Σε κατά μέτωπο επίθεση οδηγεί η κυβέρνηση μέσω διαρροών την επίθεση στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα με αιχμή του δόρατος το περιβόητο email προς γνωστό δημοσιογράφο για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας το Σάββατο η Εφημερίδα των Συντακτών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να στοχοποιηθεί ο κ. Στουρνάρας για την επίμαχη διαρροή, αφήνοντας αιχμές για υπονόμευση του κυβερνητικού έργου.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης άφησε εκ νέου προσεκτικά αιχμές προς το πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Την ανεξαρτησία της ΤτΕ οφείλει να την υπερασπίζεται η ίδια η τράπεζα. Από κει και πέρα είναι στο χέρι της να λάβει τα μέτρα για να καταστήσει τέτοια ζητήματα – αν ισχύουν- ότι δεν θα λαμβάνουν χώρα, αν έλαβαν» σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τίθεται θέμα εξάντλησης της πενταετούς θητείας του Γιάννη Στουρνάρα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απομάκρυνσής του, τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που βγαίνει κάτι τέτοιο το ζητούμενο είναι να μείνεις στην πράξη, στο κατά πόσο αυτό είναι συμβατό στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης. Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ο κ. Στουρνάρας, εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε μία σχέση η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά και να υπάρχει μια συνεργασία που θα βοηθά και θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει την έρευνα για το κατά πόσο αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Και στο non paper είναι υποχρεωμένη να απαντήσει εάν ευσταθεί το δημοσίευμα. Δεν το υιοθέτησε, είπε ότι αν ισχύει θα πρέπει η ΤτΕ να απαντήσει».

Επιπλέον, τόνισε ότι η ΤτΕ μπορεί να δίνει στοιχεία αλλά όχι με τέτοιο πολιτικά χρωματισμένο τρόπο

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», που κυκλοφορεί με τίτλο «Υπόλογος ο Στουρνάρας».

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι διπλά εκτεθειμένος μετά την παραδοχή ενός εκ των παραληπτών του e-mail που απεστάλη από το τμήμα επικοινωνίας της τράπεζας με επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία έτσι ώστε να εμφανίζεται μια εικόνα “κατάρρευσης” όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές» αναφέρεται στην Αυγή.

«Διπλά εκτεθειμένος διότι, μετά την παραδοχή των δημοσιογράφων Θ. Τσεκούρα και Έλλης Στάη ότι έλαβαν το e-mail από την ΤτΕ, η “διάψευση” του Σαββάτου καθίσταται μετέωρη, ενώ η άρνησή του να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις σημαίνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη του “παιχνιδιού” εις βάρος της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης και υπέρ της αντίστοιχης των δανειστών». Ολοκληρώνοντας την επίθεση η εφημερίδα προσθέτει ότι «ενδεχομένως να μην έχει ακόμη ξεπεράσει την προηγούμενη ιδιότητά του ως υπουργού των κ. Σαμαρά και  Βενιζέλου. Όσο για τα περί “προϊόντος υποκλοπής”, δεν αποτελούν παρά μια ακόμη επιβεβαίωση της ύπαρξης του e-mail» τονίζεται στο πρωτοσέλιδο της κομματικής εφημερίδας.

Το… χτύπημα είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας

Η επίθεση στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα πάντως ξεκίνησε μόλις μία ημέρα μετά τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στον κεντρικό τραπεζίτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην «ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή.

Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «εμείς, απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους βάσει του αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι. Το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης. Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».