Δύο σημαντικές διπλωματικές μάχες συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση εκτός συνόρων επιχειρώντας να τοποθετήσει την Ελλάδα στον πυρήνα των εξελίξεων σε δύο κρίσιμα ζητήματα: τα ελληνοτουρκικά και τα ενεργειακά. Μετά την αναβολή της συνόδου κορυφής των χωρών του Νότου της Ε.Ε. που θα διεξαγόταν σήμερα στο Αλικάντε της Ισπανίας λόγω νόσησης από κορονοϊό του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, το ενδιαφέρον στρέφεται στις 6-7 Οκτωβρίου στο Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών που θα διεξαχθεί στην Πράγα. Και αυτό γιατί με πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας μεταξύ άλλων οι ηγέτες του Νότου θα έστελναν από το Αλικάντε ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, προκειμένου να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τις απειλές κατά της Ελλάδας, κάτι που αναμένεται να γίνει πλέον από τσέχικο έδαφος.

Η Τουρκία επιχειρεί πρόκληση στο πεδίο

Από την πλευρά της, η Άγκυρα επιχειρεί να αντιστρέψει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, αλλά και την διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικότητας. Επί της ουσίας αναζητά τρόπο να της αποδώσει την ευθύνη για ένα «θερμό επεισόδιο» υπό τη μορφή ατυχήματος, καθιστώντας την επιτιθέμενη. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν πέφτει στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει ο Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχή του στα διεθνή φόρα για να προβάλλει τα δίκαια της χώρας μας και την επιβουλή της Τουρκίας στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην εθνική μας κυριαρχία.

«Δεν μένει τίποτα αναπάντητο»

Η ελληνική διπλωματία έχει σταθερή στρατηγική που εδράζεται στη διεύρυνση της απήχησης των απόψεών της, την αποδόμηση των ανυπόστατων κατηγοριών της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, μεριμνώντας παράλληλα προκειμένου η Ελλάδα να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Έχουμε την ικανότητα και στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο να αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε πρόκληση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ευρωπαϊκό πρέσινγκ για απόφαση

Σκρέκας Ριβέρα Σικέλα

Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με τον Κώστα Σκρέκα να προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Στόχος είναι να υπάρξει ένα σημαντικό προπαρασκευαστικό στάδιο, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές ευρωπαϊκές αποφάσεις – στην τακτική σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου – οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της ακρίβειας.

Πλαφόν και ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο

Η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκό ταμείο με πόρους που θα προέρχονται από το ειδικό τέλος στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στόχο έχει να αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά: για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα εναλλακτικά καύσιμα και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιμένει στο να υιοθετηθεί η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, μια πρόταση που υιοθετούν 14 ακόμα χώρες – μέλη της Ε.Ε. ανάμεσά τους και η Γαλλία, με κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαία Επίτροπο.

Στη Σόφια αύριο ο πρωθυπουργός

Νέα εποχή για τον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης με την έναρξη της ροής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε δεύτερο χρόνο στην υπόλοιπη Βαλκανική έως και την Ουκρανία, μέσω του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού IGB.

Σε πανηγυρική τελετή στη Σόφια οι ηγέτες της Βαλκανικής αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα «υποδεχθούν» αύριο 1η Οκτωβρίου τις πρώτες ποσότητες αερίου, προερχόμενου από το νότο. Σημαντικό παρόν θα δώσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δειπνήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν με ένα «μενού» στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα ελληνοτουρκικά.