«Στην Αγία Σοφία, αφότου έγινε τζαμί, διαπιστώνονται ζημιές και φθορές από τη μετατροπή του νάρθηκα σε παπουτσοθήκη και την καθημερινή προσέλευση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, που χρησιμοποιούν το μνημείο ακόμη και για τη διανυκτέρευσή τους. Το γεγονός καυτηριάζεται και από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Τζούμχουριετ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η Αγία Σοφία θα έχει καταστραφεί ως το 2050» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά την παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναού της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στη Φλωρεντία.

Ο κ. Χαρακόπουλος στην ομιλία του ευχαρίστησε τη Βουλή των Ελλήνων για τη συμπαράστασή της σε όλες τις δράσεις της ΔΣΟ, και ιδιαίτερα στην εκτύπωση και διάδοση του Τόμου για τις «Αγίες Σοφίες» σε μια πολυτελή έκδοση και σε πολλές γλώσσες. Στη συνέχεια σημείωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βρισκόμαστε στη Φλωρεντία, μια πόλη, όπου σε κάθε βήμα σκοντάφτεις σε αριστουργήματα της τέχνης. Μια πόλη, πεδίο γόνιμης μείξης της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας, με τον Χριστιανισμό και τον Ουμανισμό. Την πόλη που μπήκαν τα θεμέλια της νέας Ευρώπης. Αυτής που ο μεγάλος Φλωρεντίνος και Ευρωπαίος ποιητής, ο δημιουργός της Θείας Κωμωδίας, Δάντη Αλιγκιέρι, την προείδε ως μια ενότητα. Αλλά και την πόλη, που έγινε γέφυρα μεταφοράς του ανεκτίμητου βυζαντινού πολιτισμού, που εντός του εμπεριείχε την αρχαιοελληνική του κληρονομιά, προς την Δύση».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, βουλευτές κ.κ. Sisak Gabrielyan και Hrachya Hakobya από την Αρμενία, Mile Talevski από την Βόρεια Μακεδονία, Πανίκος Λεωνίδου από την Κύπρο και ο Eugeniusz Czykwin από την Πολωνία, καθώς και οι Σύμβουλοι της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλέξανδρος Φομένκο. Επίσης το παρών έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκδόσεων και Εκτυπώσεων κ. Σωτήριος Στασινόπουλος, η Ελληνίδα πρόξενος κ. Πέγγυ Πετρακάκου και ο αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος.