Μεγάλο μέρος της δεκαπεντάλεπτης ομιλίας του θα αφιερώσει στην Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε (21:30) στον ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι είναι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας στην κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής που υιοθετεί και στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ θα αφήσει όμως και περιθώρια διαλόγου λέγοντας ότι ο πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και θα καλέσει την Τουρκία σε συνεννόηση στη βάση αυτή.

Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν θα λείπουν φυσικά η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και τα ψέματα της Τουρκίας. Θα στείλει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Φυσικά, θα κάνει αναφορά στο Κυπριακό και θα ξεκαθαρίσει για ακόμα μια φορά ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή.

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιέχει και αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία όπου θα μιλήσει για κομβική στιγμή για τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τον αγώνα δημοκρατιών έναντι αυταρχικών καθεστώτων.

Όσο για τις συνέπειες του πολέμου με την ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί από την εργαλειοποίηση της ενέργειας από την Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει έναν δύσκολο χειμώνα και στην ανάγκη στήριξης των πολιτών.

Τέλος, θα στείλει μήνυμα για την κλιματική αλλαγή και θα επισημάνει το επείγον της στροφής στην πράσινη μετάβαση.