Δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στην πρώτη αντίδρασή του για το χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία άφησε αιχμές για έλλειψη συντονισμού και διαχείριση της κρίσης από απόσταση από πλευράς των εμπλεκόμενων υπουργών και επικεφαλής των υπηρεσιών. Και αυτό γιατί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την Κυριακή (23/1) είχαν δεσμευτεί στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο και υπήρχε η ανάλογη προετοιμασία.

Μια ακόμα εξήγηση που δίνεται σε ανώτατο επίπεδο είναι ότι ο Κύπριος πολιτικός δεν γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα και συνεπώς δεν μπορούσε να προβλέψει το εύρος των αρρυθμιών και των παραλείψεων.

Το ζητούμενο είναι ότι το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει υπό την «ομπρέλα» τους δήμους, τις περιφέρειες, τον ΔΕΔΔΗΕ, την πυροσβεστική, την αστυνομία και τον στρατό. Την κρίσιμη στιγμή, δηλαδή νωρίς τη Δευτέρα (24/1) έπρεπε όλοι μαζί να βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας και να δίνονται οι εντολές από ένα πρόσωπο στο σωστό χρόνο. Κάτι που δεν έγινε.

Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό, στην έξοδο για την Δουκίσσης Πλακεντίας

Και μπορεί κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν ότι η πολιτική προστασία στο παρελθόν ήταν ένα απλό γραφείο, ενώ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης συστήθηκε υπουργείο και απαιτείται χρόνος για να βρει βηματισμό, ωστόσο αυτό ως εξήγηση μπορεί να έχει μία δόση αλήθειας αλλά δεν αρκεί ως απάντηση για την πολύωρη ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες είτε λόγω του εγκλωβισμού τους στο δρόμο, είτε λόγω διακοπής ρεύματος.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετήσει πρωτόκολλο με επιτροπές αντιμετώπισης κρίσεων, όπου τα στελέχη θα είναι όλα στον ίδιο χώρο για να λειτουργούν από κοινού.

Στήριξε δηλαδή επί της ουσίας την επιλογή του στον υπουργικό θώκο της Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ωστόσο σε συνομιλία του Newsbeast με στενό συνεργάτη του μας μετέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν λειτουργεί ποτέ εν θερμώ».