Ξεκίνησε το σκληρό ροκ στη βουλή με τις πρώτες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική μάχη να κορυφώνεται αύριο αργά το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία λίγο πριν τα μεσάνυχτα. 

Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το παρόν τόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας, όσο και στο εντευκτήριο συνομιλώντας με γαλάζιους βουλευτές και δίνοντας τον τόνο και το περίγραμμα των κυβερνητικών προθέσεων που στόχο έχουν να αδράξουν την «ευκαιρία» που τους έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να καταγραφούν αναλυτικά τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας μέχρι σήμερα σε αντιδιαστολή με τις πράξεις και παραλείψεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γαλάζια επιχείρηση  αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ 

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που περιμέναμε. Μας δίνουν την ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Επιδιώκουν την πόλωση αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» επισήμανε χθες μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικοί ομιλητές θα δώσουν το δικό τους ρυθμό στη συζήτηση με στόχο την αποδόμηση των επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την απόδειξη ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει αντίπαλο πολιτικό δέος και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αν και βρέθηκε σε θέση εξουσίας δεν κατάφερε να αποτελέσει εναλλακτική πολιτική πρόταση, καθώς – όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη –  «δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε σκευωρίες κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, πέραν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ενδεικτική ήταν η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αν και ανέβηκε στο κύμα της εξουσίας υποσχόμενος την «απελευθέρωση» του κράτους από φαινόμενα διαπλοκής, κατάφερε τελικά να κατακρημνίσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της λίστας «με τις πιο διεφθαρμένες χώρες».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης έθεσε το δίλημμα: «Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ» και συνέχισε: «η πρόταση μομφής που καταθέσατε υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή σας στη Μάνδρα και το Μάτι», για να συμπληρώσει ότι «μια συγγνώμη και από εσάς θα ήταν κέρδος για τη δημοκρατία».

Συμπαγής η γαλάζια ΚΟ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εσωτερικά εκτιμά ότι η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής θα λειτουργήσει και ως μίας καλής τάξεως ευκαιρία για να αποδειχθεί πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική της ομάδα, καθώς θα λειτουργήσει συσπειρωτικά και τα γαλάζια στελέχη θα μπορέσουν από τη δική τους πλευρά να αναδείξουν το έργο της κυβέρνησης, απευθυνόμενα στην κοινωνία. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο η περίοδος που διανύουμε έχει σαφή προεκλογικά χαρακτηριστικά και συνεπώς στόχος της κυβέρνησης είναι να καταδείξει πόσες από τις δεσμεύσεις της έγιναν πράξη τα δυόμισι αυτά χρόνια και ποιος είναι ο προγραμματισμός για την επόμενη μέρα