Η Έλενα Ράπτη, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης μίλησε στην τελευταία προσυνεδριακή συζήτηση πριν το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος», στην Νίκαια με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα». 

Αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που στοχεύει στο να αναπροσαρμόσει τις θεσμικές λειτουργίες στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών, να μειώσει τα κρούσματα που συμβαίνουν και να αυξήσει τα περιστατικά που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας και στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν 11 Υπουργεία. 

Εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές και ετοιμάζει, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών, δεκάδες άλλες.

Η βουλευτής παρουσίασε τις πέντε διυπουργικές οριζόντιες πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, όπου απαιτείται συντονισμένη διατομεακή συνεργασία στον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών:

  • Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων
  • Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων
  • Πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών / Ειδικό Ποινικό Μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων
  • Πολιτικές Προστασίας του Παιδιού και ορισμός Υπευθύνων Παιδικής Προστασίας
  • Εκπαίδευση Επαγγελματιών όλων των υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά στην πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών

Με συντονισμένες ενέργειες πολιτείας και κοινωνίας δημιουργείται μία ασπίδα προστασίας για τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.