Κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει «τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας», τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί μία βαθιά συντηρητική αναδίπλωση του νομικού πολιτισμού της χώρας».

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή τηn τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεριληφθεί ο όρος «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα και να εισαχθεί και στο εύρος του κολασμού και στην αυστηροποίηση της ποινής.

«Το ζήτημα των γυναικοκτονιών αποτελεί μείζον θέμα για την κοινωνία μας και οφείλει η κυβέρνηση να αποδεχτεί την τροπολογία που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό το ζήτημα δεν έχει κομματικό και πολιτικό πρόσημο, αλλά λόγω της πανδημίας, όπου αυξήθηκαν και διεθνώς και στη χώρα μας τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, δόθηκε η ευκαιρία να σπάσει η σιωπή. Εμείς καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη συγκυρία και να νομοθετήσουμε πάνω σε αυτό. Η άρνησή σας για την συμπερίληψη του όρου και του περιεχομένου για τις γυναικοκτονίες στον ποινικό κώδικα καθιστά με δική σας ευθύνη, δυστυχώς, το ζήτημα πολιτικό και πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Μετατρέπετε σε τιμωρητικό το δικαιικό μας σύστημα»

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κάνει μία εντελώς αντιδραστική ανάγνωση των βαριών συνεπειών της πανδημίας για την πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου. Εμείς ως Αριστερά μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ, των δημόσιων υποδομών, των εγγυήσεων για ελευθερίες, για τη νέα γενιά δικαιωμάτων που αναφύονται μέσα από τα επίδικα αυτών των κρίσεων. Εσείς από την άλλη, μετατρέπετε σε τιμωρητικό το δικαιικό μας σύστημα. Ενισχύετε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και το νομικό οπλοστάσιο στο όνομα μιας αναλογικοποίησης, που είναι καθαυτό αυστηροποίηση για λάθος πράγματα για να αντιμετωπιστούν τώρα και στο μέλλον οι κοινωνικές αντιδράσεις», τόνισε ακόμα ο κ. Βούτσης.