Μια διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102,2. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε προσωπικές ερωτήσεις αλλά έδωσε και απαντήσεις για θέματα της επικαιρότητας.

Αρχικά, είπε ότι είναι πρωινός τύπος και κάθε μέρα ξυπνάει στις επτά παρά τέταρτο και όταν προλαβαίνει κάνει και γυμναστική και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ακούει περισσότερο ραδιόφωνο αλλά δεν είναι εύκολο αλλά όταν έχει την ευκαιρία ακούει μουσικό ραδιόφωνο. Για την κριτική που του ασκείται ότι δεν καταλαβαίνει τους πολίτες τόνισε ότι οι περισσότερες ελαφρύνσεις δίνονται σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι και έχουν ανάγκη. Μίλησε ακόμα για την τοξικότητα του διαδικτύου επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν λιγότερες ύβρεις και περισσότερο χιούμορ. «Μέσα από την καλοπροαίρετη κριτική μπορούμε να γινόμαστε καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Για την προσωπική του ζωή είπε ότι προσπαθεί με τη σύζυγό του να βγαίνουν μια φορά την εβδομάδα αλλά και ότι ο ίδιος δεν μαγειρεύει. Τάχθηκε υπέρ της αποενοχοποίησης των θεμάτων ψυχικής υγείας. «Όλοι έχουμε περάσει κάποια στιγμή δυσκολίες και έχουμε ζητήσει βοήθεια και πρέπει να αποενοχοποιήσουμε σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου τα θέματα ψυχικής υγείας. Τα προβλήματα των παιδιών και των εφήβων είναι στην πρώτη γραμμή των πολιτικών μας», υπογράμμισε.

Για το θέμα της στέγης για νέους ρωτήθηκε γιατί δεν είναι μεγαλύτερο το ηλικιακό όριο και αφού περιέγραψε το πρόγραμμα το οποίο δίνει λύσεις στο πρόβλημα των αυξημένων ενοικίων ειδικά για τους ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας που δεν αμείβονται όσο πρέπει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2023 και θα αφορά σε πρώτη φάση 10.000 δικαιούχους.

Εφόσον είναι πετυχημένο και κινηθεί η αγορά σε αυτή την λογική είμαι διατεθειμένος να δεσμεύσω περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και να επεκταθεί το πρόγραμμα είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να γίνουν περισσότερες φοιτητικές εστίες και με μια σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και ο φοιτητής είτε με μικρό τίμημα είτε δωρεάν αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο φοιτητής να έχει μια υγιή φοιτητική ζωή.

Για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο της παρέμβασης στις τιμές του ηλεκτρικού για όλο τον χειμώνα και θα πάμε σε μια κλιμακωτή επιδότηση έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς ρεύμα σε σχέση με τον περσινό λογαριασμό τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα παίρνεις αλλά θα πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες που είναι η σωστή εξοικονόμηση.

Είπε ακόμα ότι θα υπάρχει οριζόντια επιδότηση του φυσικού αερίου και για το πετρέλαιο θέρμανσης εξήγησε ότι θα υπάρχει οριζόντια επιδότηση στην αντλία με απλά λόγια θα υπάρχει φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και θα επιστραφούν στους πολίτες.

Για την Τουρκία, σημείωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή παρά τις κορώνες του Ερντογάν και καταλαβαίνουν ότι πολλά από τα οποία γίνονται είναι για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς. «Με τις συμμαχίες που έχουμε ξέρουν όλοι πολύ καλά ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα», είπε και τάχθηκε υπέρ της συζήτησης και του διαλόγου. «Να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλακωνόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε αυτή την ένταση και το δηλητήριο», είπε.

Τέλος, για τις συντάξεις ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν αύξηση κυρίως οι χαμηλές συντάξεις άνω του 6% από την 01/01/2023.