Σχέδιο φυγής προς τα εμπρός χωρίς να εγκλωβίζεται σε στείρες αντιπαραθέσεις με τον βασικό της αντίπαλο στον δρόμο προς τις εκλογές εφαρμόζει η κυβέρνηση. Με πολλά μέτωπα να είναι ανοιχτά και την κρίση να διαδέχεται η μια την άλλη το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί από τη μια να χαράξει πολιτικές και να ολοκληρώσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών της και από την άλλη να δρα ανακουφιστικά απέναντι στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και τον δύσκολο χειμώνα που κατά γενική ομολογία είναι μπροστά μας.

Ταυτόχρονα, ακολουθώντας μια εξωστρέφεια στην εξωτερική μας πολιτική χτίζει συμμαχίες έτσι ώστε να ισχυροποιήσει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλα αυτά ενώ έχει να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά επιθετικό γείτονα.

Στήριξη των αδυνάμων με όπλο τα μέτρα μόνιμου και μη χαρακτήρα

Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας που προκαλεί είναι μια διαρκής άσκηση για το επιτελείο του Μαξίμου. Με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να υπάρχει πάντα ένα plan B στο συρτάρι, έτοιμο προς υλοποίηση. Ειδικά όσον αφορά στα μέτρα στήριξης γνωρίζουν πολύ καλά ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό και ενώ για παράδειγμα σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν μια κάμψη, η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί μέσα σε λίγα 24ωρα.

Επίσης, όσον αφορά στο Καλάθι του Νοικοκυριού κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το βλέπουν ως εργαλείο για τη συγκράτηση των τιμών και όχι ως πανάκεια αλλά συνεχώς αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας οι οποίες δεν θα εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν στο Newsbeast ότι αν δεν είχαμε ακολουθήσει συνετή διαχείριση των οικονομικών της χώρας δεν θα ανακοίνωνε χθες για παράδειγμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι τελικά οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ξεπεράσουν το 7,5% από την 01/01/2023.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα και θα έχουν θετική επίδραση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ειδικά των πιο αδύναμων όπως το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που θα δοθεί στις γιορτές αλλά και η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού τους πρώτους μήνες του 2023,

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος και στα θέματα παιδείας. Με πολλές αλλαγές να έχουν ήδη υλοποιηθεί, άλλες με επιτυχία και άλλες με μέτρια απόδοση ποντάρει πολλά στα θέματα της εκπαίδευσης και άλλωστε εδώ και πολύ καιρό έχει υιοθετήσει το σύνθημα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες έχουν μεγάλη αποδοχή στην κοινή γνώμη ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Η άφιξη αύριο στην Αθήνα εκπροσώπων 30 κορυφαίων Πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ θεωρείται ένα σημαντικό γεγονός το οποίο όπως τονίζουν δεν έγινε αυτόματα.

Εκπρόσωποι από εμβληματικά Πανεπιστήμια όπως Columbia, Harvard, Yale, Tufts, Johns Hopkins και Princeton θεωρείται ότι θα αποτελέσουν τα οχήματα για τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας μας καθώς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εν γένει εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση των ΑΕΙ αλλά και για την ανάσχεση του brain drain (και την συμβολή στο brain gain) και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην υψηλού επιπέδου έρευνα και καινοτομία. Να γίνει η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος που θα προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο.

Πρωταγωνίστρια στην περιοχή

Μέσα από τη διπλωματική εξωστρέφεια η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει τη χώρα μας δύναμη σταθερότητας στην περιοχή με ηγετικό ρόλο και συμμαχίες που θα οδηγήσουν και στην επίλυση κρίσεων όπως για παράδειγμα η ενεργειακή. Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο είχε επαφές με όλους τους ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής και παρουσίασε το σχέδιο που υλοποιείται στη χώρα μας έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην ενεργειακή τους απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί σε υποδομές έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Εντός του Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει δυο σημαντικά ταξίδια, ένα στην Αίγυπτο όπου θα γίνει η Διάσκεψη για το Κλίμα και ένα στην Κύπρο για την τριμερή με την Ιορδανία. Στο μεν ταξίδι στην Αίγυπτο όπου θα γίνει η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα θα έχει επαφές με πολλούς και ισχυρούς ηγέτες αλλά και τον Πρόεδρο Αλ Σίσι με τον οποίο θα συζητήσουν τόσο το θέμα του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου όσο και τη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας.