Για ακόμα μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Θα ήταν λιγότερες οι απώλειες αν είχαν αυξηθεί οι εμβολιασμοί», τόνισε και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση ως εξής: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown.

Καταβάλλεται προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με την πρώτη και την αναμνηστική δόση. «Είμασταν από τους πρώτους που ανοίξαμε την αναμνηστική δόση», τόνισε.

Ενισχύεται το ΕΣΥ με κλίνες από ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς. «Είμαστε επίσης από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα αρχίσει την χορήγηση μονοκλωνικών φαρμάκων», σημείωσε. Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων.

Ο κ. Οικονόμου θύμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν όσον αφορά στο θέμα του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού και να έχει ημερομηνία λήξης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης τον χρονικό ορίζοντα για την λήξη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Κομισιόν «Ορίζεται ως χρονικό διάστημα αυτό που εφαρμόζουμε στην χώρα μας. Εδώ εφαρμόζουμε συγκεκριμένες προθεσμίες για να φαίνεται ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι με την τρίτη δόση. Είμαστε βέβαιοι ότι κάπως έτσι θα κινηθεί η συζήτηση και στην Σύνοδο Κορυφής», τόνισε.

Σε ερώτηση που δέχθηκε αν είναι στο τραπέζι επιπλέον περιοριστικά μέτρα όπως η μάσκα, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι ανεμβολίαστοι. Έχουμε συστάσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Δεν έχουμε στον ορίζοντα την προοπτική του lockdown».

Επίθεση σε Τσίπρα

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Το εύχεται το lockdown ή το εισηγείται ο κ. Τσίπρας; Έχει κάτι συγκεκριμένο να προτείνει αντί να κάνει αντιπολίτευση με τον κορονοϊό; Εφαρμόσιμες λύσεις έχει να προτείνει; Εκτός από τους αφορισμούς και τα ψέματα απαντά με την συνταγή των προσλήψεων. Επειδή είναι στην Θεσσαλία, εκεί υπήρχαν 1516 γιατροί και σήμερα υπάρχουν 1617 γιατροί. Επίσης, υπήρχαν 3406 νοσηλευτές και σήμερα είναι 4058. Το 2018 υπήρχαν εκεί 46 ΜΕΘ. Σήμερα έχουμε 105 μονάδες. Μιλά συνεχώς για πράγματα χωρίς να προτείνει εφαρμόσιμα και συγκεκριμένα μέτρα χωρίς να δείχνει ότι έχει πρόταση και πρόθεση να συνδράμει για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Το βλέπει μέσα από το δικό του πρίσμα. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο αλλά σε περιοδο μάχης».

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι: «Δεν υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή των χειρουργείων σε ποσοστό 80%. Υπήρξε οδηγία όπου υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις να γίνεται διαχείριση των μη έκτακτων χειρουργείων. Στην Αττική δεν έχει αναβληθεί κανένα χειρουργείο. Δίνουμε μεγάλη μάχη το ΕΣΥ να κρατηθεί όρθιο στην πίεση που υφίσταται. Οι κινήσεις που σήμερα σας είπα μιλούν από μόνες τους για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε ΜΕΘ και σε προσωπικό αλλά και με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα».