Πολιτικό «αλατοπίπερο» βάζει ο πρωθυπουργός στη δηλητηριώδη συνταγή που επιχειρεί-όπως λέει-να σερβίρει στην κοινή γνώμη η αξιωματική αντιπολίτευση τάζοντας στους πολίτες ανέφικτες παροχές και κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις αποφάσεις που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα κόκκινα δάνεια και τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει την κατάρτιση του πολιτικού «μενού» και προτάσσει το κυβερνητικό έργο, την επίσπευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών με νέα νομοσχέδια που εισέρχονται στη βουλή (ν/σ υπ. Υγείας, ΕΥΠ, Συνήγορο του Πολίτη) αλλά και την άμεση επαφή με τους πολίτες με περιοδείες ανά την Ελλάδα που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.  Ειδικό βάρος δίνεται και στο κοινωνικό αποτύπωμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως με το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, την ψηφιακή εφαρμογή «panic button» για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τη στεγαστική πολιτική για τους νέους.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης, ο πρωθυπουργός άφησε στο υπουργικό συμβούλιο ανοιχτό «παράθυρο» για έκτακτες επιδοτήσεις, αν κριθεί αναγκαίο ως έξτρα ασπίδα κατά των ανατιμήσεων στα αγαθά και στην ενέργεια. Ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη, ωστόσο εξήγησε ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ανακούφιση των πολιτών και ειδικά των πιο αδύναμων. Αποκάλυψε ότι υπάρχει  «έκτακτο απόθεμα 1 δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες ανάγκες»

Οι 6+1 κυβερνητικές προτεραιότητες

Ενδιαφέρον έχουν και οι προτεραιότητες που τίθενται στον προϋπολογισμό του 2023, καθώς σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αυτές έχουν τις εξής στοχεύσεις: 1)  συνέχιση και ενίσχυση φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 2) διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας 3) ορθολογική αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων 4) στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών 5)  η άσκηση κοινωνικής πολιτικής 6)  βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και 7) ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων.

«Πράσινο φως» για β’ δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με χαμόγελα υποδέχθηκε η κυβέρνηση και την έγκριση για την εκταμίευση των 3,56 δισ. ευρώ-1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια-από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2023 και αφού μεσολαβήσουν μία σειρά από επικυρώσεις διαδικαστικού κυρίως χαρακτήρα. Τα εύσημα στην Ελλάδα απένειμε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι «η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από τη εκπλήρωση 28 συνολικά ορόσημων, που είχαν τεθεί στο πλαίσιο υλοποίησης των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το πλαίσιο που διέπει το Ταμείο. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 16%.