H Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ., μίλησε στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που γίνονται με το παρόν σχέδιο νόμου στο σύστημα υγείας:

  • με τις νέες προσλήψεις γιατρών αλλά και με τους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού καλύπτονται τα κενά του εθνικού συστήματος υγείας .
  • Προστίθενται απογευματινά χειρουργεία. Έτσι προσφέρεται σε χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής, μια δεύτερη επιλογή και μάλιστα χωρίς να διαταραχθεί καθόλου ο πρωινός προγραμματισμός των νοσοκομειακών χειρουργείων.

Επιπλέον το νομοσχέδιο δίνει στους πολίτες τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Προσωπικού Γιατρού και μάλιστα πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας. Αυτό συμβαίνει για να έχουν οι πολίτες Προσωπικό Γιατρό αυτόν που χρειάζονται περισσότερο, ανάλογα με το ιατρικό τους ιστορικό. 
  • τη δυνατότητα να επιλέξουν Προσωπικό Γιατρό αυτόν που θέλουν, ακόμη και αν είναι σε περιοχή διαφορετική από αυτή που κατοικούν. 
  • τη δυνατότητα της επίσκεψης του Προσωπικού Γιατρού στο σπίτι των ασθενών. Η κατ’ οίκον νοσηλεία οργανώνεται με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο. Δημιουργείτε ένα σύστημα υγείας στην υπηρεσία ασθενών που θα νοσηλεύονται στο σπίτι τους, αποφορτίζοντας το σύστημα και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για χιλιάδες ασθενείς. Σε αυτή τη νέα τομή, προστίθεται και η οδοντιατρική κατ’ οίκον φροντίδα.
  • τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων για την υγεία τους, αφού μέχρι σήμερα οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, τους οδηγούσαν σε ιδιώτες γιατρούς όπου προφανώς υπάρχει αμοιβή επίσκεψης. Με το νέο νόμο ο πολίτης πηγαίνει στον ιδιώτη γιατρό που έχει επιλέξει ως προσωπικό γιατρό αλλά και στους ιδιώτες παρόχους ιατρικών υπηρεσιών, εντελώς δωρεάν.