Επί των άρθρων συζητείται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον Κινηματογράφο ενώ νωρίτερα θα γίνει ακρόαση φορέων του κινηματογράφου.

Το νομοσχέδιο υιοθετεί πολλές από τις πολύ παραγωγικές, όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τοποθετήσεις του κινηματογραφικού χώρου.

«Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για τον τόπο, η πολιτική και οι πολιτικές επιλογές που έχουμε μπροστά μας κινητοποιούν την συμμετοχή του κόσμου», είπε ο κ. Γερουλάνος παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στη αρμόδια Επιτροπή.

Αφού ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους το νομοσχέδιο επιτυγχάνει τους στόχους του- «αύξηση κονδυλίων για τον κινηματογράφο, πλουραλισμός της χρηματοδότησης, τέλος στην γραφειοκρατία που οδήγησε στην σπατάλη , αδιαφάνεια και την διαφθορά στον χώρο»- ο κ. Γερουλάνος πρόσθεσε: «έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αρκετή αφότου ψηφιστεί για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης».

Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις ή βελτιώσεις στους πίνακες μοριοδότησης για την περαιτέρω ενίσχυση της ταινίας , όπως και στην ενίσχυση των θερινών κινηματογράφων από τον ειδικό φόρο. «Είναι ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο παρόν νομοσχέδιο», είπε.

Για το θέμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η οποία δεν εντάσσεται στο παρόν νομοσχέδιο, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη στήριξη και την ενίσχυση «ενός ιστορικού οργανισμού, με τεράστια προσφορά στον κινηματογράφο και τον τόπο». Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι το ΥΠΠΟΤ προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τη λειτουργία της, που θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του οργανισμού αλλά και το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου.

Τέλος για την εκπαίδευση, ο κ. Γερουλάνος είπε πως το υπουργείο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ανώτερων σχολών κινηματογράφου. Είναι σχεδόν έτοιμα τα δύο προεδρικά διατάγματα που απαιτούνται προκειμένου να αρχίσουν να λειτουργούν αναγνωρισμένες ανώτερες σχολές κινηματογράφου.