Κοινή πρωτοβουλία-ασπίδα στην αύξηση των τιμών της ενέργειας θα ζητήσει από τους ομολόγους του ο πρωθυπουργός στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα γίνει το βράδυ (21.00 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το απόγευμα της Τετάρτης (23/2) έδειξε τις προθέσεις του όταν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του είπε ότι βραχυπρόθεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Έτσι, ενόψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έκρυθμη κατάσταση Ουκρανία ο πρωθυπουργός – μεταξύ άλλων – θα θέσει μια σημαντική παράμετρο αυτής της κρίσης, την ακρίβεια που έχει γονατίσει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί λόγω του διεθνούς ράλι των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους υπόλοιπους ηγέτες να βρεθεί κοινός τρόπος αντιμετώπισης και αυτής της κρίσης. Παράλληλα, θα ζητήσει να βρεθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, έτσι ώστε η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ευρωπαϊκό ταμείο στα πρότυπα της πανδημίας

Η πρόταση του πρωθυπουργού εστιάζεται στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου στο μοντέλο της λειτουργίας του ευρωπαϊκού «κουμπαρά» που δημιουργήθηκε στην πανδημία για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και παράλληλη δημοσιονομική ελευθερία στα κράτη – μέλη για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο. Ωστόσο, ζητούμενο είναι η ακρίβεια στην ενέργεια να μην διαταράξει τη «πράσινη μετάβαση» με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι «η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία δεν πρέπει να επιβραδυνθεί, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί με έναν τέτοιο τρόπο, όμως, που δεν θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».