Με τον δρόμο για την αποκλιμάκωση της πανδημίας να είναι ακόμα μακρύς και επίπονος, κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε συναγερμό και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ανακοπεί έστω και λίγο το τσουνάμι των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς ακόμα και την Πρωτοχρονιά τα κρούσματα ήταν και πάλι πάνω από 30.000, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος άγγιξε το 6%, ποσοστό που ξεπέρασε εκείνο που είχε οδηγήσει την χώρα μας στο δεύτερο lockdown του 2021.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η κορύφωση της πανδημίας ακόμα αργεί και παρά την χαμηλή νοσηρότητα που δείχνει να έχει η Όμικρον, η Δέλτα παραμένει εδώ και στέλνει ασθενείς, κυρίως ανεμβολίαστους στα νοσοκομεία.

Κορονοϊός Ελλάδα

Τα μέτρα που έρχονται

Αναπόφευκτα λοιπόν, από την Δευτέρα πρέπει να εξεταστούν νέοι περιορισμοί, οι οποίοι έχουν ήδη προαναγγελθεί από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ανάμεσα σε αυτούς, θεωρείται σίγουρη η επέκταση της υποχρεωτικότητας και για άλλες ηλικιακές ομάδες όπως οι 50 και άνω για να αυξηθούν όσο περισσότερο και όσο γρηγορότερα γίνεται οι εμβολιασμοί. Επίσης, εξετάζεται να εφαρμοστεί για όλο τον πληθυσμό η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους από 18 και άνω δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση του επταμήνου από την δεύτερη δόση.

Αυτά είναι πολύ πιθανόν να «κλειδώσουν» σε μια από τις συσκέψεις που θα γίνουν από τις αρχές της εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα σχολεία και αν τελικά θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές. Αυτό θα κριθεί από την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες αλλά και από την πίεση που θα δεχθεί το ΕΣΥ.  Πάντως, μονόδρομος θεωρείται η αλλαγή των πρωτοκόλλων μετά την εμφάνιση κρουσμάτων, ενώ ήδη έχουν ακυρωθεί όλες οι σχολικές εκδρομές.

Τάξη σχολείου

Στην Αττική, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη και αυτό το αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος χθες επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Η Σωτηρία» προκειμένου να βρεθεί την πρώτη ημέρα του χρόνου κοντά στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν μάχη καθημερινά μη γνωρίζοντας αργίες.

Αυτό το οποίο τονίζεται είναι ότι ήδη υπάρχει σχέδιο για να επαναληφθεί μια πρακτική που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και δεν είναι άλλη από την επιστράτευση γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ενισχυθεί η άμυνα του συστήματος υγείας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά μιλώντας για επιστράτευση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει και τώρα εφόσον αυτό χρειαστεί ειδικά εδώ στην Αττική. 

Κορονοϊός Ελλάδα

Το νέο φάρμακο

Πολύ σύντομα θα έρθουν στην χώρα μας τα καινούργια φάρμακα για τον κορονοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως τονίζεται, θα είμαστε από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε  να τα χορηγήσουμε.