Μικρές αλλαγές φαίνεται να προκύπτουν αναφορικά με την άποψη των πολιτών για τα κόμματα και τους αρχηγούς τους, μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σε μέτρηση της GPO για τα Νέα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,4, το οποίο είναι μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το ποσοστό του στο 25,1%, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται πλέον στις 6,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται ανεβασμένο, φτάνοντας στο 12,1%, ενώ μικρές διαφορές παρουσιάζονται στα υπόλοιπα κόμματα, καθώς ακολουθούν κατά σειρά ΚΚΕ (5,7%), Ελληνική Λύση (4,8%), ΜέΡΑ25 (2,1%), Έλληνες για την Πατρίδα (1,6%) και Δημιουργία Ξανά (1,2%).

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων βρίσκεται στην τρίτη θέση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, με την τιμή του ρεύματος και την ακρίβεια να βρίσκονται μπροστά του, ενώ ξεπέρασε τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και την πανδημία.

Αναλυτικότερα, το 68,6% των ερωτηθέντων θεωρεί το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική ζωή, ενώ όσοι εμφανίζονται αδιάφοροι περιορίζονται στο 29,9%.

Όσον αφορά την δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με 48,3%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι δεύτερος με 41,5% και τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 37,2%. Πάντως, η εικόνα του πρωθυπουργού έχει φθορά, καθώς οι αρνητικές γνώμες ξεπέρασαν το 50% (51,1%), με τη διαφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι μηδαμινή, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 51,2%.

Όσον αφορά τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, το 59,1% των ερωτηθέντων βλέπει ευθύνες του Πρωθυπουργού, το 56,4% κρίνει αρνητικά τις κινήσεις του, ενώ το 58,3% δηλώνει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του απέναντι στην κυβέρνηση και το κράτος.