότι οι δικηγόροι της σε 48 ώρες από τώρα, κάποια στιγμή την Τετάρτη το πρωί, θα κληθούν να το εξηγήσουν και να το πολεμήσουν ενώπιον των δικαστών».

Όσον αφορά στις ποινές που επισείουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κα Καϊλή, ο κ. Κορογιαννάκης απάντησε ότι πρόκειται για σοβαρά παραπτώματα. «Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Για το ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού κράτησης ο δικηγόρος τόνισε: «Μπορεί αλλά για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και ο κατηγορούμενος είναι αυτός, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σε περίπτωση κράτησης στο σπίτι. Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κα Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα. Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες».