Καθαρά τυπική αναμένεται να είναι την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των υποκλοπών καθώς τα κόμματα όχι απλώς δεν κατέληξαν σε κοινό πόρισμα, αλλά το καθένα εξέδωσε και δική του πορισματική θέση με αποτέλεσμα να μην υπάρξει (για μια ακόμη φορά σε Εξεταστική Επιτροπή) ένα συμπέρασμα στο οποίο να ομονοούν άπαντες ή τουλάχιστον οι περισσότερες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Η Νέα Δημοκρατία στο δικό της πόρισμα σύμφωνα με πληροφορίες (καθώς οι εκθέσεις δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα) κάνει λόγο για «καταγγελίες» που κατέρρευσαν σαν «χάρτινος πύργος», αναφέροντας ότι τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η ΕΥΠ δεν διαθέτουν το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ οι επισυνδέσεις των μυστικών υπηρεσιών εις βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, ακολούθησαν την νόμιμη διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έκανε χρήση του παράνομου λογισμικού Predator προκειμένου να προβεί σε παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων. Κάνει μάλιστα λόγο για διπλό σκάνδαλο, καθώς μετά από αυτό των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε και σε ένα δεύτερο, αυτό της συγκάλυψης της υπόθεσης.

Στο πόρισμα γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός πως με εντολή του κ. Μητσοτάκη υπήρξε αντισυνταγματική επίκληση του δήθεν απορρήτου για κομβικούς μάρτυρες, καθώς και τον αποκλεισμό πρωταγωνιστών της υπόθεσης που παρά την επιμονή σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προστατεύτηκαν από τους βουλευτές της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας και δεν προσήλθαν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής. Μάλιστα κλείνει το πόρισμά του με την προαναγγελία σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για αναζήτηση ποινικών ευθυνών χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μέσω του ίδιου του κ. Ανδρουλάκη δηλώνει πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε μία απαράδεκτη παρακρατική πράξη. Υφίστανται επομένως σοβαρές ενδείξεις ότι η ομάδα των προσώπων που γνώριζαν ή και συνέδραμαν με πράξεις και παραλείψεις τους στην παράνομη παρακολούθηση έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος μέσω του βουλευτή του Νίκου Καραθανασόπουλου επισημαίνει πως «αποτέλεσμα της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν τελικά η πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας και των πολιτικών και άλλων ευθυνών για τις υποκλοπές, σε όλες τις υποθέσεις».

Η Ελληνική Λύση σχολιάζει στο ίδιο μήκος κύματος ότι «κι αυτή η Εξεταστική Επιτροπή εξελίχθηκε σε παρωδία συσκότισης. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης», ενώ το ΜέΡΑ25 υπογραμμίσει ότι «το μόνο πόρισμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι η πλήρης έκπτωση των δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος».