Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενημερώνει σε λίγη ώρα (12.30) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία και των συνεπειών που θα επιφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από πρόταση της κυβέρνησης υιοθετήθηκε προσθήκη στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία θα λειτουργήσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ως άμυνα απέναντι στις εξελίξεις που μπορεί να πλήξουν τις ήδη ευάλωτες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η Ελλάδα, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πλήγμα που δέχονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και το πληθωριστικό κύμα που προκαλούν.

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις η ελληνική αποστολή κατάφερε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας για να στηριχθούν τα κράτη-μέλη (παρ. 10) και να εξουσιοδοτηθεί ως προς αυτό η Ευρωπαϊκη Επιτροπή για να διερευνήσει και να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα χτιστεί το νέο σχήμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στην «αίθουσα πολέμου» του Πενταγώνου ο πρωθυπουργός

Στις 16.00 ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ που συγκαλείται εκτάκτως από τον Γενικό Γραμματέα της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πεντάγωνο, και από την ειδική αίθουσα όπου υπάρχει η υποδομή και αντίστοιχο λογισμικό που προβλέπεται από τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ θα συνομιλήσει με τους ηγέτες των χωρών – μελών της Συμμαχίας για την κρίση στην Ουκρανία.