Σε τρεις άξονες κινήθηκε η πρώτη δημόσια τοποθέτηση – απολογισμός του πρωθυπουργού για τις ολιγωρίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας που οδήγησαν σε ένα κυκλοφοριακό χάος διαρκείας με χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς επί ώρες σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής αλλά και πολλά σπίτια χωρίς ρεύμα.

Με διάθεση αυτοκριτικής ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ζητώντας μία «ειλικρινή συγνώμη» από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, αναγνωρίζοντας ότι η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε, επέρριψε ευθέως ευθύνες στον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού και έψεξε τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς η έλλειψη συντονισμού ήταν παροιμιώδης. Υπεραμύνθηκε ωστόσο της επιλογής του για τη σύσταση ξεχωριστού υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, εξηγώντας ότι μέσα σε 30 μήνες δεν είναι εφικτό να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις δεκαετιών, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω ενίσχυση τόσο των δομών του εν λόγω υπουργείου, όσο και της διαλειτουργικότητάς του με συναρμόδια υπουργεία.

Οργή για το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο πρωθυπουργός «έδειξε» ως βασικούς υπεύθυνους της πολύωρης «ομηρίας» των οδηγών στα χιόνια τους υπεύθυνους της Αττικής Οδού που δεν έλαβαν προληπτικά μέτρα, παρότι είχαν προηγηθεί συσκέψεις με την Πολιτική Προστασία και υπήρξαν δεσμεύσεις για την ομαλή διέλευση των οχημάτων. «Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία ενεργοποιήθηκε άμεσα για να αποζημιωθούν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί με 2.000 ευρώ, ενώ κινείται παράλληλα και διαδικασία για κυρώσεις από ενέργειες που θα κινήσει το Δημόσιο.

Απαιτείται αναπροσαρμογή των σχεδιασμών

Για μία ακόμη φορά μια έκτακτη κρίση απορρύθμισε τον κρατικό μηχανισμό και ακολούθησε το γνωστό «μπαλάκι» των ευθυνών που δεν οδηγεί πουθενά, αντίθετα είναι αντιπαραγωγικό.

Ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του εστίασε στο γεγονός ότι οι «κεφαλές» από τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε μία κρίση πρέπει να συνυπάρχουν για να υπάρχει σωστός συντονισμός και όχι ο κάθε εμπλεκόμενος να δίνει εντολές από τη δική του έδρα με αποτέλεσμα να χάνονται τα γρήγορα αντανακλαστικά και να υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες. Και αυτό γιατί κατέστη σαφές εκ του αποτελέσματος ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς: κράτος, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Δήμοι και ιδιώτες έπρατταν αυτοβούλως χωρίς να έχουν έναν «μαέστρο» που θα δίνει εντολές. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άμεσα αλλαγές, με τη σύσταση επιτροπών διαχείρισης κρίσεων που – όπως είπε – θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών.

Δεν ονομάτισε τον υπουργό

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κανέναν και κυρίως στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, είναι ενδεικτικό της στήριξης που παρείχε στο πρόσωπό του, άλλωστε ήταν προσωπική του επιλογή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς δεν αναγνώρισε ότι υπήρξαν σοβαρά κενά στη διαχείρισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr o Κύπριος πολιτικός είχε δεσμεύσεις από τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων, ότι ήταν σε ετοιμότητα και με την κατάλληλη προετοιμασία για να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή κακοκαιρία.

Στη «μάχη» όμως τα κομμάτια του παζλ δεν «κούμπωσαν» και αυτό πιστώνεται αρνητικά στον επιχειρησιακό προϊστάμενό τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν υπονοούμενα για την αποτελεσματικότητά του λέγοντας: «Όλες οι αρμοδιότητες της πολιτικής προστασίας έχουν μεταφερθεί και την απόφαση την παίρνει ένας άνθρωπος που εκτιμά όλα τα γεγονότα. Το πώς ξεδιπλώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο η πολιτική προστασία δείχνει πολλά».