«Θα ήταν πραγματική έκπληξη εάν η κυβέρνηση έφερνε προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την παιδεία με ανοικτά τα πανεπιστήμια, για να μπορούν οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι να συζητήσουν κι αυτοί ελεύθερα και μαζικά πάνω στις προβλέψεις του νόμου. Αλλά πήρατε προφανώς κι εσείς μαθήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κι αυτός έφερνε νόμους για την παιδεία είτε τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα ή στις 2 Αυγούστου» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις επερχόμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόνισε πως «εσείς που κόπτεστε τόσο πολύ για την αριστεία, αποκλείσατε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ανάμεσα σε άλλους φορείς που θα μπορούσαν να παρέμβουν καταθέτοντας τις απόψεις τους, τους φοιτητικούς συλλόγους της ιατρικής που σας πρότεινε το ΚΚΕ, δηλαδή τους ανθρώπους που αύριο θα στηρίξουν την υγεία της χώρας μας. Δεν θέλετε να ακούσετε από αυτά τα άριστα παιδιά την άποψή τους για το νομοσχέδιο σας. Αυτά τα παιδιά δεν τα θέλετε, όπως δεν θέλετε και τη γνώμη των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια που δημόσια σας έχουν καλέσει να αποσύρεται το σχέδιο νόμου κι εσείς κάνετε τους κωφούς. Τι θέλετε; Μήπως τους περίφημους επιχειρηματικούς αγγέλους, τους business angels, όπως τους αποκαλείται στο άρθρο 222; Μήπως μπερδευτήκατε λιγάκι από άλλα άρθρα του νόμου που αφορούν την Εκκλησία και μιλάτε για αγγέλους ή μήπως έχετε τόσο πολύ απογειώσει την επιχειρηματικότητα ώστε να την θεοποιείται κιόλας; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

Και συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας: «Παρουσιάζεται αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο σαν να είναι μία λαϊκή απαίτηση. Στηρίζεστε σε δημοσκοπήσεις που μοιάζουν περισσότερο με εκθέσεις ιδεών που θα έπαιρναν κάτω από τη βάση ή στην καλύτερη περίπτωση μοιάζουν με αυτές τις γελοίες ερωτήσεις που κάνουν σε διάφορα καλλιστεία, κυρίως στην Αμερική, με την πάντα ασφαλή απάντηση να είναι η «παγκόσμια ειρήνη». Μας λέτε ότι 1.300 νοικοκυριά απάντησαν στο εάν θέλουν κέντρα ψυχολογικής στήριξης για φοιτητές και πανεπιστημιακούς. Αλήθεια; Αυτή είναι η ουσία του νόμου; Τον φέρατε για να φτιάξετε κάποια κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης στα πανεπιστήμια; Σε λίγο θα φτάσετε να ρωτάτε εάν συμφωνεί ο λαός οι αόμματοι να βρουν το φως τους. Αλήθεια, γιατί δεν κάνετε μία δημοσκόπηση για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τα πανεπιστήμια; Γιατί δεν ρωτάτε για παράδειγμα τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, τους πανεπιστημιακούς, τον λαό μας τα εξής απλά: Θέλετε το παιδί σας να πάρει ένα πτυχίο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα; Θέλετε να απελευθερωθούν τα δίδακτρα και να πληρώνετε έναν σκασμό λεφτά; Θέλετε το κράτος να συνεχίσει να υποχρηματοδοτεί τις φοιτητικές ανάγκες; Θέλετε να πληρώνεται ενοίκια στις εστίες; Θέλετε να διοικείται το πανεπιστήμιο από μάνατζερ που θα κοιτά τους φοιτητές στην τσέπη; Θέλετε οι φοιτητές να μην έχουν κανένα δικαίωμα και να ενισχυθούν παραπέρα οι πελατειακές σχέσεις στην εκλογή των εκπροσώπων τους; Αφήστε λοιπόν τα μεγάλα λόγια, τις μεγάλες κουβέντες, και τα ψέματα που φέρνει το νομοσχέδιό σας. Εαι είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα».